Bugün, 18 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14183,03%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5943,69% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9579,44% -0,27

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump görüşmesinde neler konuşuldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray'da önemli bir görüşme gerçekleştirdi. F-35, S-400 ve CAATSA yaptırımları gibi kritik konuların ele alındığı zirvede, ticari ve askeri işbirliği de gündeme geldi.

Dünya 25.09.2025 23:10:00 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump görüşmesinde neler konuşuldu

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beyaz Saray'da gerçekleştirdikleri önemli görüşmeyle stratejik ilişkilerde yeni bir sayfa açtı. Yaklaşık iki saat süren bu kritik zirvede, iki ülke arasındaki derinleşen ticari ve savunma sanayi işbirliği başta olmak üzere birçok hassas konu ele alındı. Görüşmeye, Türkiye'den üst düzey bir heyet katıldı; Dışişleri, Milli Savunma, Enerji bakanlarının yanı sıra, Genelkurmay ve MİT başkanları da hazır bulundu.

Zirve sonrasında Trump'ın, Erdoğan'ı aracına kadar uğurlaması ve gazetecilerin sorularına "Harika" yanıtını vermesi, görüşmenin olumlu bir atmosferde geçtiğinin sinyalini verdi. Liderler, toplantı öncesinde Oval Ofis'te basın mensuplarına kısa açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Halkbank ve savaş uçakları gibi konuların gündemlerinde olduğunu belirtirken, Trump da F-35 ve F-16 jetlerinin masada olacağını teyit etti.

Trump'ın, Türkiye'ye yönelik yaptırımların görüşmenin seyrine göre hemen kaldırılabileceği yönündeki açıklaması, ilişkilerdeki en büyük engellerden biri olan CAATSA yaptırımlarına dair önemli bir mesaj olarak algılandı. Bu yaptırımlar, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi alımı nedeniyle 2019'da yürürlüğe girmiş ve Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına yol açmıştı. Türkiye, yaklaşık 1,4 milyar dolar ödediği altı adet F-35 savaş uçağını teslim alamamış ve programdan dışlanmıştı.

Trump'tan Erdoğan'a Şaşırtıcı "Hileli Seçim" Jesti

Görüşme öncesi Trump'ın, Erdoğan'la olan dostluğuna vurgu yapması ve kendi başkanlık dönemindeki 2020 seçimlerinin "hileli" olduğunu iddia etmesi dikkat çekti. Trump, bu konuya değinirken parmağıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı işaret ederek, "Hileli seçimleri herkesten daha iyi bilir" yorumunu yaptı. Bu beklenmedik jestin ardından Trump, Erdoğan'ı "çetin bir adam" olarak nitelendirerek övgü dolu sözler sarf etti.

Erdoğan, Trump'ın bu yorumuna herhangi bir karşılık vermeden, Ruhban Okulu'nun yeniden açılması için çaba göstereceklerini belirtti. Fener Rum Patrikhanesi'nin uzun süredir gündeminde olan bu konu, iki liderin basın açıklamasında yer alarak uluslararası diplomasi sahnesinde dikkat çekti.

Ortak Zeminler ve Farklı Bakış Açıları: Ukrayna'dan Gazze'ye

Basın mensuplarının sorularına yanıt veren Trump, Türkiye'nin Rusya ile olan ilişkilerine de değindi. Rusya'dan petrol alımının durdurulmasını dilediğini ifade eden Trump, Rusya-Ukrayna savaşında Erdoğan'ın "çok tarafsız" ve "iki taraftan da saygı gören" bir lider olduğunu vurgulayarak, barış sürecine katkı sunabileceğini belirtti.

Suriye'deki duruma ilişkin bir soruya ise Trump, Suriye'deki "zaferin" sorumlusunun Erdoğan olduğunu ve bu başarının Türkiye'ye ait olduğunu dile getirerek, Ankara'nın bölgedeki rolüne takdirini ifade etti. Gazze konusunda ise Trump, Erdoğan'ın görüşlerini bilmediğini ancak bu konuyu ele alacaklarını söyledi. Erdoğan ise iki ülkenin birlikte hareket ederek tüm sıkıntıları aşacağına inandığını vurguladı.

Bu zirve, Erdoğan'ın 2019'dan bu yana Beyaz Saray'a yaptığı ilk ziyaret olmasıyla da öne çıkıyor. Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, ticaret ve askeri anlaşmaların yanı sıra Boeing uçakları ve F-16 savaş jetleri satışlarının da gündemde olduğunu belirtmişti. İki liderin geçmişte de iyi bir ilişkiye sahip olması, bu son görüşmenin stratejik önemini artırıyor.

 

Yorum

Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında!

3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı

Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu!

2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama

KPSS-2025/2 Tercih Maratonu Başladı: Binlerce Kadro İçin Başvurular Alınıyor

Fenerbahçe’den Tarihi Hamle: 46 Milyar TL’lik Satışla Borçlar Sıfırlanıyor

İstanbul’da Dev Narkotik Operasyonu: Ünlü İsimlere Gözaltı ve Yakalama Kararı

Öğretmenlikte Yeni Dönem: Artık Diploma Yetmiyor

Memur Maaşlarında "Erdoğan" Dokunuşu: Seyyanen Zam Dosyası Yeniden Açıldı!

Asgari Ücret Sürecinde Gerilim: TÜRK-İŞ Neden Masadan Çekildi?

Emniyet Teşkilatında Kapsamlı Yenilenme: 235 İsim Emekli Edildi

Ortak Sınav Takvimi Netleşti: MEB Tarihleri Açıkladı

Sözleşmeliden Başöğretmene Derece Derece Öğretmen Maaşları! Ocak'ta Kim, Ne Kadar Alacak?

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Erdoğan Devreye Girer mi, Rakam 30 Bin TL’ye Çıkar mı?

2025 Aralık AÖL Sınav Giriş Şartları: Geç Kalanlar Sınava Girebilecek mi? İşte Resmi Saatler!

MEB’den "İl ve İlçe Emri" Kararı: Mağduriyet Bitiyor, Norm Fazlası Atamadan Muafiyet Geldi!

Ali Yalçın’dan Memurlara 3600 Ek Gösterge Açıklaması

MEB Norm Fazlası Öğretmenlerin Yerini Nasıl Belirleyecek? Hizmet Puanı Mı, Kura Mı?

Yeni Atanan Öğretmenlerin Maaşı Ne Kadar Olacak? İşte Branş Branş Net Tablo

Ali Yalçın’dan Memur Maaşı ve Emekli İçin Kalıcı İyileştirme Açıklaması

Seyyanen Zam Beklentisi Bitti mi? Ocak Zammı İçin Yeni Tahminler

Bakan Işıkhan'dan yeni asgari ücret zammı açıklaması

2026 öncesi maaşlara düzenleme! Amaç: eşit işe eşit ücret

MEB Yurt Dışı Öğretmen Görevlendirme Kılavuzunu Yayımladı: Sınav Takvimi ve Detaylar Belli Oldu

Öğrencilerine Uygunsuz Görüntü Gönderen Tacizci Öğretmen Tutuklandı

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Bakan Işıkhan Tarih Vererek Duyurdu! Yeni Yıl Zammı İçin Geri Sayım Başladı!

Polis, Jandarma ve Sahil Güvenlik İçin Maaş Dengesi Sinyali: Bakan Yerlikaya Açıkladı

MEB Personeline Ödül Şartları Açıklandı: İki Kritik Engel Dikkat Çekiyor

Yurt Dışı Öğretmenlik Sınav Başvuruları Başlıyor! İşte Şartlar ve Ücretler!

TBMM'de Sert Mülakat Tartışması: Bakan Tekin, Muhalefete Rest Çekti! "İspat Edin, Gereğini Yapacağım!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.