Bugün, 18 Mart 2025 Salı
  • BIST 100

    10798,06%-0,59
  • DOLAR

    36,66% 0,03
  • EURO

    40,01% -0,12
  • GRAM ALTIN

    3568,75% 0,93
  • Ç. ALTIN

    5755,95% 1,39

Balıkesir'in içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlar alarm veriyor

Genel 18.12.2024 15:51:12 0
Balıkesir

BALIKESİR (AA) - Balıkesir'in içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılandığı barajlarda doluluk oranları iyice azaldı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinden (BASKİ) yapılan açıklamada, Altıeylül ilçesindeki İkizcetepeler Barajı'nda su seviyesinin yüzde 17,11'e, Gönen ilçesindeki Yenice Barajı'nda ise yüzde 22,25'e gerilediği bildirildi.

Evlerdeki su tüketiminin yüzde 70'inin tuvalet ve banyolarda gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, damlatan, arızalı musluklar tamir ettirildiğinde yılda 12 bin 500 litre su tasarrufu sağlanabileceği aktarıldı.

Sızdıran bir tuvalet rezervuarının günde 700 litreye kadar su kaybına yol açtığı belirtilen açıklamada, rezervuarların kontrol edilip daha küçük hacimli modellerle değiştirilebileceği, ayrıca banyo ve tuvaletlerde muslukların vanalarının biraz kısılarak ya da su tasarrufu sağlayan perlatör aksesuarı takılarak akan sudan yüzde 50 tasarruf edilebileceği kaydedildi.

Günlük alışkanlıklarla büyük su tasarrufları sağlanabileceği bildirilen açıklamada, "Banyoda geçirdiğiniz süreyi 1 dakika kısaltarak, 4 kişilik bir ailenin yılda 13 bin 100 litre su tasarrufu yapabileceğini unutmayın." ifadesi kullanıldı.

- "Bulaşık ve çamaşır makinelerini tam doldurmadan çalıştırmayın"

Duş sırasında sabunlanırken ve el yüz yıkarken musluğun açık bırakılması sonucu suyun yüzde 75'inin boşa aktığı bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bulaşık ve çamaşır makinelerini tam doldurmadan çalıştırmayın. Ayrıca, bulaşıkları elde yıkamak yerine makinede yıkayarak her yıkamada 110 litre suyun boşa harcanmasını engelleyebilirsiniz. Çamaşırları elde yıkamak yerine makinede yıkamayı tercih edin. Bu yöntemle yılda yaklaşık 9 ton su tasarrufu sağlanabilir. Sebze ve meyveleri akan su altında değil, bir kap içinde yıkayın."

Çiftçilerin damlama sulama yöntemleriyle önemli ölçüde su tasarrufu sağlayabileceği, bahçe sulamalarında şebeke yerine sondaj suyu kullanılabileceği ifade edilen açıklamada, bahçelerin hortum veya fıskiye yerine kovayla, araçların ise akan suyla değil, kova ve fırça yardımıyla yıkanması, halıların mümkünse silinmesi önerildi.

Vatandaşların dışarıda gördükleri su kaçaklarını Alo 185 Hattı'na bildirmesi istenen açıklamada, "Tasarrufu alışkanlık haline getirerek yalnızca su kaynaklarının korunmasına değil, aynı zamanda geleceğe de önemli yatırım yapılmış olur. Su israfının önüne geçmek ve kaynaklarımızı korumak için her bireyin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi büyük önem taşıyor." değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk ise her evde dikkatli kullanımla israfın önüne geçilebileceğini belirterek, şunları paylaştı:

"Suyun her damlası yaşamın kaynağıdır ve geleceğimiz için hayati önem taşır. Küresel iklim değişikliğiyle su kaynaklarımız üzerindeki baskı giderek artmaktadır. Bu zorlu süreçte suyu bilinçli ve tasarruflu kullanmak hem doğamıza hem de gelecek nesillerimize olan sorumluluğumuzdur. Vatandaşlarımızdan, evlerinde ve iş yerlerinde su tüketimine azami özen göstermelerini rica ediyoruz. Alacağımız küçük önlemler, büyük farklar yaratabilir. Gelin, hep birlikte sürdürülebilir gelecek için harekete geçelim."


Zonguldak'ta Korkunç Kaza: Okula Giden Öğretmen Yoğun Bakımda!

Müfettişler Harekete Geçiyor: Kaynaştırma Öğrencilerine Özel Sınav İncelemesi

Genç Öğretmen hayatına son verdi, 2 puanlık fark acının sebebi mi oldu?

Doğu ve Güneydoğu'da Öğretmen Açığı Kriz Boyutunda!

Selçuklu Sancak Ortaokulu Öğrencileri "Yaşam Becerileri" Projesiyle Geleceğe Hazırlanıyor

MSÜ sınav sonuçları kontenjan sayıları ve taban puanlar belli oldu

Bayram Öncesi İkramiye Tartışması: Memurlar da Hak Talep Ediyor!

Ramazan Bayramı Öncesi Emekliler İçin Zamlı İkramiye Takvimi

23 Şubat’ta Yapılan MSÜ Sınavlarının Sonuçları ve Kritik Detaylar

MEB'den Temizlik Personelinde Değişim: TYP'ye Veda, İUP Geliyor!

Lise Öğrencileri İçin Kritik Karar: Ortak Sınavlara Giremeyecekler

MEB'in Yeni Sistemi: Ortak Sınav Soruları ve Cevapları Erişime Açılıyor!

18 Mart'ta Öğretmenlere Özel Görev

Tayin Mağduriyeti: Öğretmenlere Çıkarılan Borçlar Tepki Çekiyor

Rekor Sözleşme: İşçilerin Maaşı 100 Bin Liranın Üzerine Çıktı!

MEB’den 2025 Engelli Öğretmen Atamaları İçin Kritik Duyuru!

Etkinlik İhlallerine Sert Tepki: Milli Eğitim'den Cezai Yaptırımlar

Ailelere Destek: Memurlar İçin Yeni Çalışma Modeli Geliyor

Okul Yöneticiliği: Zorlu Görev, Büyük Sorumluluk!

Erdoğan’dan Kabinedki Bakanlar İçin Değişim Mesajı

Eğitimde Yeni Düzenleme: Norm Fazlası Öğretmenlere İl Dışı Tayin

Çalışan Anne ve Babalar İçin Devrim Gibi Düzenleme!

Okulda Ders Yapılırken Tavan Çöktü: 4 Öğrenci Yaralandı, Aileler Tepkili

MEB Müdür ve Müdür Yardımcıları için Kritik Atama Süreci

Öğretmenlere Akademik Destek: Ek Ders Ücretlerinde Yüzde 20'ye Varan Artış!

Öğretmenlerin Yer Değiştirme Çilesi: 82 Bin Öğretmen Yer Değiştirdi!

Cumhurbaşkanlığı'ndan Yeni Düzenleme: Okul Kıyafetinde Zorunluluk

MEB'in Öğretmen Profili: Orta Yaş Grubunun Hakimiyeti

MEB'in Halk Eğitim Kurslarında Usta Öğretici Dönemi Sona Eriyor!

Halk Eğitim Kurslarında Yeni Dönem: Kısıtlamalar Kalkıyor, Düzenlemeler Geliyor!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 26 19 2 5 40 62
3.Samsunspor 27 15 6 6 14 51
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 26 10 9 7 10 37
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Bodrum FK 27 8 13 6 -9 30
16.Sivasspor 27 7 14 6 -12 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 26 4 15 7 -17 19
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35

YAZARLAR