Eğitim

Şehre 45 KM Uzak Ama İki Yıldır İl İkinciliğine Demir Atmış Başarılı Bir Köy Okulu

Abone Ol

Muğla İli Menteşe İlçesine 45 Km uzakta bulunan Dokuzçam ortaokulu son iki senedir devlet okulları arasında il ikincisi olması ile oldukça kendisinden bahsettirmeyi başarmış durumda. Muğla’nın merkez ilçesi menteşeye 45 Km uzakta bir köy okulu olmasına rağmen yakaladıkları bu başarıları takdire şayan......Muğla’nın Menteşe ilçesi Dokuzçam köyünde bulunan bir okul İki yıldır, TEOG sınavlarında rakibi olan devlet okullarını geçerek üst sıralara ambargo koymuş durumda. Bütün Muğla’da bu okulun başarısı merak uyandırıyor................................ Peki, bu okulun sırrı ne?

Muğla’ya yaklaşık 45 km uzaklıkta bulunan ve halkı genellikle ormancılıkla uğraşan Dokuzçam köyü,artık okulunun göz kamaştırıcı başarılarıyla konuşuluyor. Bu başarı hikâyesi, sınıf öğretmeni Reis SONGUR’un müdürlüğe atanmasıyla başlıyor. İdareciliği sefa yeri değil,vatana hizmet yeri olarak gören Reis SONGUR, ”İyi eğitim iyi okulda olur.” deyip kolları sıvıyor ve arkadaşlarıyla beraber okulu,kendi imkânlarıyla onarıyor.

Sıra okulun eğitimsel olarak ilerlemesine geliyor.Okulun idealist öğretmenleri, canla başla çalışarak; teneffüs, tatil dinlemeden öğrencileriyle birebir ilgileniyorlar. Yılsonunda gelen TEOG Sınavı sonuçları,köyün kaderini ve okula bakışını değiştiriyor. 2014-215 eğitim öğretim yılında son sıralarda yer alan okul;

2015-2016 eğitim öğretim yılında öğrencilerinin %33 ünü fen liselerine yerleştirerek ilçe birinciliğinin yanı sıra il ikinciliğini de alıyor.(Devlet Okullarında il Birincisi) 2016-2017 eğitim öğretim yılında ise öğrencilerinin %50 sini fen liselerine yerleştirerek ilçe birinciliği ve il ikinciliği tahtını sahibi oluyor. 2017-2018 eğitim öğretim yılında hedefimiz ilçe ve il birinciliğidir diyen okul müdürü Başarının asla bir mucize veya rastlantı değil, topyekûn bir mücadelenin ürünü olduğunu gösteriyor dedi.

Peki, Dokuzçam Ortaokulu bu başarıyı nasıl kazandı? Uzaktaki bir köy okulu, nasıl başarılı bir okul oldu? Görüştüğümüz öğretmenler,bu başarıda aşağıdaki noktalarda birleştiler. 1.İyi bir idareci;masa başında değil,sahada öğretmeninin, öğrencisinin yanında oluyor,hedefe ilk o koşuyor. 2.Öğretim kadrosu idealist ve işlerini en iyi şekilde yapmaya çalışıyorlar.Teneffüs zili onlar için dinlenme değil,öğrencilerle ek çalışma yapabilme demek. 3.Yine öğretmen kadrosu,ego çatışmalarından arınmış ve büyük bir dişlinin çarkları gibi aynı ritimle çalışıyor.Bu özellik de takım oyununu zevkli ve başarılı kılıyor 4.Öğrenciler de bu takım çalışmasının nesnesi değil,öznesi durumundalar.Başarılı ve konuyu özümseyebilmiş öğrenciler,akran öğretimi teknikleriyle birden sorumluluk sahibi oluyorlar ve bu da akademik başarının sürdürülebilir ve artıcı olmasını sağlıyor.rn5.Bütün derslerde müfredatla beraber değerler eğitimi de veriliyor.Bu değerlerde;dürüstlük,vatanseverlik,bilim okuryazarlığı,yaratıcı yazarlık,matematiksel analiz yeteneği gibi konuların üstünde titizlikle duruluyor 6.Benimsenen sürekli eğitim anlayışı, öğretmen-öğrenci bağını saat 8-3 arasına veya okula sınıfa indirgemiyor. Öğrenciler, öğretmenlerine sürekli ulaşabiliyorlar.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }