Eğitim

Öğretmenlere 3 güzel haber

Abone Ol

Öğretmenleri sevindirecek 3 haberi yayınlıyoruz. İşte o 3 haber:

1- Danıştay'dan öğretmenleri sevindiren karar...nAnadolu Eğitim Sendikası (AES) Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Alperdem, meslektaşlarının çalışma koşullarının zorluğu ile ilgili basın açıklaması yaptı. Alperdem açıklamasında şu ifadelere yer verdi: İlimizde bazı ilçelerde görev yapan öğretmenlere yönelik seminer adı altında mesai saatleri dışında re'sen görevlendirme yapılarak bu öğretmenlerin kursiyer yazıldığı gözlemlenmiştir. Yetkililere bir kez daha anımsatmak isteriz ki çalışanların dinlenme hakkı Anayasal haktır. İdarelerin çalışma şartlarını göz önüne alarak kurs saat ve tarihlerini belirlemesi gerekir. Bu konuda alınmış yargı kararları ortadayken buna uymayan planlamalar bir özlük hakkının çiğnenmesi ve yasaların dışına çıkılması anlamına gelmektedir.nn'TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'nnBu konuda mağduriyetler yaşanmaması adına devlet memurlarının mesai saatleri dışında yapacağı her faaliyetin gönüllülük esasına dayanması gerektiğini, bu konuda bir zorlama yapılamayacağını, memurun mesai saatlerine mutlaka uyulması gerektiğini yetkililere hatırlatırız. Anadolu Eğitim Sendikası konunun takipçisi olacaktır.nn Öğretmen; Fatih Projesi ile ilgili mesai saatleri dışında seminer düzenleyen idareye dilekçe ile başvurarak seminere itiraz etmiş ve katılmayacağını bildirmiştir.nnBuna rağmen idare tarafından, verilen göreve kasten katılmamaktan soruşturma açılmış ve maaş kesim cezası ile cezalandırılmıştır.nnKonu öğretmen tarafından yargıya taşınmış ve idare mahkemesi öğretmenin açtığı davada öğretmen davayı kaybetmiştir.nnDavaya Danıştay da yapılan itiraz sonucunda Danıştay 12. Dairesi, mesai saatleri dışında yapılan görevi kabul edemeyeceği, dinlenme hakkının anayasal hak olduğu, dilekçe vererek seminere katılmayacağını bildirdiği halde verilen görevi kasten yapmamak suçlaması ile verilen cezanın hukuk aykırı olduğuna hükmetmiştir.nnBöylece idare mahkemesinin kararı bozulmuş olup bundan sonra mesai saatleri dışında seminer, toplantı gibi gerekçelerle öğretmenlere görev verilmesi mümkün olmayacaktır.nnMEB'in bu karar sonrası tüm Milli Eğitim Müdürlüklerini uyarması yerinde bir karar olacaktır.

2- İYEP ile öğretmenlere bir sistem dayatması yapılmayacak...nMillî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu, İYEP ile öğretmenlere bir sistem dayatmasının yapılmayacağını ifade etti. nGençoğlu, çalışan ve uygulanabilir sağlıklı bir telafi mekanizması kurmak istediklerini söyledi. Programın uygulanmasında eğitim ve yönetimle ilgili dikkate alınacak birtakım ilkeler belirlendiğini aktaran Gençoğlu, Desteğe ihtiyacı olduğu değerlendirme araçları ile belirlenen tüm öğrenciler programdan yararlanacak. Öğrencilerin Türkçe dersi temel becerileri ile matematik dersi öğrenme alanlarındaki eksiklikleri giderilecek. Programa katılan öğrencilere psikososyal alanda da destek olunacak. Öğrencilerin ayrışma ve yetersizlik hissine kapılmasının önlenmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Öğrencinin Türkçe ve matematik dersi öğrenme alanlarındaki ihtiyaç duyduğu kazanımların programa alınması, belirlenen eksikliklerin giderilmesi ve beklenen öğrenme seviyesine ulaşılması için gerekli destek sağlanacak. İYEP´e ihtiyaç duyan öğrenciler için bulunduğu okullarda yetiştirme programı uygulanacak. Öğrencilerin belirlenen alanlardaki kazanımları edininceye kadar İYEP´e devamları sağlanacak. dedi. nnYetiştirme programına devam eden öğrenci velilerinden ücret alınmayacağını bildiren Gençoğlu, programın haftada en az 2, en fazla 10 saat uygulanacağını, programın öğrencilerin kendi sınıf öğretmenlerince verileceğini dile getirdi. Bakanlıkça programa alınacak öğrencilerin genel müdürlüğün geliştirdiği İYEP Öğrenci Belirleme Aracı uygulanarak tespit edileceğini anlatan Gençoğlu, programların 2 ila 10 öğrenci arasında uygulanacağını belirtti. nnGenel Müdür Gençoğlu, İYEP´in, 12 ilde yapılan pilot uygulama sürecinden sonra tüm detaylarının yeniden değerlendirileceğini ve 2018-2019 eğitim öğretim döneminde ülke genelindeki tüm ilkokullara yaygınlaştırılmasının planlandığını sözlerine ekledi.

3- Türkçe ve matematik derslerinden destek eğitimi verilecek....nÖğretmenler, desteğe ihtiyaç duyan öğrencileri bir grupta toplayıp Türkçe ve matematik eğitimi verecek. Uygulama 12 ilde başladı.nMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), ilkokullarda ihtiyacı olan öğrencilere matematik ve Türkçe derslerinde destek eğitim programlarının düzenlenmesi için 12 ilde pilot uygulama başlatıldı. MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu, her öğrenci için kaliteli ve erişilebilir eğitim hizmetinin sağlanmasının Bakanlığın öncelikli hedefleri arasında yer aldığını ifade etti. nnGençoğlu, ilkokulların 3'üncü ve 4'üncü sınıflarına devam eden, çeşitli sebeplerle okuma, yazma, okuduğunu anlama becerileri ve doğal sayılar, doğal sayılarla dört işlem öğrenme alanlarında yeterli kazanımlara ulaşamayan öğrenciler için İlkokullarda Yetiştirme Programı'nın (İYEP) hazırlandığını bildirdi. Pilot uygulamanın 12 ilde ikinci yarıyıl dönemi itibarıyla başlatıldığını belirten Gençoğlu, bu illerin Ağrı, Ankara, Bingöl, Edirne, Hatay, İstanbul, Konya, Mardin, Ordu, Siirt, Sivas, Şanlıurfa olarak belirlendiğini aktardı. Gençoğlu, şu bilgileri verdi: İYEP, öğrenci belirleme süreci, esnek program önerisi, modüler ve sarmal öğretim materyalleri, okuma becerileri ile matematik okuryazarlığı alanlarında ülkemize milli bir model sunmaktadır. nnProgram haftada en az 2, en fazla 10 saat uygulanacak. Gruplar 2 ila 10 öğrenci arasında olacak. Eğitimleri öğrencilerin kendi sınıf öğretmenleri verecek. Program, 2018-2019 eğitim öğretim döneminde ülke genelindeki tüm ilkokullara yayılacak.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }