Eğitim

Kamuya alınan memurların soruşturması böyle yapılacak

Abone Ol

Hükümetten yapılacak memur alım sınavları için açıklama geldi

15 Temmuz darbe girişimi nedeni ile kamudan binlerce memur ihraç edildi Ceza evlerine 20 bini aşkın kamu çalışanı aldılar.

Hükümet yetkilileri ihraç olan kamu görevlilerinin yerine yeni memurlar alacağını duyurdu . Ancak bu memur alımında büyük titizlikle güvenlik soruşturması yapılacağını açıkladı.

Soruşturma kapsamında tabir yerinde ise dedektif gibi tüm öz geçmişi araştırılacak Haberin detayı galerinin devamında

676 sayılı KHK ile memur alımı yapılırken güvenlik soruşturması yapılması şartı getirilmişti. Peki memur alımında güvenlik araştırması nasıl yapılacak? Güvenlik soruşturması nedir? Güvenlik soruşturmasını kim yapar? Bu soruların yanıtları galerinin devamında

OHAL kapsamında çıkarılan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile devlet memurluğuna alınırken güvenlik veya arşiv soruşturması yapılması şartı getirilmişti. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesine eklenen hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yürütülmüş olmak şartıyla birlikte kamuya alımlarda yeni bir dönem başlamıştı.

Buna göre artık kamuya yapılacak tüm alımlarda güvenlik soruşturması yapılacak. Peki güvenlik soruşturması nedir? Güvenlik soruşturması aslında kanunlarımızda yeni bir uygulama değil. 2000 yılında yayınlanan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yönetmeliği ile bu uygulamanın çerçevesi belirlenmiştir.

Bu yönetmeliğe göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kişinin herhangi bir suçtan aranması, bir terör örgütüyle bağının bulunması, ahlaki bozukluğunun bulunması gibi olası durumların tespiti amacıyla gerçekleştiriliyor. Güvenlik soruşturmasını kim yapacak? Bu sorunun yanıtı yine Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinde aranabilir

Bu yönetmeliğe göre kamu kurumlarının gizlilik dereceli birimlerine personel alımında güvenlik soruşturmalarını il emniyet müdürlükleri, TSK'ya alınacak personel ve üst derece yöneticilerin güvenlik soruşturmalarını ise MİT yürütüyor. Ancak kamuya yapılacak tüm memur alımlarında güvenlik soruşturması yükünün bu kurumlara yüklenmeyeceği, soruşturmaların alım yapacak kurumların ilgili birimlerince yürütülebileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Güvenlik soruşturması kimlere yapılacak? Daha önce gizlilik gerektiren birimlerde çalışacak personeller, istihbarat ve güvenlik personelleri gibi alımlarda güvenlik ve arşiv araştırması zaten yapılıyordu. 676 sayılı KHK'nin getirdiği değişiklikle birlikte artık tüm personel alımlarında güvenlik soruşturması yapılması şartı getirildi. Kamuya yapılan alımların Devlet Memurları Kanunu kapsamında yapıldığı düşünülürse, sözleşmeli personeller dahil olmak üzere tüm kamu personeli alımlarında güvenlik soruşturması yapılması gerekiyor.

Güvenlik soruşturmasının süresi ise yönetmelikte en fazla 60 gün olarak belirtiliyor. Ancak uygulamada bu sürenin aşıldığı görülebilir. Darbe girişimi sonrasında terör örgütü uzantılarının kamuya yaptığı sızmalar daha net ortaya çıkmıştı. Güvenlik soruşturmalarının kamu personellerinin devlete ve millete bağlılığı, suç unsuruna bulaşmamış olması konularında önemli katkı getireceği düşünülüyor.

Ancak bu soruşturmaların ne derece objektif yapılacağı, olası mağduriyetler yaratıp yaratmayacağı konusunda şüpheler de bulunuyor. Önümüzdeki alımlarda bu süreçlerin nasıl işleyeceği, uygulamanın nasıl yürütüleceği somut şekilde görülecek.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }