Eğitim

Deniz suyu neden tuzludur?

Abone Ol

Deniz suyu niçin tuzludur, denizlerin tuzlu olmasının sebepleri nedir? Deniz suyu tuzludur, zira içinde hakikaten tuz vardır. Bu tuz, sofrada, yemeklerde kullandığımız tuz ile aynıdır.

Denizin içinde gözle bu tuzu göremeyiz bu sebeple tuz eriyen bir maddedir ve suya karışmıştır. Ancak denize girip çıktığınızda üzerinizdeki su buharlaştığında, beyaz tuz parçacıklarının vücudunuzda kaldığını görmüş olacaksınız.

Deniz insan yaşamı için oldukca mühim bir yere haizdir. Özellikle yazları gerek serinlemek gerekse dinlenmek için denize gerekseme duyarız. Yüzerken en oldukca rahatsız olduğumuz şeylerden bir tanesi de deniz suyunun tuzlu olmasıdır. Peki deniz suyu niçin tuzludur, bu durumun sebebi nedir?

Deniz Suyunun Tuzlu Olmasının Sebebi Nedir?rnDeniz yazları vazgeçemediğimiz içinde yüzmekten keyif aldığımız büyük su birikintileri. Lakin yüzerken su yuttuğumuzda denizin gerçek yüzü ile karşılaşırız Tuz.. Deniz suyu içindeki tuz sebebiyle oldukça fena bir tada haizdir. Peki denizler niçin tuzludur ve deniz suyu iyi mi devamlı tuzlu olarak kalmayı başarmıştır.

Bilim adamları eski zamanlarda deniz suyunun tuzlu olmasını oldukça kolay bir halde açıklamaya çalıştılar. Dağlardan gelen akarsular denizle birleştiğinde denizin tuzlanmasına niçin oluyordu. Bilim adamlarının o zamanki düşüncesine bakılırsa mineral ve bakteri olarak varlıklı olan bu sular dağlardaki kayaları eriterek yapısındaki tuzu denizlere taşıyordu. Lakin bu sisteme nazaran denizlerdeki tuz orana devamlı artması gerekiyordu.

Yapılan araştırmalarda denizlerdeki tuzluluk oranı durağan(durgun) olduğu görülünce bu sav tamamen çürüdü. Denizlerin tuzlu olması başka bir halde açıklandı. Yer kabuğundaki çatlaklar ile Cl (Klor) yer yüzüne çıkarak denizlere karıştı. Dağlardan gelen sular ile ise Na (Sodyum) deniz sularına ulaştı. Zamanla NA ve Cl birleşik oluşturarak NaCl doğrusu bugünkü tuzu oluşturdular.

Bu sisteme görede tuzluluk oranı devamlı artmalıydı. Bilim adamları bunu bu kez denizlerde mineraller bileşik oluşturarak tuzun çökelti yaparak denizlerdeki kayaların yapısına iştirak etmesi ve dengenin kurulmasını sağladığını belirlediler.

Oldukça garip bir denkliğin olduğu deniz sularında tuzluluk oranı buharlaşmanın yoğun olduğu yerlerde bir fazlaca fazladır.

Örneğin kavucuru sıcakların olduğu kızıldenizde tuzluluk oranı bir fazlaca fazla iken kutuplarda dere ve ırmakların bolca olması buharlaşmanın azca olması sebebiyle oran düşüktür.

Deniz suyundaki tuz oranı bölgelere göre farklılık gösterir. Kendi ülkemizden örnek vermek gerekirse, Akdeniz oldukça tuzlu bir suya sahip iken, Karadeniz’de tuzluluk oranı azdır

Bunun nedeni sıcaklıktır. Sıcak ile birlikte deniz suyu buharlaşır, dolayısıyla sıcağın çok olduğu yerde buharlaşma çok olur ve denizlerde tuz oranı fazladır

Ancak bunu tam tersi, soğuk sayesinde buharlaşmanın az olduğu, denizi besleyen ırmakların çok olduğu ya da çok yağmur yağan yerlerde ise denizlerdeki tuzluluk azdır.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }