Eğitim

Batı ile Doğu arasındaki dev eğitim farkı

Abone Ol

Yapılan araştırmada Doğu Ve Batı arasındaki eğitim farkı uçurum

Milli Eğitim Bakanlığı, PISA 2015 Ulusal Raporu'nu açıkladı. Raporda, PISA 2015 sonuçları okul türlerine, bölgelere göre ayrıntılı olarak incelendi. Bölgeler ve okullar arasında derin farklar var. En başarılı okullar olan Fen Liseleri ile en başarısız olan Meslek Liseleri arasındaki puan farkı 140'ı buluyor. Doğudaki bazı illerde öğrenciler, fen, matematik ve okumada Batı Marmara'daki akranlarına göre iki öğretim yılı geride

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), PISA 2015'in (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) Ulusal Raporu'nu açıkladı. Raporda, PISA 2015 sonuçları, okul türlerine, bölgelere göre ayrıntılı olarak incelendi. PISA 2015'te Türkiye, 12 yıl önce aldığı puanların da altına düşmüştü. Sıralamada Türkiye, 70 ülke içinde fende 52'inci, matematikte 49'uncu, okumada 50'inci olmuştu. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 15 yaş grubundaki öğrencilere uyguladığı sınava Türkiye'deki 187 okuldan 5 bin 895 öğrenci katılmıştı.

Sınava giren okulların yüzdeleri MEB'in raporuna göre sınava giren öğrencilerin yüzde 38,1'i Anadolu Lisesi, yüzde 36,4'ü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, yüzde 14,4'ü Anadolu İmam Hatip Lisesi, yüzde 2,1'i Fen Lisesi'nden. PISA 2015'e katılan diğer okul türleri ise şöyle: Ortaokul, sosyal bilimler lisesi, güzel sanatlar lisesi, çok programlı lise.

En geride meslek liseleri PISA 2015 sonuçları, okul türlerine göre incelendiği okullar arasında büyük farklar göze çarpıyor. Üç alanda da en başarılı okullar Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri. Fen Liselerinin, fen puanı 534 iken Anadolu Liselerinin 461, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin ise 392. PISA'da ortalama 30 puanın bir öğretim yılına denk geldiği gözönüne alındığında, Meslek Liseleri, Fen Liseleri'nden dört, Anadolu Liseleri'nden iki öğretim yılı geride. Anadolu Liseleri ile de Fen Liseleri arasında 2 öğretim yılından fazla fark var.

Puanlarda batı ile doğu farkı Puanlar sadece okul türlerine göre değişmiyor, bölgelere göre de değişiyor. Okuma becerilerinde 458 puanla Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir ve Çanakkale'den oluşan Batı Marmara, en yüksek puana sahip. Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'yi kapsayan Ortadoğu Anadolu bölgesinin puanı ise 384. Yani doğudaki çocuklar 74 puan geride. Bu veri, bu öğrencilerin iki okul yılı geriden geldiği anlamına geliyor. Matematikte 442 puanla Ege en yüksek puanı alıyor. En düşük puan ise yine Ortadoğu Anadolu'nun. Bu iki bölge arasında 72 puan fark var. Fende de 448 puanla en başarılı Batı Marmara olurken, en başarısız bölge 382 puanla yine Ortadoğu Anadolu.

Raporda öğretmenlerin mesleki gelişimine dair veriler de var. Buna göre Türkiye'deki öğretmenler mesleki gelişim programlarına katılmada OECD ülkelerindeki meslektaşlarından daha geride. Türkiye'de son üç ayda mesleki gelişim programına katılan öğretmenlerin oranı yüzde 24 iken, OECD ülkelerinde bu oran yüzde 50,9.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }