Eğitim

2 Branşın öğretmenleri mutlu, bir branşınkiler mutsuz oldu

Abone Ol

Son zamanlarda öğretmenler ve eğitimle ilgili alınan kararlar bazı öğretmenleri olumlu etkilerken bazı öğretmenleri de çok mağdur edebilecek durumlara sebebiyet veriyor. İşte 3 branşı yakından ilgilendiren karar ve 2 branşa güzel etki yaparken 1 branşı üzecek karar:

Eğitimle ilgili alınan karar 2 branşın öğretmenlerini memnun etti. Öte yandan bir branş ise alınan karara çok üzüldü. Alınan önemli karar şöyle:

YKS’de yapılan değişikliklerle sınavdaki sorunları çözmek bir yana yeni mağduriyetler yarattı. Buna göre, Felsefe sorusu çözmeden üniversite kazanabilmek mümkün.......rnYükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç önceki gün Yükseköğretim Kurumu Sınavı’nın (YKS) revize edilmiş halini ve sınavın detaylarını açıkladı. Sınavın isminin açıklanmasının üstünden henüz bir hafta geçmesine karşın sınavda değişiklik yapıldı. Buna göre, sınavın ikinci oturumunda yer alan Coğrafya-1 kısmı tarih soruları eklenerek Sosyal Bilimler-1 olarak değiştirildi. Uzun süredir bundan şikâyet eden tarih öğretmenleri tam olarak istediklerini alamasa da karardan memnun kaldı. rnAncak bu durum coğrafya ve felsefenin daralmasına neden oldu. İlk oturumda ise konularda herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Bu durum da sayısal bölümlerden mezun olan öğrencilerin üniversite sınavında herhangi bir felsefe sorusu çözmeden üniversite kazanabileceği anlamına geliyor. rnYapılan değişiklikte YÖK’ün bakış açısının doğru olmadığı ifade eden Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, “Meseleye YÖK bakış açısı ile baktığınızda sorun oturum sayılarını azalttığınız veya derslerin isimlerini değiştirdiğinizde çözülebilecek gibi görünebilir. Ya da bunlarla kamuoyunu ikna edebileceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak meseleye gerçekten bakılabilecek tek bir bakış açısı vardır; o da öğrencilerin hakları, gelecekleri ve sahip çıkılması gereken hayalleridir” dedi. Sınava öğrencilerin yaşadıkları sıkıntılar açısından bakmak gerektiğini ifade eden Bozdoğan, şu ifadeleri kullandı:

2 Branşın Öğretmenleri İsyanda! 1 Tanesi ise Memnun! ***rn“Bu noktadan bakıldığında YKS adı verilen yeni sınav sistemi milyonlarca öğrenciyi mağdur etme potansiyelini taşımaktadır. rnAynı gün içerisinde iki ayrı oturuma katılacak öğrencilerin sabah 90, öğleden sonra ise 120-160 aralığında soru yanıtlamak durumunda olması sınavın geçerliliğini ortadan kaldırmaktadır. Bu kadar çok sayıda soruyu aynı gün öğrencilerden çözmelerini beklemenin nasıl bir stres kaynağı olduğunu düşünme zahmetinde bile bulunmayan YÖK, bir de yeni sınav sisteminin tanıtımında bu sistemin ‘adayların üzerindeki sınav stresinin olumsuz etkilerinin azaltılması’ gibi bir işlevi olacağını ifade etmektedir. Bir de buna adayların yeni sınav ile ilgili soru türlerini bilmemeleri eklendiğinde stresin boyutları artmaktadır.”

Bilimsel bir ölçütü yok rnYÖK’ün sınav oturumlarının yapılacağı derslerin ve ağırlıklarının belirlenmesi ile ilgili bilimsel ölçütleri olmadığını aktaran Bozdoğan, “Diğer bir sorun da puan türlerinin azaltılmasının sanki öğrencilerin lehine olacakmış gibi kamuoyuna sunulmasıdır. YÖK açısından öncelik adayların akademik eğitim alması değil mesleğe yetiştirilmesi, diğer bir deyişle ucuz iş gücü olması ve istatistiki verilerde ön lisansa devam eden öğrenci sayısını artırmaktır” dedi.

Felsefe sorularının sadece tek oturumda sorulmasına da değinen Bozdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim sistemlerinde her ders bir diğerini desteklemeli ve çocukların kendi potansiyellerini keşfedecekleri, yaratıcılıklarını geliştirecekleri bir bütünlüğün parçası olarak görülmelidir. Dersler belirlenirken görülüyor ki YÖK bazı hassasiyetleri gözetmiş ve adayların özellikle Felsefe gibi kimi derslerden uzak durmalarını soru sayısını azaltarak sağlamaya çalışmıştır. Bu durum siyasi iktidarın yetiştirmek istediği yeni nesillerde görmek istediği temel özelliklerle doğrudan ilgilidir.”

Kaynak:Birgün.net

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }