RAMALLAH Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh, ABD yönetiminin İsrail-Filistin Özel Temsilcisi Hadi Amr'ın liderliğindeki heyetle İsrail'deki seçimlerin ardından Filistin meselesindeki gelişmeleri ele aldı.

FKÖ Yürütme Komitesi Sekreterliği Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Şeyh, ABD yönetiminin İsrail-Filistin Özel Temsilcisi Amr'ın liderliğindeki ABD'li heyetle Ramallah'ta bir araya geldi.

Filistin-ABD ilişkilerinin ele alındığı belirtilen görüşmede, ayrıca İsrail'deki seçimlerin ardından Filistin meselesine ilişkin son gelişmeler ile uluslararası meşruiyete göre iki devletli çözüm seçeneğini koruyacak siyasi bir ufkun gerekliliği konularının görüşüldüğü aktarıldı.

Görüşmede, "İsrail'in iki devletli çözümü yok eden, güvenlik ve istikrarı etkileyen zor ve karmaşık bir atmosfer yaratan tek taraflı tüm uygulamaları durdurması gerektiği" vurgusu yapıldığı kaydedildi.

- İsrail seçimlerinde "aşırıcı-ırkçı" partiler güç kazandı

İsrail’de 1 Kasım’da yapılan erken genel seçimlerde, eski Başbakan ve muhalefet lideri Binyamin Netanyahu'nun başını çektiği sağ blok 120 sandalyeli Meclise 64 milletvekili göndererek açık bir zafer kazandı.

Sonuçlara göre, Netanyahu liderliğindeki blokta yer alan Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partilerinin oluşturduğu liste 14 milletvekili çıkararak seçim yarışını üçüncü bitirdi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 13 Kasım'da Netanyahu'yu hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

Muhalif kesimlere ve Filistinlilere yönelik ayrımcı ve ırkçı söylemleri nedeniyle eleştirilen bu partilerin yeni hükümette söz sahibi olması bekleniyor.

Netanyahu'nun kuracağı koalisyon hükümetinde "aşırıcı-ırkçı" politikalarıyla tanınan Yahudi Gücü lideri Itamar Ben-Gvir'in yer alma ihtimali ise yeni hükümetin Filistin politikası açısından endişeye neden oluyor.

Mescid-i Aksa baskınları gibi provokatif eylemleri ile tanınan Ben-Gvir, işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimcilerin şiddet eylemlerini teşvik etmesiyle biliniyor.