Faizsiz ve geri ödemesiz krediler için başvurular başladı. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığı ile geçen yıl koronavirüs salgını nedeni ile oluşan pandemiden olumsuz etkilenen mikro ve küçük işletmelere yönelik olarak ilk fazı mayıs ayını, ikinci fazı ise haziran-eylül dönemini kapsayan ''Hızlı Destek Programı'' başlatılmıştı. Kredi desteğinde Aralık 2021/Mart 2022 sürecini kapsayan 3. faz döneminin akabinde KOSGEB, şimdi de hem işletmelere personel desteği sunmayı hem de genç nüfusun istihdamında artışı hedefleyen ‘Hızlı Destek Programı’nın dördüncü fazını devreye aldı.
Başlatılan yeni destek programda 4. dönemin başlamasıyla birlikte bu yıl yaz döneminde üniversitelerden ve mesleki/teknik liselerden mezun olan gençler de program kapsamında istihdam edilebilecek. Belirlenen şartları taşıyan işletmeler, 10 Ağustos 2022 tarihine kadar ‘kosgeb.gov.tr’ adresinde bulunan ‘E-Hizmetler’ menüsünden başvuru yapabilecek. Başvuru yapanlar içerisinden başvurusu onaylananlar, koşullara uygun personeli istihdam ettikten sonra 28 Eylül 2022’ye kadar ödeme talebinde bulunabilecekler. İşletmelere kesin destek onayı, bütçe kapsamında ödeme talebi sırasına göre verilecek.

DESTEK 220 İLA 550 BİN LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR

Başlatılan destek programı kapsamında; mikro ve küçük işletmelere alacakları her yeni mezun istihdamı için 100.000 TL kredi desteği sağlanıyor. İşletme sahibinin ya da işe alınacak personelin kadın olması durumunda ise kredi tutarı artırılarak bu rakam 110 bin liraya çıkıyor. 


DESTEKTEN KA PERSONELE KADAR YARARLANILACAK

Destek talebinde bulunan mikro işletmeler 2, küçük işletmeler ise 5 personele kadar bu fırsattan yararlanabilecekler. Böylece mikro işletme kadın istihdamı için 220 bin TL, küçük işletme ise 550 bin lTL'ye kadar personel desteği almış olacak.


FAİZSİZ VE GERİ ÖDEMESİZ KREDİ DESTEĞİ

Son 12 aydaki ortalama istihdamını koruyan işletmeler, 12 ay boyunca çalıştırma taahhüdü verdiği her bir personel için 100 bin liralık faizsiz destek alacak. Destekten yararlanan işletmeler, ilk 24 ay (2 yıl) geri ödeme yapmayacak, sonraki 24 ayda 4 ayda bir 6 eşit taksitle faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e ödemelerini gerçekleştirecek. Mikro işletme; personel sayısı 10 kişiye kadar, net satışları veya bilanço toplamı 1 milyon liraya kadar olan firmaları kapsıyor. Küçük işletme ise personel sayısı 50 kişiye kadar, net satışları veya bilanço toplamı da 8 milyon liraya kadar olan firmaları içeriyor.

KREDİ ŞARTLARI NELER?

Personel işe alınmadan önce destek başvurusu yapılacak.
Destek ödemesi 6’şar ay aylık 2 taksit şeklinde olacak.
Bu süre boyunca işe alınan personel işten çıkarılmayacak.
Destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin işten ayrılması durumunda, yerine şartlara uygun yeni bir personel istihdam edilebilecek.
Bu durumdaki işletmelere eksiklerini tamamlamaları için 3 ay ek süre verilecek. Eş, anne, baba, kardeş ve çocuk için destek ödemesi alınamayacak.

KİMLER İŞE ALINABİLİR?

Meslek lisesi veya teknik lise mezunu olması gerekiyor.
En az 2 yıllık veya 4 yıllık üniversite mezunu olmalı.
Doğum yılı 1981 ve sonrası olanlar için geçerli.
Son 3 yıl içerisinde 180 günden fazla çalışmamış olmalı.


75 BİN KİŞİNİN İSTİHDAMI HEDEFLENİYOR
Gençlerin işe alınmasına imkan sağlayan destek paketiyle bugüne kadar 33000 işletmenin, 61 bin 171 ilave personel istihdam etmesine katkıda bulunuldu. Bununla birlikte istihdam sağlayan mikro ve küçük işletmelere 3 milyar 150 milyon lira destek ödemesi yapıldı. Destekten toplamda 46 bin işletmenin yararlanması ve 75 bin kişinin istihdamı amaçlanıyor.


BAŞVURUSU ONAYLANANIN ÖDEME TALEP SÜRESİ UZATILDI

Programın Aralık 2021 tarihinde başlayan 3’üncü döneminde başvurusu onaylanan işletmelerin ödeme talep süresi de uzatıldı. Bu durumdaki işletmeler, koşullara uyan personeli istihdam ederek 1 Ağustos’tan başlamak üzere 28 Eylül 2022’ye kadar ödeme talebinde bulunabilecek.