Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan "eyyam-ı bahur", her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına rastlıyor. Yerini "çöl sıcakları", "cehennem sıcakları" ve "Afrika sıcakları" gibi terimlere de bırakan "eyyam-ı bahur"un, özellikle yurdun güney kesimlerinde etkisini göstermesi bekleniyor.

Bu hafta sonu için sıcaklıkların ciddi bir artış göstereceği söyleniyor. Hava sıcaklıklarının 40 dereceyi aşması beklendiğini belirten CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen önemli değerlendirmelerde bulundu. Şen'in açıklamaları şöyle;

Türkiye'de neredeyse serin bir yer yok. Her taraf sıcak. Aydın, Manisa civarında Ege'de 40 ila 44 derece sıcaklıklar var. Malatya, Elazığ, Tunceli, Diyarbakır, Kahramanmaraş ve Adana 40 dereceye yaklaşmış sıcaklar.

 

Aşırı sıcaklar orman yangınlarını tetikleyici bir meteorolojik parametre. Ama bunun yanında bir de nemin de düşük olması lazım. Akdeniz bölgesinde nem biraz yüksek. Orman yangınları riski açısından olumlu bir durum bu. Sıcaklık yükseliyor ama nem düşüyor. Rüzgar da etkili. Rüzgar, nem, sıcaklık... Orman yangınlarında çok önemli. 40 km/s. rüzgar hızı ve 20 km/s. altındaki nem. Bunlar önemli, kritik eşik değerler orman yangınları açısından. Şimdi bu 40 dereceyi tutturuyor orman yangını riski olan bölgeler. Geçen sene orman yangınlarının olduğu yerde bulundum. 55 derece sıcaklık oluyor. Şuanda sadece Marmara bölgesinin kuzeyli yönlerden orta kuvvetli bir rüzgar var.

 

EYYAM-I BAHUR ( ÖL SICAKLARI,AFRİKA SICAKLARI) NEDİR

Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine Eyyam-ı Bahur deniyor. Dilimize Arapçadan giren kelime yaz aylarının son zamanlarına doğru yaşanan yüksek dereceli sıcaklar için kullanılıyor. Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında yaşandığı kabul ediliyor. Güney yarımkürede ise bu tarih ocak ve mart arasına düşer. Kesin tarih, içinde bulunulan bölgeye, boylama ve iklim koşullarına göre büyük değişiklikler gösterebilir.