Son dakika: Deprem nedeni ile 3 ilçede okullar tatil edildi Son dakika: Deprem nedeni ile 3 ilçede okullar tatil edildi

Milli eğitim Bakanlığı, okulların 2023-2024 eğitim öğretim yılını öğretmenler için 1 Eylül Cuma günü resmen başlattı. Göreve atanmış olan öğretmenler 1 Eylül'de izinli sayılırken, ilk atama ile göreve başlayan öğretmenler 1 Eylül'de okullarında oldular. Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler ise 4 Eylül Pazartesi günü okullarına giderek mesleki çalışmalara başladı. 

Peki öğretmenlere ve idarecilere ek ders ücretleri nasıl ödenecek? İşte madde madde ek ders ücreti ödemelerine dair detaylar:

İlk atama öğretmenler hangi tarihten itibaren ek ders ücreti alacak?

2023 öğretmen ataması ile Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullara atanan öğretmenler 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle okullarında oldular. Öğretmenlerin göreve başladıkları bu ilk gün fiilen ders görevi yerine geçmediği için bu tarihte ek ders ücreti alamayacaklar. Bu öğretmenler 4 eylül 2023 tarihinden itibaren ek ders ücreti almaya başlayacaklar.

4-8 Eylül tarihlerinde kaç saat ek ders ücreti ödenecek

4, 5, 6, 7, 8 Eylül 2023 tarihlerinde okula gelerek mesleki çalışmalara katılan sözleşmeli ve kadrolu öğretmenlere seminer çalışmaları için ek ders ücreti ödemesi yapılacak. Burada ana husus öğretmenlerin fiilen çalışmalara katılması olacak. Seminere katılan öğretmenler eğitim yerine geçen çalışma yaptıklarından dolayı 3 saat ek ders ücreti alacaklar.

Okul müdürleri ve müdür yardımcılarının ek ders ücreti nasıl olacak?

Okul müdürleri ve müdür yardımcılarına idari görevleri karşılığında ek ders ücreti ödenecektir. 

Uyum eğitimi veren öğretmenlerin ek ders ücreti nasıl olacak?

4-8 Eylül tarihleri arasında uyum eğitimleri başladı. Öğretmenler bir hafta boyunca eğitim veriyor. Bu eğitimler karşılığında öğretmenler mesleki çalışmalarını yerine getirmiş sayılacaklarından; öğretmenlere sadece mesleki çalışmaları karşılığında ödenecek olan 3 saatlik ek ders ücreti yazılacaktır. Bu öğretmenlere yaptıkları uyum eğitimi karşılığında ek ders ücreti ödenmeyecektir.

Mesleki çalışmalarda nöbet ücreti ödenecek mi?

Mesleki çalışma dönemlerinde okulda öğrencilerin olmaması ve eğitim öğretim yılının resmen başlamaması nedeni ile öğretmenlere nöbet görevi verilmiyor. Bu nedenle;bu dönemde öğretmenlere ve yöneticilere nöbet görevi ek ders ödemesi yapılamaz.

Mesleki çalışma döneminde müdür yetkili öğretmenlerin ek ders ücreti nasıl ödenecek?

Müdür yetkili öğretmenlere 4-8 Eylül 2023 tarihlerini kapsayan dönemde sadece mesleki çalışmaya yönelik ek ders ücreti ödenir. Bu öğretmenlere yönetim görevi için ek ayrıca ek ders ücreti ödenmez. 11 Eylül'den itibaren bu öğretmenler idari görevleri karşılığında ek ders ücreti almaya başlar.

Seminer döneminde rehber öğretmenlere kaç saat ek ders ücreti ödenir?

Rehber öğretmenler de diğer öğretmenler gibi seminer çalışmalarına aktif katılırlar. Mesleki çalışma döneminde rehber öğretmenlere de diğer öğretmenler gibi günlük 3 saat ek ders ücreti yazılır.

Özel eğitim öğretmenleri mesleki çalışmalarda %25 artırımlı ek ders ücreti alır mı?

Özel eğitim öğretmenleri eğitim öğretim döneminde aldıkları tüm ek ders ücretlerini %25 artırımlı olarak alır. Dolayısıyla, özel eğitim öğretmenlerin mesleki çalışma dönemlerinde 3 günlük 3 saat ek ders ücreti alır. Ek ders ücretleri %25 fazla ödeneceğinden bu artırımdan seminer döneminde de yararlanırlar.

Ücretli öğretmenlere seminer döneminde ek ders ücreti ödenir mi?

Ücretli öğretmenlere uyum haftası ve seminer döneminde ek ders ücreti ödenmez.

Raporlu ve izinli öğretmenlerin seminer dönemi ek ders kesintisi nasıl olur?

Raporlu olması ya da izinli (görevliler hariç) olması nedeni ile mesleki çalışmalara katılamayan öğretmenlere gelmedikleri gün için ek ders ücreti ödemesi yapılmaz. Ek ders ücretlerinde başkaca bir kesinti olmaz.

HEM kursu olan öğretmenlerin ek ders durumu nasıl olur?

Halk Eğitim Merkezlerinde kurs veren öğretmenler 11 Eylül'e kadar bu kurslarına devam edebilirler. Bu öğretmenler kurslarını seminer çalışma saatlerinin dışında yapabilir ve 30 saate kadar kurs yapabilirler.

Eylül ayı ek ders ücreti nasıl ödenecek?

Eylül ayının ilk haftası seminer dönemine denk geldiği için seminere katılan tüm öğretmenlere günlük 3 saat üzerinden 15 saat ek ders ücreti ödenecektir. 11 Eylül'den sonra ise yönetmelikte yer alan hususlar gereği, tüm öğretmenler kendi branşlarına ve girdikleri ders sayısına göre ek ders ücreti alacaktır.