Engelli bireyleri evde bakan vatandaşlara devlet tarafından her ay destek amaçlı belli bir maaş ödemesi yapılıyor. Bu para ile engelli bireye bakan kişilerin maddi külfetin altında ezilmesinin ve engellilere bakım konusunda daha istekli olunmasının sağlanması amaçlanıyor. Engelli bireylerin gerek bakımı, gerek eğitimi ve gerekse çeşitli ihtiyaçları zaten fazla maddi külfet getiriyor. Bu maddi yüküğ azaltmak için devlet uzun yıllardır engelli bireylere destek sağlıyor.
Bu haberimizde yukarıda da belirtilen detaylara ulaşabileceksiniz. Evde bakım maaşı miktarından ödemelere, başvuru şartlarında sorgulama ekranına kadar evde bakım maaşı ile ilgili detaylar şöyle:
Ağustos ayında yaşanan aksaklığın akabinde geç yatan evde bakım maaşlarının bu ay ne zaman yatacağı evde bakım maaşı alan vatandaşlar için merak konusu oldu. Şimdi, maaş alanlar "evde bakım maaşları ne zaman yatacak, hangi illerde maaş yattı, ayın kaçında maaşlar yatıyor?" diye araştırmalara başladı. İşte, evde bakım maaşları ve sorgulama ekranı...

EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER LİSTESİ AIKLANDI MI?

Evde bakım maaşı yatan iller ile ilgili liste henüz belli olmadı. Evde bakım yardımı maaşı ödemeleri  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ayın 15 ile 30'u arasında yapılıyor.

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA

Evde bakım maaşı alan vatandaşlar maaş sorgulamasını telefonları ile SMS üzerinden yapabilir. Ziraat Bankası üzerinden evde bakım maaşı alanlar, BAKIYE yazıp 4747'ye kısa mesaj göndererek, bakiye takibi yapabilir, maaşın yatıp yatmadığını öğrenebilirler.
Bir diğer evde bakım maaşı öğrenme seçeneği de e-devlet sistemi üzerinden sorgulama yapmak. Vatandaşlar e-devlet üzerinden kolayca evde bakım ücretinin yatıp yatmadığını öğrenebilirler

EVDE BAKIM MAAŞI ALMAK İİN ŞARTLAR NELERDİR?

Evde bakım maaşı alabilmek için aşağıdaki için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Genel şartlar şu şekilde;

  • 1) Gelir kriterlerinin uygun olması,
  • 2) Bakıma muhtaçlık kriteri,
  • 3) Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu.

Evde bakım parası almak için hane halkının tüm net geliri toplanıyor ve engelli birey de dahil olmak üzere evde yaşayan kişi sayısına bölünüyor. Bundan yola çıkarak, kişi başına düşen gelirin 3.666 TL altında olması gerekiyor.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Evde bakım maaşı almak isteyen vatandaşlar engelli kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya varsa ‘İlçe Müdürlüklerine’ başvuru yapılıyor. Başvurular, 30 gün içinde sonuçlandırılıyor.

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR?

1 Eylül 2022 ve 31 Aralık 2022 tarihleri arasında ödenecek evde bakım maaşı yardımları 3336 TL oldu. Eylül ayından yatacak evde bakım yardımları yeni zamlı bakım maaşları 3336 TL olarak yatacak.