ERBİL Irak'ın Erbil kentinde 17 Kasım Türkmen Kültürü ve Dili Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Tarihi Erbil Kalesi'nde düzenlenen etkinliğe Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mevlüt Yakut, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, Erbil Uluslararası Maarif Okulu Müdürü İdris Karaaslan, Türkmen akademisyen, öğretmen, öğrenciler ve halkı katıldı.

Bakan Maruf, burada yaptığı açıklamada, bugünün önemine işaret ederek, hafta boyunca Türkmen Kültür ve Dil Günü etkinliği düzenlediklerini belirtti.

17 Kasım 1993'te Erbil'de ilk Türkmen Doğuş Okulu'nun açıldığını hatırlatan Maruf, bugünün Türkmen Kültür ve Dil Günü olarak kabul edildiğini kaydetti.

Maruf, Irak ve IKBY meclislerinde Türkmenlerin önemli günleri olan 16 Ocak Türkmen Şehitleri günü ve 7 Ekim Türkmen Milli Bayramı günlerinin resmileşmesi temennisinde bulundu.

Başkonsolos Yakut da Türkmen Kültürü ve Dili Günü'nü en samimi duygularıyla tebrik ettiğini belirtti.

Yakut, Irak toplumunun asli unsurlarından olan Türkmenlerin kültürden eğitime, ticari hayattan yönetime toplumsal yaşamın bütün alanlarında hak ettikleri konumu almalarını ve layıkıyla temsil edilmelerini temenni ettiğini dile getirdi.

Başkonsolos Yakut, "Bu amaç doğrultusunda ülkemizin Türkmen kardeşlerimize sunduğu destek her zaman olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir." ifadelerini kullandı.

- IKBY Meclisi, Türkmenlere ait iki özel günü resmileştirdi

IKBY Meclisi, Türkmenlere ait 2 özel günün resmileşmesi için hazırlanan yasa tasarısını oy çokluğuyla kabul etmişti.

Meclisin Twitter hesabından 12 Ocak'ta yapılan açıklamaya göre, Türkmenlere ait özel günlerin resmileştirilmesi için düzenlenen olağan oturumda, 17 Kasım Türkmen Kültürü ve Dili, 25 Şubat da Türkmen Basını Günü olarak kabul edilmişti.

Erbil’de ilk Türkmen okulu 17 Kasım 1993'te açılırken, ilk Türkmen gazetesi de 25 Şubat 1911'de çıkmıştı.