Öğretmenlere her yıl eğitim öğretim dönemi başında eğitime hazırlık ödeneği adı altında ödenek ödeniyor. Bu yıl da öğretmenlere ödenecek olan hazırlık ödeneğinin miktarı yetkili sendika ile hükumet arasında yapılan toplu sözleşme ile belli oldu. Yapılan anlaşma nedeni ile yüksek seyreden enflasyon eğitim ödeneğine yansıtılamıyor. Maaşlara yapılan zamlar nedeni ile eğitime hazırlık ödeneği adeta çerez parası durumuna düştü. Yıllar önce bir öğretmen maaşına yakın olan eğitime hazırlık ödeneği ile artık sadece 14 top kağıt alınabilecek.

Peki öğretmenlerin 2022 yılı eğitime hazırlık ödeneği ne kadar olacak, hazırlık ödeneği ücreti kime ne kadar ve ne zaman ödenecek?

2022 Eğitime hazırlık ödeneği miktarı ve ödeneğin kimlere nasıl ödeneceğine ilişkin detaylar şöyle:

Eğitim Ödeneği - eşitli sebeplerle (askerlik, ücretsiz izin, doğum izni vs.) eylül ayı içerisinde fiilen görevde olmayıp eğitim-öğretim yılı içerisinde göreve başlayanlara, göreve başlamalarından sonra belirli oranlarda ödenir.

Öğretim yılına hazırlık ödeneği, ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları da dahil olmak üzere fiilen öğretmenlik yapanlara ödenir.

Her eğitim öğretim döneminin başında öğretmenlere ödenen eğitime hazırlık ödeneği (kırtasiye parası) miktarı her yıl artmaktadır. Ancak yaşanan enflasyon karşısında bu yılki artış adeta sıfıra yakın oldu. Bunun nedeni ise toplu sözleşmede atılan imza oldu.

Eğitime hazırlık ödeneği eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapan kişilere verilir.
Bununla birlikte, İlköğretim ve okul müdürlerine, müdür yardımcılarına, cezaevi okullarında çalışan öğretmenlere, yöneticilere, eğitim uzmanı ve yardımcılarına da eğitime hazırlık ödeneğinden faydalanma hakkı tanınmıştır. 
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 32. Maddesine göre hazırlık ödeneği, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler,
yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) ödenir. Hazırlık ödeneğinden saymış olduğumuz kimseler haricinde yer alan hizmetli, memur gibi devlet çalışanları yararlanamamaktadır.

Eylül 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararına göre, öğretmenlerin öğretim yılına hazırlık ödeneğine her yıl için %2,5 zam yapılmıştı.
Kararda açıklanan ilgili madde: Öğretim yılına hazırlık ödeneği Madde 11- (1) 657 sayılı Kanunun ek 32 nci maddesinde öngörülen öğretim yılma hazırlık ödeneği; 2020 yılında 1.210 TL, 2021 yılında 1.250 TL olarak ödenir.
2020 eğitime hazırlık ödeneği 1.210 TL'dir. 2021 yılında ise 1.250 TL ödenek ödenecektir.

2022 EĞİTİME HAZIRLIK ÖDENEĞİ NE KADAR 

Öğretmen kırtasiye parası her sene belli oranlarda zamlı olarak öğretmen hesaplarına yatıyor. 2022-2023 eğitim öğretim yılı için öğretmenlere verilmesi planlanan kırtasiye parasının 1325 TL olacağı tahmin ediliyor.

Eğitime hazırlık ödeneği ilk ödenmeye başlanan yıllarda öğretmenler için tatmin edici bir miktar teşkil ediyordu.  Ancak ilerleyen yıllarda yapılan zam oranlarının düşük olması ve enflasyon karşısında artış oranının geride kalması sonucu günümüzde öğretmenlere ödenen miktar çok az kalmakta.

Öğretmenlere Eğitime Hazırlık Ücreti Ne Zaman Hesaba Yatar Ne Zaman Ödenir?

Eğitime hazırlık ödeneğini okullar kendi hazırlayıp ilgili müdürlüklere göndermektedir. Ardından ücretler banka hesabi üzerinden yatırılmaktadır. Bu noktada listelerin hazırlanmasına bağlı olarak, ilgili müdürlüklerin işlem hızına ve bankaların yatan ücretleri bir süre bekletmesi de göz önünde tutulursa 2-3 hafta içerisinde banka üzerinden ücretlerin yatırılabileceği tahmin edilmektedir.

Eğitime Hazırlık Ücreti Nedir? Hangi Öğretmenlere Ödenir?

Halk arasından kırtasiye yardımı veya kırtasiye parası olarak da bilinen eğitime hazırlık ödeneği öğretmenlere verilir. Hazırlık ödeneğini öğretmenlerin o sene içerisinde yapacağı şahsi eğitim materyalleri harcamalarına destek olmak amacıyla her yıl devlet tarafından ödenir.

İkinci Dönem Atanan Öğretmenler Veya İlk Dönem Ataması Gecikenlere Ne Kadar Ödeme Yapılır?

"657 Sayılı Kanunun Ek 32'nci maddesi uyarınca verilecek öğretim yılına hazırlık ödeneği; öğretim yılının başladığı aydan sonra ve birinci dönem ders yılının sonundan önce göreve başlayanlara %75'i, birinci dönem ders yılından sonra ve ikinci dönem ders yılının sona ermesinden önce göreve başlayanlara ise %50'si oranında yapılır.'"

Eylül Ayında Görevde İken Daha Sonra Ücretsiz İzne Ayrılanlar Ne Yapacak?

Bu ücret Eylül ayında görevi başında olan her Öğretmenimize yatmaktadır. Ancak Eylül ayında bu ücreti aldıktan sonra ödenen ücret konusunda tereddüte düşülmüş olup, Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının bütün illere dağıtımlı olarak yazdığı 03/01/2020 tarih ve 160908 sayılı yazısında konuya açıklık getirilmiştir. 
Bu kapsamda: Eylül ayı başında görevi başında olan bir öğretmene ödenen bu ücret geri alınmaz. Zira peşin olarak ödenen bu ücreti kamu zararı olmayacağı açık bir şekilde mütalaa edilmiştir. 

Eylül Ayında Görevi Başında İken İstifa Eden Yada Başka Bir Okula Naklen Atananların Durumu

Benzer şekilde Eylül ayı başında peşin ödenen bu ücret istifa eden yada naklen başka bir kuruma yada okula atanan öğretmenlerden de geri alınmaz. 

Ücretsiz İzinde Olanlar Eğitim Ödeneği Alabilir mi?

Bu ücret 30 Eylül tarihine kadar görevi başında aktif olarak görev yapan öğretmenlerimize ödenir. Dolayısı ile bu tarihe kadar ücretsiz izinde olan öğretmenlerimizin bu ücreti hakkı bulunmamaktadır. Ayrıca Eylül ayından sonra bir öğretmenimiz ücretsiz iznini bozarak görevine başlamış olsa dahi bu ücreti alamaz. 

Eğitim Yılı Ortasında İlk Defa Atanan Bir Öğretmen Eğitim Ödemesi Alır mı?

Bir üst başlıkta ifade ettiğimiz gibi 30 Eylül tarihine kadar görevi başında olan kişilere ödenmektedir. 1 Ekim tarihinden sonra atanan bir öğrenmene o yıl için bir ödeme yapılmaz.