Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, talep edilen görüşe istinaden, 20.09.2021/20.05.2022 tarihleri arasında aylıksız izne ayrılan öğretmene 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ek 32'nci maddesi gereğince her yıl ödenen eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ne şekilde ödeneceğine dair görüş yazısı yayımladı.

Bahse konu görüşe esas olmak üzere mevcut mevzuat olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek 32. maddesi öğretmenlere ödenecek eğitime hazırlık ödeneğini şu şekilde düzenliyor:

 "Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Cumhurbaşkanınca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir. " ve 7258 sayılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli K cetvelinin IV. Diğer Ödemeler kısmında "... Öğretim yılının başladığı aydan sonra ve birinci dönem ders yılının sonundan önce göreve başlayanlara %75 i, birinci dönem ders yılından sonra ve ikinci dönem ders yılının sona ermesinden önce göreve başlayanlara ise %50'si oranında yapılır..." 

Ek 32. maddede yer aldığı gibi, her eğitim öğretim yılının başında öğretmenlere eğitime hazırlık ödeneği tam olarak ödenmekte olup, göreve başlama tarihlerine göre öğretmenlere farklı oranlarda da hazırlık ödeneği ödemesi yapılmaktadır. Öğretmenlerin hazırlık ödeneğinden yararlandırılması bu hükme göre sağlanmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ek 32 maddesi ile birlikte 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 71. maddesinde ise kamu zararı hükmü şu şekilde yer almaktadır; 
"kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması" 
Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 12.09.2022 tarih ve 57373244 sayılı görüş yazısında yukarıdaki kanun maddelerine de atıfta bulunarak;
 

"Bu kapsamda, öğretmenlere öğretim yılının başladığı ay içinde eğitim ve öğretim yılına hazırlanmaları amacıyla ödenen söz konusu öğretim yılına hazırlık ödeneği, kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olan mevzuata aykırı bir işlem olmaması nedeniyle kamu zararı unsurlarını taşımamaktadır." eğitime hazırlık ödeneğinin yukarıdaki özel durumlarda oranlı olarak ödenmesi gerektiği yönünde görüş yazısı gönderdi.

İşte MEB tarafından gönderilen eğitime hazırlık ödeneği konulu o görüş yazısı;