Araştırma şirketi Ipsos, 15 Eylül ve 15 Ekim 2022 tarihleri arasında, okula giden 568 çocuğun ebeveynleriyle konuşarak harcama alışkanlıklarına dair bir veri paylaştı.

Araştırmaya göre ebeveynlerin yüzde 81’i okul harcamalarının yanı sıra diğer masrafları karşılayabilmek için bazı harcamalardan kısmaya çalışıyor. Bu kişilerin özellikle sosyal hayata yönelik kalemlerde tasarrufa girdiği belirlendi.

ocuğu okula giden ebeveynlerin yüzde 70’i okul masraflarının bütçelerini çok zorlayacak şekilde arttığını belirtirken yüzde 24’ü ise biraz zorlayacak şekilde arttığını belirtiyor. Özetle hemen hemen tüm ebeveynlerin bu seneki okul masrafları karşısında oldukça zorlandığı gerçeği ortaya çıktı. Okul masrafları karşısında zorlamayan ebeveynlerin oranı ise yüzde 6 olarak belirlendi.
Araştırma verileri, fiyatlardaki artış karşısında zorlanan ebeveynlerin yüzde 67’si okul ile ilgili harcamaları da kısmak zorunda olduğunu gösterdi. Ebeveynlerin yüzde 37’si kırtasiye giderlerini kısmaya çalışırken geçen seneden kalan kırtasiye malzemelerini kullanmayı, yüzde 36’sı bir önceki senenin okul kıyafetlerini kullanmayı tercih etti. Okulda yapılan yemek harcamalarını kısmak için de her dört ebeveynden biri evden sandviç ya da yemek yapıp çocuklarının yanına verdiğini belirtiyor.

Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, verilerle alakalı olarak şu ifadelere değindi ; 

“Neredeyse tüm veliler okul masraflarındaki artış nedeni ile az ya da çok zorlandıklarını belirtiyorlar. Her on veliden yedisi ise çok zorlandığını belirtiyor. Doğal olarak yine buna çok yakın bir oranda bir grup veli bazı eğitim malzemelerinden/ ihtiyaçlarından fedakârlık yapma yoluna gidiyor, mesela eski kırtasiye ürünlerini, okul kıyafetlerini bu yıl da kullanmak gibi. Bu önlemlerin tek başına yeterli olduğunu söylemek zor. ünkü her on veliden sekizi ise okul masraflarına kaynak ayırabilmek için başka kalemlerde de kısıntı yaptığını söylüyor, kısıntı yapılan başlıklar bizim daha önceki araştırmalarımızdaki tespitlerimiz ile paralel; dışarıda yeme-içme, eğlence, giyim gibi ertelenebilir harcamalar. Havaların soğuması ve ısınma masrafının da eklenmesi ile aile bütçesinin yönetimi daha da zorlaşacak. Uygulama detaylarının açıklanması beklenen ısınma desteği birçok aile için önemli rol oynayacak, özellikle de çocuk okutan aileler için. Tabii işverenlerin ne kadarının bu desteği çalışanlarına hangi koşullarda yansıtacağı çok belirleyici olacak.”