Devletin öğrendilere sağladığı eğitim desteğinin miktarı artırıldı. Eğitim desteği 2.800 TL olarak ödeniyor. İşte eğitim desteği almak isteyenler için tüm detaylar:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yoksulluk ve temel ihtiyaçlarını karşılayamayan,  yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken kişi ve ailelere, çocuklarını yanında bakımalarına imkan sağlanması amacıyla Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti veriyor.

Bakanlık, ekonomik yoksunluktan dolayı ailelere çocukları için kuruluş bakımı yerine ekonomik yardım ve diğer destekleyici sosyal hizmet uygulamalarıyla ailenin parçalanmadan bir arada yaşamasına fırsat sağlamak amacıyla maddi desteği kapsayan Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti sağlıyor. Bununla birliktea Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti’nden bakanlığın kuruluşlarında kalan ve bakımından ayrılan ekonomik desteğe ihtiyaç duyan gençler de faydalanabiliyor.

EĞİTİM DESTEĞİ BAŞVURULARI NASIL YAPILIYOR?

Destek talebinde bulunanlar bir dilekçe ile Aile, alışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine başvuru yapılabiliyor. Yapılan başvuruda, meslek elemanı (Sosyal alışmacı, psikolog, çocuk gelişimcisi, psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmeni ve sosyolog) müracaatçı ile bir ön görüşme yapıyor. Durumunun sosyal ve ekonomik destek ile desteklenmesi uygun olduğu kanısına varıldığı takdirde başvuran için bir dosya açılıyor. Sosyal inceleme sonucunda sosyal ve ekonomik destek hizmeti ile çocuklarının ailesi yanında desteklenmesi uygun görülen verilmesine karar verilen kişilerin için gerekli işlemler başlatılıyor. 

EĞİTİM YARDIMINDA İSTENİLEN BELGELER

T.C. Kimlik Numarası beyanı,
Gerektiğinde alınacak sağlık raporu, öğrenci belgesi,
İş-Kur veya meslek kurslarına başvurduğuna dair belge,
Müracaatçının durumunu tespit amacıyla talep edilebilecek diğer belgeler.
İl Müdürlüğü veya  Sosyal Hizmet Merkezi  Müdürlükleri, muhtaç kişilerle ilgili başka bilgi ve belgeleri elde edebilmek amacıyla başka araştırmalarda  da bulunabilir.

 

ÖĞRENCİ VE KİŞİLER İİN DESTEK MİKTARI NE KADAR? SOSYAL VE EKONOMİK DESTEKTEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Bakanlığın sitesinde yer alan bilgilere göre, Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti’nden faydalanacak kişiler şu şekilde belirtildi:
a)Haklarında bakım tedbiri kararı verilerek sosyal hizmet kuruluşlarında bakılan ve desteklendikleri takdirde ailesi veya yakınları yanına verilebilecek çocuklar.
b)Ekonomik yoksunluk nedeniyle, desteklenmedikleri takdirde korunmaya muhtaç duruma düşecek olanlardan haklarında bakım tedbiri kararı alınmaksızın sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırılarak ailesi veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar.
c)Bakım tedbir kararlı iken yaş sınırlarını tamamlamaları nedeniyle, sosyal hizmet kuruluşlarından veya koruyucu aile yanından ayrılanlardan iş ve meslek edinme kursuna veya eğitimlerine devam eden veya bir iş ve meslek sahibi olamayıp desteklenmedikleri takdirde muhtaç duruma düşecek olan gençler.
ç)Olağanüstü bir felaket, tabii afet, hastalık veya kaza geçirerek belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü bulunduğu aile fertlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olanlar ile hayati tehlike arz eden ve ameliyat gerektiren durumlarla karşılaşan veya vefat eden kişilerin çocukları Sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırılabilmektedir.