4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu SözleşmeKanunu’nun ilgili maddelerine bakıldığında;

 

Madde-14: Sendikalara üye olmak serbesttir.

 

Madde16: Her üye üyelikten serbestçe çekilebilir.

 

Madde-18: Kamu işvereni kamu görevlileri arasında sendika üyesi olmaları veya olmamaları nedeniyle bir ayırım yapamaz.

 

Yukarıda yer alan kanun maddelerine bakıldığında bir öğretmenin/memurun sendikalara üye olabileceği, sendikalardan da serbestçe çekilebileceği ve hangi sendikaya geçtiyse ayırım yapılmayacağı açık ibarelerle ifade edilmiştir.

 

Bu maddelere göre kişinin hangi sendikalara üye olunabileceği veya çekilebileceği yazmayıp tamamen eğitim çalışanlarının iradesine  bırakılmıştır. Ancak son zamanlarda özellikle Şırnak ilimizde Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikamı’zın hızlı ve sağlam büyümesini sindiremeye bazı sendika yöneticileri okullarında görev yapan üyemiz öğretmenlere yönelik baskı, mobbing, sendikamızdan istifa ettirmek için farklı yaftalamalar ve etiketler peşinde koşmaktadır.

 

Eğitim çalışanlarının sendikal seçimlerine saygı duymayan, kendi sendikalarından olmayan eğitim çalışanlarına yönelik farklı yaklaşımlar içinde bulunan İl/İlçe Milli Eğitim şube müdürleri, okul müdürleri ve sendika yöneticilerine bir kez daha suç işlediklerini hatırlatıyoruz. Şu ana kadar tespit edilen okul idarecileri hakkında kanuna aykırı davrandığından dolayı suç duyurusunda bulunduk.

 

Sendikacılık eğitim çalışanlarının özlük haklarını geliştirmek ve kendini güvende hissedeceği bir eğitim-öğretim ortamında görev yapmak için mücadele etmek demekken, baskı, sindirme ve dayatmalarla yürütülen çalışmalar sendikacılık ruhuna aykırı olup aleni bir şekilde suç işlemektir.

 

Üyemiz eğitim çalışanlarının şu zamana kadar yanlarında olduğumuz gibi bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğimizi ifade ediyor, sendikaları eğitim çalışanlarının sendikal tercihlerine “saygı duymaya” ve bir kez daha kanun çerçevesinde hareket etmeye davet ediyoruz.

​​Ahmet KUTLU

​​​​​​​Eğitim Gücü Sen Şırnak İl Başkanı