Eğitim Bir Sen, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavı, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve sınavın iptaline yönelik taleplere ilişkin açıklama yaptı. İşte EBS tarafından yapılan o açıklama:

Öğretmenlik kariyer basamakları siyasi polemik konusuna dönüştürülmemeli, sürecin sorun üreten aşamaları Meclis’te yeniden ele alınmalıdır

Millî Eğitim Bakanlığı’nın, öğretmenlik mesleğini kariyer mesleği hâline dönüştürmek hedefiyle öğretmenlerin kendilerini geliştirmelerini sürekli kılmak, öğretmen yeterliliklerini sağlamak, mesleki bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla uygulamaya koyduğu öğretmenlik kariyer basamakları uygulaması, Anayasa Mahkemesi’nin 2008 yılındaki kısmî iptal kararı sonrası akamete uğradığı gibi, eşitsizlik ve mağduriyet üreten bir sonuç ortaya koymuştu. Bazı öğretmenlerimiz sınava, bazı öğretmenlerimiz ise idari tasarrufa ve mahkeme kararlarına dayalı olarak uzman ve başöğretmenlik hakkını ve beraberinde getirdiği ilave mali hakları alırken, bazı öğretmenlerimiz ise gerekli diğer şartları taşımalarına rağmen sınav yapıl(a)maması veya aleyhte mahkeme kararları nedeniyle bu unvanları ve hakları elde edemediler.

8 YILINI DOLDURAN UZMAN ÖĞRETMEN, 12 YILINI DOLDURAN BAŞÖĞRETMEN OLSUN

Bu nedenledir ki, yetkili sendika olarak toplu sözleşme hakkını kazandığımız tarihten bu yana yapılan bütün toplu sözleşme görüşmelerinde ve kurum idari kurulu başta olmak üzere bütün sosyal diyalog platformlarında “öğretmenlik kariyer basamakları uygulamasının yeniden hayata geçirilmesi; 8 yıllık hizmet süresini tamamlayan öğretmenlerimizin uzman öğretmen, 12 yıllık hizmet süresini tamamlayan öğretmenlerimizin ise başöğretmen unvanını alması” yönündeki talebimizi ısrarla savunup müzakere etmiştik.

Nihayetinde Şubat 2022 tarihinde kabul edilen 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu’yla öğretmenlik kariyer basamakları yeniden eğitim sistemimize dâhil edildi. 2008 yılındaki Anayasa Mahkemesi kararı ve ardından 2013 yılındaki Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararının doğurduğu olumsuz ve adaletsiz sonuçları telafi edebilecek mahiyette, bütün öğretmenlerin erişimine açık bir kariyer basamakları uygulamasının yeniden hayat bulması yerinde bir adımdır. Fakat kanunda yer alan sınav, mesleki çalışmaların içeriği ve eğitim programlarının niteliği gibi süreçler ne yazık ki subjektif ve adil olmayan sonuçlar üretme ihtimalini barındırmaktadır.

UZMAN ÖĞRETMENLİK VA BAŞÖĞRETMENLİK HİZMET YILINA BAĞLI OLSUN

“Uzman ve Başöğretmenlik hizmet yılına bağlı olsun” talebi Eğitim-Bir-Sen’in, “kamuda kariyer meslek uygulaması sınavla olmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı’nda da öyle olacaktır” yaklaşımı Bakanlığın, meslek kanunu ve kariyer basamaklarını hayata geçirme iradesi ise TBMM’nindir. Yazılı sınav şartı gibi sorunlu görülen alanlar TBMM tarafından yeniden ele alınmalıdır.
Kanunun eksik ve hatalı yönleri elbette eleştiri konusu edilmeli, düzeltmeye muhtaç kısımları üzerinde yeniden bir politika belirlemeye çaba gösterilmelidir. Ancak, meslek kanunuyla getirilen mevcut kariyer basamaklarının 614 bin öğretmene uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik yolunu açtığı, dahası 2004 yılındaki yasal düzenlemeyle getirilen haklardan çok daha fazla ilave mali haklar getirdiği de unutulmamalıdır. Kanuna, kanunun getirdiği uygulamaya ve sınava karşı çıkmak ne kadar doğalsa; süreci manipüle ederek siyasi çekişme malzemesi hâline getirmek, umut tacirliği yaparak 614 bin öğretmenin elde edeceği bir hakkı kullanılmaz hâle getirmek, belirsizlik ve şüphe tohumları ekerek öğretmenlerin moral ve motivasyonunu bozmak da o kadar art niyetli bir siyasettir.

ÜRÜK SİYASETLERİNE MALZEME YAPANLAR

Haklı itirazları ve beklentileri kendi çürük siyasetlerinin malzemesi yapanlar söylemlerinde ciddi, iyi niyetli ve tutarlı olsaydı, meslek kanununu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdıklarında kariyer basamakları sınavını da iptal davası konusu ederlerdi. Siyasilere ve sorumlulara çağrımız, kariyer basamakları uygulaması ve getireceği özlük haklarının sorumsuz, ciddiyetsiz ve tutarsız siyasete, kısır çekişmelere kurban edilmemesidir.
Bugün sınava girmeme ve sendikalara tepki gösterme çağrısı yapanların, 2008 yılındaki Anayasa Mahkemesi kararı sonrası oluşan mağduriyetlerin, eşitsizliklerin ve adaletsizliklerin giderilmesi konusunda somut bir adım atmamaları, çaba göstermemeleri, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na kadar söylem düzeyinde dahi olsa cümle kurmamaları, siyasi tercihlerinden dolayı öğretmenlere hakaret etmeleri, gerçekte sorumsuzluklarının ve güvenilmezliklerinin bir göstergesidir.
Vaatlerin ve kulağa hoş gelen süslü söz ve söylemlerin ardından emek ve emekçi düşmanı gerçek yüzleri görünen, yerel yönetimlerde göreve geldikleri yerde sözleşmeli çalışanların iş akdini feshedenlerin, emekçilerin ekmeğiyle uğraşanların karşısında duranlar olarak, doğruları söylemekten vazgeçmeyeceğiz. Geleceği kaosa sürüklenmek istenen eğitim çalışanlarının hukukunu korumak için var gücümüzle mücadele ettik, etmeyi de sürdürüyoruz.
Eğitim-Bir-Sen olarak, sağlıklı ve mantıklı bir tartışma zemininde meslek kanununun geliştirilmesi ve tüm beklentileri karşılayacak bir çerçeveye kavuşturulması için çaba sarf etmeye devam edeceğiz.