Uzman öğretmenlik sınavının kimler tarafından Milli Eğitim Bakanlığına önerildiği, hangi sendikanın sınavda ısrar ettiği yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başlıyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in sınavı sendikaların istediği yönündeki açıklamasının ardından hangi sendikanın sınavda ısrar ettiği merak ediliyordu.
Öğretmenlerin büyük tepkisine yol açan sınav uygulamasında sendikaların istekli olduğunun ortaya çıkmasının ardından öğretmenler de sendikalara tepki göstermeye başladı ve bu sendikanın hangi sendika olduğunun oartaya çıkmasını istediler. Yapılan açıklama ile sınavı isteyen sendikanın hangisi olduğuna yönelik önemli ipuçları ortaya çıktı.
EBS Genel Sekreteri Latif Selvi:10 yılını dolduran öğretmenin sınavsız uzman sayılması gerçekçi bir talep değil.
işte o açıklama:

"Hiçbir kriter koymadan sadece hizmet yılı gözeterek tanımlama yasaya göre mümkün değil"

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, 10 yılını dolduran her öğretmenin sınavsız uzman sayılması yönündeki taleplerin gerçekçi olmadığını savundu

"Uzmanlık için illa tek başına bir sınav kriter olmayabilir"

Selvi:" Ama hiçbir kriter koymadan da sadece hizmet yılı gözetilmek suretiyle uzman veya başöğretmen tanımlaması yapılması mevcut yasaya göre şu anda mümkün değil" 

"Diğer meslekler gibi öğretmenlikte de kademeleşme olması yadırganmamalı"

Akademide, doktorlar arasında, askeriyede ve daha pek çok meslek grubunda kademeleşme ve buna bağlı olarak maaş artışlarının olduğuna dikkati çeken EBS Genel Sekreteri Latif Selvi, benzer bir düzenlemenin öğretmenlikte de olmasının yadırganmaması gerektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu:

Yapılan düzenleme ile öğretmenlik de bir kariyer meslek olarak tanımlanıyor. Bütün kariyer mesleklerde kariyer tanımlamaları da hep sınavla yapılıyor. Örneğin doktorlar da uzman olmak için sınava giriyorlar. Uzman ve başöğretmen olan arkadaşlarımızın da bir takım ekstra hakları olacak ama sorumlulukları da olacak.

"Unvanlar gereksiz tartışmalarla itibarsızlaştırılmamalı"

Selvi:''Kıymetsizleştirmek doğru değil. Bu öğretmenler için yüzyılın düzenlemesi ama tabii bunu hak eden de buradan bir artı elde etmiş olacak. Bu da bizim meslekteki kariyer basamaklarımızın bir karşılığıdır. Mesela doktor öğretim üyesiyle profesörü ayrı tutabilir miyiz? ünkü profesörün pek çok çalışması var. O çalışmalardan sonra hak ettiği bir unvan var. Bunun için profesör diyorum. Yoksa üniversitede hoca demiyoruz yalnız başına. Öğretim elemanı diye bir tanımlama var" 

Selvi, kariyer mesleklerde kademeleşme için sınav yapılmasının yaygın görüldüğünü söyledi

"Mevcut uzman öğretmenlerle diğerleri arasında bir dışlanma olmadı"
Düzenlemenin öğretmenler arasında bir ayrımcılığa, öğrencilerin öğretmenlere bakış açısında sorunlara yol açacağı görüşlerine katılmadığını vurgulayan Latif Selvi, "2006'da uzman ve başöğretmen olan arkadaşlarımız oldu. Halen de bu unvana sahipler. O günden beri onlarla diğer meslektaşları arasında bir dışlanma veya diğer öğretmenlere karşı velilerin, öğrencilerin olumsuz davranışı olduğuna dair bize yansıyan tek bir olay olmadı"