Uzman öğretmenlik sınavı ile ilgili önemli bir detayı gündeme getiren Türkiye Kamu-Sen Adana İl Temsilcisi Durdu Mehmet Girgeç, Milli eğitim bakanlığının halen uzman öğretmen unvanı ile öğretmenlik yapanları da uzman öğretmenlik eğitimine aldığını ve bu öğretmenlere de sınav uygulanacağını söyleyerek MEB'in kariyer uygulaması ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Girgeç'in açıklaması şöyle:

Bakanlığın sınav aşkı kendi sınavını da aştı! Halihazırda uzman öğretmen olan öğretmenlerimizi de uzman öğretmen eğitim programından sınava tabi tutuluyor!

Milli Eğitim Bakanlığı 30 Nisan 2006 tarihinde yapılan ve o günden bu güne bir daha tekrarlanmayan uzman öğretmenlik sınavı için yeniden sınav yapacağını duyurdu. Eğitimde süreklilik esas olsa da sık sık değişen bakanlık bürokratları sebebiyle 30 Nisan 2006 tarihinde yapılan uzman öğretmenlik sınavından mevcut bakanlık bürokratlarının pek bilgisi olmasa gerek ki Başöğretmenlik için yapacaklarını duyurdukları ve tamamı 12 bölümden oluşan 240 saatlik Başöğretmenlik Eğitim Programının 180 Saatten oluşan ilk 9 bölümü Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı Konularından oluşuyor. Gerçekten insan hayret ediyor! Ya yapılanı kimse bilmiyor ya da kimse yaptığını bilmiyor. Halihazırda uzman öğretmen olan arkadaşlarımıza tekrar uzmanlık eğitimi verilmesi ne anlama geliyor?

30 Nisan 2006 yılında yapılan uzman öğretmenlik sınavını üzerinden yollar geçtiği için unuttunuz mu?

30 Nisan 2006 yılında yapılan uzman öğretmenlik sınavını yok saydığınız için mi halen uzman öğretmen olan eğitimcileri imizi aynı konulardan tekrar sınava mı alıyorsunuz?
Sınavdan başarısız olan öğretmenlerimizin uzman öğretmenliğini iptal edecek misiniz?

Kendinizi de sınav yapmayı düşünüyor musunuz?

Öğretmenlerimizin uzmanlığı için yıllar önce bir sınav yap. Sonra uzman öğretmenliğini 2022’ye kadar aklına bile getirme. Yılların hatasını telafi etmek varken şimdi kalk tekrar sınav yapacağım de. Biliniz ki yemek tariflerini ezberleyebilirsiniz ama yeteneğiniz yoksa çok iyi bir aşçı olmazsınız. Denge kuralını ezberleyebilirsiniz ama dengenizi sağlayamazsanız bisiklet süremezsiniz. Bilebilirsin ama bildiğinizi aktaramazsanız öğretmenlik yapamazsınız.

MEB BU HATADAN DÖNMELİDİR

Öğretmenin uzmanlığı birkaç video izleme ile kariyeri de ezbere dayalı PDF çıktısı ile değerlendirilecek kadar basit değildir. Yılların tecrübesiyiz. Öğretmenin ne olduğunu görmek isteyen herkes aynaya baksın. Yüzlerce öğrencinin hayatına dokunan, onlara rol model olup onları hayata hazırlayan öğretmenlerimizin kariyer planlamasını bir eleme yöntemiyle belirleme planı yapan Milli Eğitim Bakanlığımız bu hatadan dönmelidir! Zira öğretmenin itibarı MEB’in namusudur ve öğretmeni elemenin nasıl bir itibar kaybı olacağı iyi anlaşılmalı ve MEB sınavı kaldırarak bu tartışmayı sonlandırmalıdır.

HER ÖĞRETMEN KENDİ ALANINDA UZMAN

Sınav, her kategori için net bir eleme yöntemidir! Öğretmenin kariyer teminatı da sınav değil tecrübesi ve eseri olan öğrencileri olmalıdır! “Her öğretmeni kendi alanının uzmanı olarak göremeyip farklı branşlardaki öğretmenlerimizi aynı kategoride uzmanlaştırma gayreti içerisinde olan MEB’in videolu ve sınava dayalı uzmanlık programına HAYIR! Mesleki gelişime EVET! Ezber ölçmeye HAYIR! Kariyere EVET! İtibarsızlaştırmaya HAYIR! Tecrübeye EVET! Sınava HAYIR!” diyoruz.

10 YILLIK ÖĞRETMEN UZMAN 20 YILLIK ÖĞRETMEN BAŞÖĞRETMEN OLMALI

10 Yıllık her öğretmenimizin UZMAN ÖĞRETMEN, 20 yıllık öğretmenimizin de BAŞÖĞRETMEN olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. 

Durdu Mehmet Girgeç
Türkiye Kamu-Sen Adana İl Temsilcisi