Bugün, 15 Temmuz 2025 Salı
  • BIST 100

    10225,50%-1,28
  • DOLAR

    40,22% 0,11
  • EURO

    46,96% 0,21
  • GRAM ALTIN

    4335,32% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6902,17% 0,06

Doğu Anadolu'nun ormanları gençleştirilerek geleceğe taşınıyor

- Doğu Anadolu'da, bozayı, vaşak, kurt, tilki gibi çok sayıda yırtıcının yanı sıra kuş türlerine ev sahipliği yapan ormanların 316 hektarında suni ve tabii gençleştirme çalışması yapıldı - Erzurum Orman Bölge Müdürü Oktay Ayata

Genel 19.09.2023 11:12:24 0
Doğu Anadolu

KARS (AA) - CÜNEYT ÇELİK/HÜSEYİN DEMİRCİ - Çetin kış şartlarının hakim olduğu Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki ormanların sağlığı, devamlılığı, çoğalması amacıyla orman ekipleri, hem ağaçlandırma hem de gençleştirme çalışması yürütüyor.

Bozayı, vaşak, kurt, tilki gibi çok sayıda yırtıcının yanı sıra kuş türlerine ev sahipliği yapan ormanların 316 hektarında suni ve tabii gençleştirme çalışması yapıldı.

Bu kapsamda Kars il merkezinin 33 kilometre güneybatısından başlayarak kuzeyde Erzurum'un Şenkaya ilçesi sırtları ile güneydeki Aras Vadisi arasında kalan Süphan Dağı çevresine kadar uzanan sarıçam ormanlarında da başlatılan ağaçlandırma ve gençleştirme çalışması devam ediyor.

Türkiye'de en yüksek irtifada yetişen Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki sarıçam ormanlarında da ekipler, 40 hektarda ağaçlandırma, 44 hektarda ise gençleştirme çalışması gerçekleştirildi.

- Orman varlığı yüzde 20 arttı

Erzurum Orman Bölge Müdürü Oktay Ayatay, AA muhabirine, Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır illerinde faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Kars'ta orman varlığının her geçen gün arttığına dikkati çeken Ayatay, "Kars'ta 52 bin hektar orman varlığımız var. Orman varlığımızı arttırmaya yönelik ağaçlandırma, rehabilitasyon, erozyon kontrol çalışmalarının yanı sıra ormanlarımızı korumak, geliştirmek ve işletmek maksadıyla çalışmalar yapmaktayız. Bölgemizde yaptığımız çalışmalarla özellikle son 20 yıllık planda, en son 2021 yılında yapmış olduğumuz ekosistem tabanlı sürdürülebilir amenajman çalışmasıyla orman varlığımızın yüzde 20 oranında arttırıldığını görmekteyiz." diye konuştu.

Ayatay, yaşlanan ormanları gençleştirerek olası afetlere karşı da koruduklarını anlattı.

Kars'ta yaptıkları gençleştirme çalışmalarını aktaran Ayatay, şöyle devam etti:

"Yaşlanan ormanlarımızı gençleştiriyoruz. Çünkü belli bir zaman sonra ormanlar bir ekonomik değerdir. Eğer siz gençleştirmezseniz mevcut ormanın tohumundan yenisini getirmezseniz, ormanlar çürüyecek ve ekonomik değer yok olacaktır. Yaşlanan ormanlarımızı gençleştirmekle mevcut genç ormanlarımızı da ilerideki gençleştirmeye taşımak maksadıyla bakımlarını yapıyoruz. Bu bakımları yaparken hem ülkemizdeki odun hammadde ihtiyacımızı karşılıyoruz hem de buradaki insanlarımıza yönelik çalışma yapıyoruz."

Ayatay, bölgenin iklim koşullarının zorluğuna işaret ederek, "Ormanlarımızı kar, fırtına, rüzgar ve yangınlara karşı da dayanıklı hale getiriyoruz. Aynı zamanda Sarıkamış'ta ortalama 200 aile, ormandaki gençleştirme faaliyetlerimizden dolayı gelir sağlamaktadır." dedi.

Yorum

Yeni Maaşlar Belli Oldu: Öğretmenler Temmuz’da Ne Kadar Alacak?

Diyarbakır'ın Yeni Milli Eğitim Müdürü Belli Oldu

Mehmet Şimşek'ten Milyonları İlgilendiren Zam Açıklaması:

MEB'den 9 İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Dev Atama ve Rotasyon Kararı

Direksiyon Sınavlarında Kritik Değişiklik! Binlerce Öğretmenin MTSK Görevi Askıya Alındı

ÖSYM'den Yeni Sınav: e-TEP, Doçentlik ve Doktora Başvurularında Geçerli Olacak!

Yeni Ankara il milli eğitim müdürü belli oldu

HAKMAR ve TATBAK’a neden kayyum atandı? Sahibinin FETÖ sözleri neler?

32. Dönem POMEM Sınav Sonuçları Açıklandı: Yedek Adaylar İçin Kritik Uyarı

FETÖ’nün Polis Akademisi Sınavı Usulsüzlüğüne 7 İlde Operasyon: 14 Gözaltı

15 Temmuz’da İstanbul’da Hangi Yollar Kapalı? Valilik Alternatif Rotaları Açıkladı

Öğretmenlere Özel Konut Projesi Başladı: Peşinatlar ve Taksit Detayları Açıklandı

Ücretli Öğretmenler İçin Ek Ders Ücreti Güncellendi

Ek Ders ve Tazminatlar da Yükseldi: Uzman Öğretmenlerin Gelirleri Temmuz Zammıyla Birlikte Katlandı!

MEB Atama Takvimini Açıkladı: Öğretmenler Yeni Görev Yerlerine Ne Zaman Başlayacak?

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Resmi Tatil Mi? İşte Kamu ve Özel Sektör İçin Son Durum!

Açık Lise AÖL için önemli duyuru! AÖL 3. sınav için yani MEB duyurusu yayımlandı

“TÜRKİYE SEVDAMIZ, EKMEK İÇİN KAVGAMIZ” DİYE HAYKIRAN SENDİKACILARA NE OLDU?

İndirimlere Yeni Standart Geldi! Ticaret Bakanlığı'ndan Fiyat Şeffaflığı İçin Kritik Karar!

Görev Değişiminde Dikkat! Yeni Müdürler İçin Resmi İşlem Listesi Yayınlandı

Memur maaşına ek zam ve asgari ücret zammı mı geliyor? AK Parti’de Kritik Gelişme

Memur ve Emekliye Zamlı Maaş Müjdesi: Ödeme Takvimi Netleşiyor!

Okul Servisleri Ve Toplu Taşımada Yeni Dönem Başladı: Güvenlik Sistemleri Mecburi Hale Geldi

İstanbul’da Vahşet: Üniversite Öğrencisi Ayşe Tokyaz’ın Cesedi Valizde Bulundu

Birinci 1. Sınıf Kayıtlarında Velilere Önemli Fatura Duyurusu

MEB' Sınav Görevlendirmesi İle Öğretmenlere 29.840 TL Ek Gelir Fırsatı

MEB Duyurdu: Kırtasiye Ödeneği Miktarı ve Ödeme Tarihi Belli Oldu!

Öğretmen-Veli İletişimine BiP Üzerinden Yeni Soluk!

Derece ve Kademe Hataları Öğretmenleri Vurdu: Temmuz Maaşlarında Eksiklik!

Öğretmenlere MEB'den Merkezî Görevlendirme Duyurusu

Yükleniyor

YAZARLAR