Irak’ın kuzeyinde bulunan Dohuk bölgesindeki saldırıda 8 sivilin hayatını kaybetmesi olayı ile ile ilgili olarak Türk Dışişleri Bakanlığı, PKK terör örgütünü işaret eden bir açıklama yaptı.
Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada sivilleri hedef alan her saldırının karşısında olunduğu ifade edildi ve "saldırının terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir" denildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI AIKLAMASI ŞÖYLE

"Irak’ın Dohuk Vilayeti’nin Zaho İlçesi’nde bir dere kenarına bugün (20 Temmuz) gerçekleştirilen saldırıda, ilk belirlemelere göre 8 kişinin hayatını kaybettiği; 23 kişinin ise yaralandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir.
Bu elim hadisede hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor; yakınları başta olmak üzere dost ve kardeş Irak halkına ve Hükümetine taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Türkiye sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır. Türkiye terörle mücadelesini uluslararası hukuka uygun şekilde, sivillerin, sivil altyapının, tarihi ve kültürel varlıklar ile tabiatın korunmasına azami hassasiyet göstererek yürütmektedir. Masum insanları hedef alan ve terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir.
Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır.
Irak hükümeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz."

Irak'tan NOTA

Irak Hükümeti, Irak'ın Dohuk vilayetine düzenlenen saldırı nedeni ile protesto notası vermesi için Bağdat'taki Türkiye Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı.


Saldırıda 2'si çocuk en az 9 kişi hayatını kaybetti.

Irak Başbakanı saldırıyla ilgili Türkiye’yi suçladı ve karşılık verme hakkını saklı tuttuklarını söyledi. Başbakan Mustafa al Kazimi, topçu atışının ülkenin egemenliğinin açık ihlali olduğunu savundu.

Ankara işbirliği çağrısı yaptı.

Beyaz Saray yönetimi ise olayın yakından izlendiğini ifade eden bir açıklama yaptı. Olay ülkenin kuzeyindeki Dohuk bölgesinde ve Zaho kentinin yakınlarında meydana geldi. Bölge yetkililerinden Müşir Beşir AFP'ye yaptığı açıklamada hayatını kaybedenlerin büyük ölçüde "ülkenin orta kesimleri ve güneyinden gelen turistler olduğunu" söyledi. Müşir Beşir, turizm bölgesindeki Parah isimli köyün iki kez vurulduğunu söyledi. Beşir, turistlerin ülkenin güneyindeki aşırı sıcaklardan kaçmak için dağlık Parah köyüne gelen turistler olduğunu belirtti.
AFP'nin konuştuğu Türk Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak "bölgede top ateşi açıldığına dair bir bilgisi olmadığını" söyledi.