Olağanüstü Hal resmen sona erdi. OHAL kanununun yürürlükte olduğu son günlerde çok sayıda polis, kaymakam ve mülki amir görevden ihraç edildi. Hal böyle olunca FETÖ PDY iddiaları ile haklarında işlem yapılanların soruşturmalarına hangi mahkeme ya da birimlerin bakacağı da merak konusu oldu.

15 Temmuz FETÖ/PDY tarafından yapılan darbe girişiminin ardından devlet memurları hakkında yürütülen adli soruşturma işlemleri; Olağanüstü Hal OHAL'in sona ermesiyle birlikte 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye (KHK) 25 Temmuz 2018 günü eklenen, öncelikle 3 yıl ve devamında ilave 1 yıl olmak üzere toplam 4 yıllık bir süre için yapılan geçici bir madde ile devam ettiriliyordu.

375 KHK GEİCİ MADDENİN HÜKMÜ SONA ERDİ

25 Temmuz 2022 tarihinden önce başlatılan ya da bu tarihten sonra başlatılacak olan adli soruşturmalarda ilgili personel kanunlarında bulunan genel hükümlere göre işlem tesis etmek gerekecekği biliniyor. Yani OHAL'in sona ermesinden sonra normal adli süreç işletilecek. OHAL şartları adli soruşturma sürecinde uygulanamayacak.

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA SÜRELERİ

FETÖ PDY ya da diğer terör örgütleri işe bağlantılı oldukları iddiası ile haklarında işlem yapılanlardan fiilleri disiplin mevzuatında fiile karşılık gelen suç ve ceza (TCK, TMK) düzenlemesi bulunmakta ise de başta 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu olmak üzere bir kısım mevzuatta (memurlar için) görevden uzaklaştırma süresi 3 (üç) ay ile (tutuklanma durumları hariç olmak üzere) sınırlandırılmıştır. Ayrıca FETÖ / PDY kapsamında yürütülen adli soruşturmalarının içeriği gereği bu sürenin yeterli olmayacağı, bu açıdan da ayrıca bir düzenleme yapılması gerektiği konusunun da önümüzdeki dönemde tekrardan gündeme gelmesi bekleniyor.

GÖZALTI SÜRELERİ DEĞİŞTİ

Olağanüstü Hal OHAL’in kalkmasının ardından 3 yıl boyunca yürürlükte kalan ve “toplu suçlarda” gözaltı süresini uzatmalı olarak 12 gün olarak düzenleyen “Sürekli OHAL Kanunu” yürürlükten kalktı. Artık gözaltı süresi en fazla 4 gün olabilecek.