Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Enerjiden tarıma, sanayiden savunma sektörüne kadar Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her alanda somut ve dinamik politikaları, bütçemiz temelinde birer birer uygulamaya geçirmeye devam edeceğiz." dedi.

Oktay, TBMM Genel Kurulunda görüşmelerine başlanan 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin sunuş konuşmasında, 2023 bütçesinin, ülkenin kalkınma hedefleri, halkın ihtiyaçları ile sosyal ve mali alanda ilerlemeye yönelik adımlar çerçevesinde hazırlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sağladığı vizyonla politika ve öncelikler arasına eğitimi her zaman birinci sıraya koyduklarını belirten Oktay, eğitimin, ülkelerin beşeri sermayesinin niteliğini artırmadaki en önemli araçlardan biri olduğuna işaret etti.

Bütçeden en yüksek payı eğitime ayırmaya devam ettiklerini kaydeden Oktay, 2002'de 11,3 milyar lira olan eğitim bütçesini, yaklaşık 650 milyar liraya çıkardıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, şu bilgileri paylaştı:

"Öğrencilerimizin öğrenim hayatını kolaylaştıran; burs ve harçlıklar ile öğrenim kredisi için 41 milyar lira, taşımalı eğitim uygulaması ve uygulama kapsamındaki öğrencilerin yemek giderleri için 14,1 milyar lira, özel eğitim okulları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine giden engelli çocuklarımızın destek eğitim giderleri için 12 milyar lira, ücretsiz kitap uygulaması için 9,5 milyar lira, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı pansiyonlarda barınan öğrencilerimizin barınma ve beslenme giderleri için 2,9 milyar lira, organize sanayi bölgeleri içinde ve dışında açılan özel mesleki ve teknik eğitim okullarında okuyan öğrencilerin eğitim öğretim destek giderleri için 1,8 milyar lira, üniversitelerde uygulanan harç desteği kapsamında 1,8 milyar lira kaynak ayırıyoruz."

- "Sağlıkta insan gücü sayısı 1 milyon 359 bine çıktı"

Sağlıkta gerçekleştirilen büyük dönüşüm sayesinde temel gayelerinin vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlık hizmetlerinden herkesin yararlanabilmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Oktay, bu amaçla merkezi yönetim bütçesinden Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına 291,5 milyar lira, yükseköğretim kurumları sağlık uygulama ve araştırma merkezlerine 15,5 milyar lira olmak üzere 307 milyar lira kaynak ayrıldığını hatırlattı.

Oktay, Sağlık Bakanlığı ve yükseköğretim kurumları döner sermayeleri ile SGK'den yapılacak sağlık harcamaları da dahil edildiğinde sağlık hizmetlerine ayrılan toplam kaynağın 696,8 milyar lira olduğunu belirterek, 2002'de 379 bin olan sağlıkta insan gücünün Ekim 2022 itibarıyla yaklaşık 1 milyon 359 bine çıktığını açıkladı.

Öte yandan 85 bin yeni yardımcı sağlık personelinin istihdam edileceğine dikkati çeken Oktay, "Sağlık tesislerinin kalitesi ve kapasitesini artırarak ülkemizin tüm il ve ilçelerindeki her vatandaşımıza en iyi sağlık hizmetini vermek için çalışmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

- "Mazot desteği için 12 milyar, gübre desteği için 4,9 milyar lira"

Bütçeden tarıma ayrılan toplam kaynağı 142,9 milyar liraya yükselteceklerini kaydeden Oktay, bu çerçevede; tarımsal destek programları için 54 milyar lira, tarım sektörü yatırım ödenekleri için 40,4 milyar lira, tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal KİT ve ihracat destekleri için 48,5 milyar lira kaynak tahsis edeceklerini belirtti.

Tarım ürünleri dış ticaretinde Türkiye'nin net ihracatçı konumunu devam ettirdiğine değinen Oktay, tarım ürünleri ihracat değerinin 2021'de 25 milyar dolar düzeyinde, tarım ürünlerindeki net dış ticaret fazlasının 2021'de 7,2 milyar dolar, 2003-2022 döneminde ise toplamda 87 milyar dolar olduğunu anımsattı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 2023 yılı bütçesinde 2022 yılı bütçesine göre mazot desteğini yüzde 282, gübre desteğini yüzde 140 oranında artıracaklarına dikkati çekerek, "Bu çerçevede mazot desteği için 12 milyar lira ve gübre desteği için 4,9 milyar lira olmak üzere toplam 16,9 milyar lira ödenek öngörüyoruz." ifadesini kullandı.

- "Reel sektör desteklerine tüm hızıyla devam edeceğiz"

Özel sektör yatırımlarının yarattığı katma değer ve istihdamın bilinciyle, son yıllarda önemli ölçüde artırdıkları reel sektör desteklerine, 2023'te de tüm hızıyla devam edeceklerini vurgulayan Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Reel sektör destekleri için bütçemizden 145,4 milyar lira kaynak ayırıyoruz. Reel sektör destekleri içerisindeki en büyük payı ise sosyal güvenlik işveren prim desteklerine veriyoruz. Bu çerçevede 2023 yılında SGK'ye ödenmesi gereken 68,1 milyar lira tutarındaki işveren primini bütçemizden karşılıyoruz. Ayrıca tarımsal işletmeler ve çiftçilerimiz için faiz destek tutarı olarak 21,5 milyar lira, Halk Bankası aracılığıyla kullandıracağımız esnaf kredileri faiz desteği için 10,9 milyar lira, ihracat destekleri kapsamında 10,3 milyar lira, çırak, kalfa ve staj yapan öğrenciler için ödenen devlet katkısı kapsamında 10,3 milyar lira, Hazine destekli kefaletle sağlanan krediler için faiz destek tutarı olarak 7 milyar lira, Eximbank sermaye artırımı için 6,8 milyar lira, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız aracılığıyla kullandırılmak üzere teşvik ödemeleri kapsamında 6 milyar lira, küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin desteklenmesi için 3,3 milyar lira, diğer destekler için 1 milyar lira kaynak ayırdık."

- "Güvenlik birimlerimiz için her türlü imkanı seferber edeceğiz"

Savunma Sanayii Destekleme Fonu da dahil edildiğinde savunma ve güvenlik birimleri için 2023'de 468,7 milyar lira kaynak ayrıldığını aktaran Oktay, bu tutarın, bütçe büyüklüğünün yüzde 10,5'ine karşılık geldiğine dikkati çekti.

Yurt içi ve sınır ötesinde terörle mücadelenin azim ve kararlılıkla devam ettiğini dile getiren Oktay, "Bu amaçla savunma ve güvenlik birimlerimizin ihtiyaçlarını yerinde ve zamanında karşılayabilmek için her türlü imkanı seferber etmeye devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

Oktay, "Toprak ve Su Kaynaklarının Kullanımı ve Yönetimi" programı ödeneklerini bir önceki yıla göre yüzde 47 oranında artırarak 47 milyar 870 milyon liraya, "Sürdürülebilir evre ve İklim Değişikliği" programı ödeneklerini bir önceki yıla göre yüzde 112 artırarak 6 milyar 244 milyon liraya, "Ormanların ve Doğanın Korunması" programı ödeneklerini bir önceki yıla göre yüzde 76 artırarak 10 milyar 210 milyon liraya yükselttiklerini anlattı.

Atıkların düzenli depolanması, kaynağında ayrıştırılması, enerji elde edilmesi ve geri kazanılması çalışmalarıyla atıkları ekonomiye kazandırdıklarını anlatan Oktay, 2023 bütçesinden atık su arıtma tesisi yönetimlerini teşvik etmek amacıyla atık su arıtma tesislerine enerji desteği için 750 milyon lira, çevre tesisleri altyapı destekleri için ise 1 milyar liranın üzerinde kaynak öngörüldüğünü bildirdi.

- "Refahı vatandaşlarımızla paylaşmaya devam ediyoruz"

Oktay, "Sosyal devlet anlayışımızın gereği olarak hiçbir ihtiyaç sahibi vatandaşımızı dışarda bırakmadan yardımlarımızı sürdürüyoruz. Büyüyen Türkiye'nin refahını vatandaşlarımızla paylaşmaya devam ediyoruz. 2023 yılı bütçemizde sosyal harcamalar için ayırdığımız kaynak miktarını 258,4 milyar liraya çıkardık. Bu tutar 2023 yılı bütçesinin yüzde 5,8'ine denk gelmektedir." sözlerini sarf etti.

Sosyal devlet ilkesi gereği toplum kesimlerine 2023'te sağlayacakları refah katkısının yaklaşık 1 trilyon 140 milyar liraya ulaştığını kaydeden Oktay, "Bu tutar bütçenin yaklaşık yüzde 25,6'sına tekabül etmektedir. Bu kapsamda 2023 yılında; doğal gaz ve elektrik sübvansiyonları için 530 milyar lira, asgari ücretin vergi dışı tutulmasıyla 300 milyar lira, yaşlı, engelli, emekli, dul ve yetimler gibi toplum kesimlerini korumak amacıyla yapılan vergi indirimleri kapsamında 51 milyar lira kaynak sağlanması öngörülmektedir." bilgisini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 2023 bütçesinde önemli miktarda ödenek tahsis edilen başlıca bütçe programları ile artış oranlarını şöyle sıraladı:

"Enerji Arz Güvenliği, Verimliliği ve Enerji Piyasası programı kapsamında ayırdığımız kaynağı, bir önceki yıla göre yüzde 154,9 artırarak 406 milyar 535 milyon liraya çıkardık. İstihdam programı ödeneğini yüzde 63,7 artırarak 100 milyar 403 milyon lira seviyesine yükselttik. Kadının Güçlenmesi programına ayırdığımız kaynağı bir önceki yıla göre yüzde 53,2 artırarak 2 milyarın üzerine çıkardık. ocukların Korunması ve Gelişiminin Sağlanması programına ayırdığımız kaynağı yüzde 45,4 oranında artırarak 10 milyar 986 milyon lira seviyesine getirdik. Tüketicinin Korunması, Ürün ve Hizmetlerin Güvenliği programı ödeneğini ise yüzde 40 oranında artırarak 7 milyar 454 milyon liraya yükselttik. Hukuk ve Adalet programı ödeneğini yüzde 65,1 artırarak 79 milyar 436 milyon lira seviyesine çıkardık. Enerjiden tarıma, sanayiden savunma sektörüne kadar, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her alanda somut ve dinamik politikaları, bütçemiz temelinde birer birer uygulamaya geçirmeye devam edeceğiz."

- "Gelir politikalarının merkezinde vatandaşların mutluluğu var"

Gelir politikalarının merkezinde vatandaşların ihtiyacı, refahı ve mutluluğunun yer aldığının altını çizen Oktay, bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin sağladığı hız ve dinamizm ile geçmişte tartışılan ancak hayata geçirilemeyen düzenlemeleri kararlılıkla birer birer hayata geçirdiklerini hatırlattı.

Oktay, bu kapsamda, işçilere verilen günlük yemek bedeli ve günlük yol bedeli istisna tutarlarını artırdıklarını, çalışanlara yemek bedeli olarak yapılan nakit ödemelerini de doğrudan gelir vergisi istisnası kapsamına aldıklarını anımsattı.

İşverenlerin elektrik, doğal gaz ve ısınma giderleri için çalışanlarına yapacakları 1.000 liraya kadar ödemeleri, gelir vergisi dışında tuttuklarını, bu ödemelerin sigorta prim kesintisine tabi tutulmamasını sağladıklarını dile getiren Oktay, 850 bin esnafın kazancının vergiden muaf tutularak, esnaf muafiyeti kapsamında düzenleme yapıldığını belirtti.

iftçinin tarımsal destekleme ödemelerindeki gelir vergisini kaldırdıklarını, yaklaşık 2,5 milyar lira tutarındaki vergiyi çiftçiye iade ettiklerini kaydeden Oktay, gıda maddelerindeki KDV oranını yüzde 1'e indirdiklerini, KDV oran indirimlerini uygulamaya koyduklarını ifade etti.

- "Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz"

Fuat Oktay, yatırım teşvik sisteminde firmaların hak ettiği katkı tutarlarına daha kolay erişimini mümkün kıldıklarını, işletmelerin yabancı kaynak yerine öz kaynaklarına daha fazla yönelmelerini sağlayacak vergisel düzenlemeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Ekonomik potansiyeli zayıflatan ve rekabet ortamını bozan kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında da son dönemde önemli mesafe katettiklerini bildiren Oktay, kayıt dışılığın yoğun olduğu akaryakıt sektöründe teminat uygulamasını hayata geçirdiklerini, vergi kaçakçılığı suçlarında hapis cezalarının üst sınırını artırdıklarını, bu suçlar bakımından "etkin pişmanlık" ve "zincirleme suç" hükümlerinin uygulanabilmesini mümkün kıldıklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "2023 yılı bütçemizin, ülkemizin kalkınması ve vatandaşlarımızın refahının artırılması doğrultusunda en kaliteli kamu hizmetlerine dayanak teşkil edeceğine yürekten inanıyoruz. Bütçemizin uygulanmasında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mali disiplinden taviz vermeyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)