Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa'nın verimine verim katmak için şehre yenilenebilir enerji endüstri bölgesi kuracakları müjdesini verdi.

Erdoğan, Abide Kavşağı'nda düzenlenen Şanlıurfa Kuzeybatı evre Yolu, Abide Kavşağı İlave Köprü Viranşehir Pompaj Sulaması 1. ve 2. Kademe ile Yapımı Tamamlanan Diğer Projelerin Toplu Açılış Töreni'ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanlıurfalı çiftçilere bugüne kadar toplam 16,5 milyar lira tutarında tarımsal destek verdiklerini belirtti.

Türkiye'nin en büyük üçüncü tarım arazisine sahip Şanlıurfa'nın, yapılan yatırımlarla bitkisel üretimini yüzde 50'ye yakın, sera üretimini de 8 kat yükselttiğini anlatan Erdoğan, kentin hayvan varlığını da yüzde 60'tan fazla artırdığını anlattı. Erdoğan, "Göz bebeğimiz Urfa'mızı sadece ülkemizde değil, dünyanın önde gelen gastronomi merkezlerinden biri haline getirmek için pek çok projeyi hayata geçirdik, geçiyoruz." diye konuştu.

Sanayi ve teknolojide 4 yeni organize sanayi bölgesi, bir teknokent, bir araştırma geliştirme merkezi kurduklarını anlatan Erdoğan, işverenlere de toplam 3,5 milyar lira tutarında prim teşviki sağladıklarını söyledi.

- "Ceylanpınar ve Akçakale'ye doğal gaz arzına bugün başlıyoruz"

Erdoğan, enerjide ise şehrin merkezi ile 7 ilçesindeki vatandaşları doğal gaza kavuşturduklarını belirterek, "Ceylanpınar ve Akçakale'ye doğal gaz arzına bugün başlıyoruz. Harran ve Halfeti'ye de inşallah bu ay içinde doğal gaz vereceğiz." bilgisini verdi.

Yaptıkları yatırımlar ve sağladıkları teşvikler sayesinde, Şanlıurfa ekonomisini getirdikleri yeri önemli gördüklerini, ancak yeterli bulmadıklarını dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarım, turizm, tekstil ve teknoloji alanlarında şehrimizin kalkınmasına destek olmak için istihdam garantili eğitim programlarına hız verdik. Özellikle yazılım, veri, mobil uygulamalara dayalı alanlara gençlerimizin gösterdiği ilgiden memnuniyet duyuyoruz. Şanlıurfa'daki çiftçilerimizin en önemli sıkıntılarından birinin de elektrik olduğunu biliyoruz. Bunun için şehrimizdeki güneş enerjisi sistemleri yatırımlarını özel olarak teşvik ediyoruz. Geçtiğimiz haziran ayından itibaren 20 hektar üzerinde arazisi olan çiftçilerimize sulama amaçlı, sabit güneş enerjisi santrali kurma izni vermeye başladık. Bu santraller, arazinin su ihtiyacının 1,5 katına kadar yapılabiliyor. Ayrıca 20 hektardan küçük alanlarda da gerektiğinde katlanıp kaldırılacak şekilde izin alınmadan güneş enerjisi santrali tesis edilebiliyor."

- "Yeter ki siz kendi enerjinizi üretin, bu enerjiyle daha çok ürün elde edin"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, halen tarımsal üretime yönelik güneş enerjisi yatırımlarına 7,5 milyon liraya kadar çok uygun şartlarda Hazine destekli kredi sağladıklarını anlatarak, "Şimdiye kadar bu kapsamda 229 milyon liralık kredi kullanıldı. Bu kredilerin şartları ve vadeleri daha da iyileştirilebilir. Yeter ki siz kendi enerjinizi üretin, bu enerjiyle daha çok ürün elde edin, kendinize, ailenize ve ülkemize daha çok katkıda bulunun, biz her türlü kolaylığı sağlarız." ifadelerini kullandı.

Aynı şekilde organize sanayi bölgelerindeki güneş enerjisi yatırımlarının teşviki için de yüzde 25'lik parsel sınırlamasını kaldırdıklarını vurgulayan Erdoğan, sulama kooperatiflerinin elektrik borçlarını ödeyebilmeleri için faiz maliyetinin tamamını Hazine'nin üstlendiği kredi imkanı getirdiklerine dikkati çekti.

Şanlıurfa'nın da içinde yer aldığı 6 ildeki tarımsal sulama amaçlı elektrik tüketimine son 4 yılda, 3,3 milyar liranın üzerinde destek verdiklerini belirten Erdoğan, destek oranını yüzde 35'ten yüzde 45'e çıkardıklarını aktardı.

Bu uygulamadan Şanlıurfa'da 47 binin üzerinde çiftçinin, 737 milyon lira kazançla yararlandığına işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Basınçlı sulamadaki elektrik destek oranını da yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkartarak, bundan 88 bine yakın çiftçimizin yaklaşık 2 milyar lira istifade etmesini sağladık. Bununla kalmadık, elektrikteki KDV'yi yüzde 18'den yüzde 8'e indirerek, ülke genelinde vatandaşlarımızın 3 milyar lira daha az fatura ödemesini temin ettik. iftçilerimizin kullandığı elektriği de tıpkı hanelerdeki tüketim gibi maliyetinin yaklaşık yarısına abonelere vermek için devletimiz yılda 15 milyar liralık bir yükü üstüne alıyor. Ayrıca elektrik faturalarının ödemesini, aylık yerine hasat döneminde yapma imkanı getirdik."

Eski dönemlere ilişkin elektrik borçları için de 5 yıla varan vadeyle ve faizsiz şekilde Ziraat Bankasından kredi kullanılabildiğini bildiren Erdoğan, "Dağıtım ve tedarik şirketleri, borçlarını bu şekilde kapatmak isteyen çiftçilere ilave yüzde 25'e kadar indirim yapacak." dedi.

- "Şehrimizde bir yenilenebilir enerji endüstri bölgesi kuruyoruz"

Şehrin ihtiyacını karşılamakta zorlanan elektrik altyapısının iyileştirilmesi için de gelecek yılın bütçesinden yaklaşık 2 milyar lira kaynak ayırdıklarını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şimdi yeni bir müjdeyi daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Bereketli hilalin merkezi Şanlıurfa'nın verimine verim katmak için şehrimizde bir yenilenebilir enerji endüstri bölgesi kuruyoruz. Kendi elektriğini üretmek isteyen çiftçilerimiz, bu endüstri bölgesinden ihtiyaçlarını hem kolayca hem de ekonomik olarak karşılayabilecektir. Amacımız, istihdama da önemli katkısı olacak bu projeyle Şanlıurfa'yı ülkemizin en büyük yenilenebilir enerji merkezlerinden biri haline getirmektir. Sık sık elektrik konusunda yaşanan tartışmalarla gündeme gelen bu şehrimizi artık kaçak göçek işlerine gerek kalmadan elektrik üretimindeki gücüyle öne çıkartacağız. Yenilenebilir enerji endüstri bölgemizin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

Erdoğan, bugün Şanlıurfa'ya hasret gidermek, dertleşmek, herhangi bir ihmale fırsat vermeden görüşmek için geldiklerini vurgulayarak, "Görüyorum ki, bu büyük coşkunuzla zaten Şanlıurfa, evet bu meydanda kendini ispat etti." dedi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin yaklaşık bir milyar liraya yakın bütçeyle yatırımlar gerçekleştirdiğine işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Abide ve Karakoyun köprülü kavşaklarını inşa etti ve bugün açılışını yapıyoruz. Yaptığı 1 milyon 860 bin metrekare beton parkeyle 156 kilometre beton yolla kurduğu asfalt şantiyesiyle Büyükşehir Belediyemiz gerçekten kendisini en güzel şekilde ispat etti. Yaptığı restorasyonlar, bakım ve onarım işleriyle ecdat yadigarı eserlere sahip çıktı. Kentsel dönüşüm çalışmaları için bir milyar liraya yakın kamulaştırma gerçekleştirdi. Parklar, çevre düzenlemeleri, sosyal tesislerle hizmet kalitesini yükseltti. Mezbahadan hayvan borsasına, halk ekmekten seralara kadar pek çok alanda kurduğu fabrikalarla üreticilere destek verdi."

(Sürecek)