Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilerin refah düzeyinin artırılması için asgari ücrete yapılan iyileştirmeye benzer bir zam yapılması için ilgili kişilere talimat verdi. Asgari ücretin 4250 TL olmasının ardından emeklilerde bu beklenti oluşmuş durumdaydı.
Merakla beklenen ve açıklanmasının ardından çok konuşulan asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam sonrası gözler emekli ve memur maaşlarına çevrildi. Asgari ücretin 4 bin 250 lira olmasının ardından emekli ve memur maaşlarının ne kadar olacağı merak konusu olurken, 13 milyondan fazla emeklinin maaşlarına düzenleme yapılması için harekete geçildi.

Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimat doğrultusunda asgari ücretten sonra emekli maaşları içinde "fevkalade" bir artış yapılması planlanıyor. Daha önce alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de emeklilerle ilgili çalışma yapıldığını açıklamıştı.

İLK FORMÜL: SEYYANEN ZAM
Maş zamları ile ilgili olarak uygulanabilecek iki ayrı formül bulunuyor. Buna göre emekli maaşlarına yıllık bazda asgari ücret ya da yüzde 40'lar düzeyinde bir zam yapılması gündemde.
Sosyal Güvenlik Kurumu SGK ve özellikle de Bağ-Kur emeklileri arasında asgari ücretin yarısından az maaş alan bir grup bulunuyor. Üzerinde durulan ilk formül düşük maaş alan emeklilere seyyanen yapılacak zam ile maaşın belli düzeye çekilmesi yönünde. Bunun üzerine ayrıca bir zam gündeme gelebilecek.

İKİNCİ FORMÜL: ENFLASYON+YÜZDE 25
Üzerinde durulan ikinci formül ise emeklilere asgari ücret kadar ya da buna yakın bir zam verilmesi. Bu konudaki alt rakam ise SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık yüzde 40'lar civarında zam olması.

Şu anda üzerinde durulan hesaplamalar SGK ve Bağ-Kur emeklisine enflasyon+yüzde 25 zam şekilde yapılıyor. Bu da yüzde 40'lar civarında artış anlamına geliyor.

MİLLETVEKİLLERİ İLETTİ
Bütçe görüşmeleri nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi TBMM'ye gelen alışma, Hazine ve Maliye bakanları başta olmak üzere ilgili bakanlara 

"Seçmenimizin büyük bölümünü emekliler oluşturuyor. Asgari ücretten sonra emeklilerimiz de büyük bir beklenti içine girdiler. Onların durumun da iyileştirecek bir düzenleme yapılması gerekiyor" dedi.

Bakanlar ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile emekliler ile ilgili de çalışma yapıldığı bilgisini paylaştı.

SENDİKALARLA GÖRÜŞÜLDÜ
Daha önce alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin sendikalarla görüşmüştü. Bilgin, "Emekwlilerle ilgili çalışmamız var, emekli gelirleriyle, onların düzeltilmesiyle ilgili çalışmamız var. Bu çalışmayı çok kapsamlı bir şekilde yürütüyoruz" demişti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da
"Toplu sözleşmeden sonra aradaki hareketlilik mutlaka dikkate alınmalı ve bir ek zamla memur alım gücü düşüklüğü giderilmeli. Bu konuda bir çalışma yürütüyoruz. Ocak ayına yetiştireceğiz" açıklamasında bulunmuştu.


ARALIKTA ENFLASYON FARKI BELLİ OLACAK
Kamu kurm ve kuruluşlarında görev yapan memurlar ve emekliler yıl sonunda enflasyon farkı alacak. Şu anki duruma bakıldığında, Temmuz-Kasım dönemi enflasyonuna rakamlarına göre memurlar ve memur emeklileri yüzde 7.47 enflasyon farkı zammı hak etmiş durumda ancak net tutar aralık enflasyonuyla belli olacak.
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK'in açıkladığı 5 aylık enflasyona göre işçi ve Bağ- Kur emeklileri için de şimdiden yüzde 10.47 zam kesin gözüküyor. 3 Ocak tarihinde açıklanacak 6 aylık enflasyona göre bu oran artabilir.
Mevcut şartlara göre, 2022'nin başında en düşük SSK emeklisinin aylığı 3.030 liraya, en düşük Bağ- Kur emeklisinin aylığı 2.724 liraya ve en düşük tarım emeklisinin aylığı ise 2.195 liraya yükselecek.
2021'in ilk yarısında SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarını yüzde 8.36, ikinci yarısında ise yüzde 8.45 zamlı almışlardı.