ANKARA Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto, hem in hem de ABD ile "iyi arkadaş" olan ülkesinin, ilişkilerin sürdürülmesinde destekleyici rol oynayabileceğini belirtti.

South China Morning Post'un haberine göre, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin resmi ziyarette bulunduğu Endonezya'nın başkenti Cakarta'da mevkidaşı Subianto ile bir araya geldi.

Söz konusu ziyaretin, Subianto'nun in ziyaretinden kısa süre sonra yapılması dikkati çekti.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Subianto, Endonezya'nın her zaman tarafsız bir diplomatik tutum sergileyeceğini ifade etti.

Subianto ülkesinin, in ve Rusya'nın da aralarında olduğu büyük güçlerle ilişkisini sürdüreceğini bununla birlikte gerektiğinde egemenliğini savunacağını bildirdi.

Ülkesinin, "muhtemelen yanlış anlaşılmalar ve kara sularıyla ilgili muhtemel görüş ayrılıkları" konularının diyalogla çözülmesine öncelik verdiğinin altını çizen Subianto, ancak herhangi bir ihlal durumunda "egemenlik ve bağımsızlıklarını koruyacaklarını" vurguladı.

Subianto, hem in ve hem de ABD ile "iyi arkadaş" olan ülkesinin, gerilimin şiddetlenmesini önlemek için iletişimin ve ilişkilerin sürdürülmesinde destekleyici rol oynayabileceğini belirtti.

Pekin ile olan ilişkisi nedeniyle Washington'ın herhangi bir baskısıyla karşılaşmadıklarını ifade eden Subianto, "Amerikalı dostlarımız, in ile ilişkimizi kesmemiz için bize hiçbir zaman baskı yapmadılar." ifadesini kullandı.

Subianto, in ile ilişkilere önem verdiklerine işaret ederek bağımsız ve egemen bir ülke olarak birçok ülkeden ekipman kullanma ve edinme hakkını saklı tuttuklarını vurguladı.

- Rusya ile savunma bağları

Subianto, Ukrayna ile savaşı nedeniyle Rusya'ya uygulanan ambargolara atıfta bulunarak, Endonezya'nın Moskova yönetimiyle savunma alanındaki bağlarını koparıp koparmayacağına dair soruyu yanıtladı.

Subianto, Rusya ile ilişkiler uzun süredir devam ettiği için söz konusu bağların koparılmayacağını kaydetti.

Diğer yandan, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de 1970'den bu yana en az 7 bin askeri ve sivil personele ABD'de eğitim verildiğini ve ABD'nin Endonezyalı öğrencilerin eğitimi için 130 milyon dolardan fazla para sağladığını ifade etti.

Austin, en az 100 ABD'li askeri personelin de Endonezya'da eğitim gördüğü bilgisini paylaştı.

Subianto inli mevkidaşı Vey Fınghı ile 18 Kasım'da in'de bir araya gelmişti.