PEKİN in ile Endonezya, bölgesel ve çok taraflı sorunlarda stratejik koordinasyonun geliştirilmesi ve stratejik altyapı projelerinde sinerji yaratılması konularında mutabakata vardı.

in Devlet Başkanı Şi Cinping ve Endonezyalı mevkidaşı Joko Widodo, Endonezya'nın ev sahipliğinde düzenlenen G20 Zirvesi'nin ardından ikili görüşme gerçekleştirdi.

Liderler görüşmenin ardından yayımladıkları 15 maddelik ortak açıklamada, tarafların, gelecek 5 yılda çok sayıda alanda işbirliğini geliştirmeye yönelik planı kabul ettiği ve "iki ülke arasında bölgesel ve çok taraflı sorunlarda stratejik koordinasyonun geliştirilmesi" konusunda mutabakata vardığı belirtildi.

Açıklamada, tarafların denizlerde bilimsel araştırma ve çevre koruma, seyrüsefer güvenliği, denizcilik altyapısını geliştirme, afet önleme ve yardım alanlarında birlikte çalışma konusunda anlaşmaya vardığı kaydedildi.

- Altyapı stratejileri arasında sinerji

Görüşme öncesinde liderler, in'in Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında inşa edilen Cakarta-Bandung hızlı tren hattının deneme sürüşüne katıldı.

Devlet Başkanı Şi, iki ülke arasında ekonomik işbirliğinin gelişmekte olan ülkelere örnek olduğunu belirterek, in'in tarihi İpek Yolu güzergahında ulaştırma ve altyapı projeleriyle doğu-batı ticaretini canlandırmayı amaçlayan "Kuşak ve Yol Girişimi" ile Endonezya'nın, küresel deniz ticaretinde önemli bir merkez olmayı hedeflediği "Küresel Deniz Ekseni" projeleri arasında sinerjinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

İki ülkenin "gerçek bir çok taraflılık anlayışını" benimsemesi gerektiğine işaret eden Şi, Endonezya ve in'in Güney Doğu Asya Ulusları Birliği (ASEAN) ülkeleri arasında çok taraflı bağların geliştirilmesine katkıda bulunmasını umduklarını belirtti.

Şi'nin, ABD ve in'in Asya-Pasifik bölgesinde nüfuz mücadelesinin arttığı bir dönemde, ASEAN'ın öncüsü ve en büyük ekonomisi Endonezya ile yakınlaşmaya vurgu yapması dikkati çekti.

- Endonezya'nın en büyük ticari ortağı

in, Endonezya'nın en büyük ticari ortağı ve aynı zamanda en büyük yabancı yatırım kaynaklarından biri konumunda bulunuyor.

in Ticaret Bakanlığı verilerine göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2021'de önceki yıla göre yüzde 58,6 artışla 124,4 milyar dolara ulaştı.

Ülke ana karasındaki şirketler, geçen yıl Singapur ve Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nin ardından Endonezya'ya yapılan yabancı yatırımlarında üçüncü sırada yer aldı.

Öte yandan iki ülkenin Güney in Denizi'nde egemenlik ihtilaflarından kaynaklanan anlaşmazlıkları bulunuyor. Cakarta yönetimi, münhasır ekonomi bölge (MEB) ilan ettiği ihtilaflı sulardaki in varlığından rahatsızlığı sıkça dile getiriyor.