TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından İstanbul'dan (Kazlıçeşme) uğurlanan Türkiye-in ilk ihracat blok treninin 7 Aralık saat 12.50'de Sivas'a doğru hareket ettiğini bildirdi.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü, in-Avrupa arasında Türkiye üzerinden gerçekleştirilen transit taşımacılığından sonra 4 Aralık tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından İstanbul'dan (Kazlıçeşme) uğurlanan Türkiye-in ilk ihracat blok treninin konumu ve ilerleyişi hakkında yazılı bir açıklama yayımladı.
Konuya ilişkin TCDD Taşımacılık A.Ş tarafından yapılan açıklamada, trenin 7 Aralık saat 12.10'da Kayseri'ye ulaştığı belirtilerek, "TCDD Taşımacılık A.Ş tarafından in'in Xİ'an şehrine ulaşmak üzere yola çıkarılan ihracat treni başlangıç durağı olan erkezköy'den itibaren hiçbir sorun yaşamadan sırasıyla İzmit (Köseköy), Bilecik, Eskişehir, Ankara ve son olarak bugün saat 12.10'da Kayseri'ye ulaşmıştır. Türkiye'den in'e ihraç ürün taşıyan ve 8 bin 693 kilometre yol kat edecek olan ilk ihracat trenimiz, Kayseri'de yapılan kontrollerinin ardından 12.50 de Sivas'a doğru hareket etmiştir.
Türkiye sınırlarındaki 2 bin 323 kilometrelik yolunu 8 Aralık 2020 Salı günü akşam saatlerinde tamamlayacak trenimiz, planlandığı gibi Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattını kullanarak in'e doğru yolculuğuna devam edecektir" denildi.
Treninin yurt dışı parkurunun ise sırasıyla; Gürcistan, Azerbaycan, Hazar Denizi Geçişi, Kazakistan ve son olarak in'in Xi'an şehri olacağı belirtilen açıklamada, yolculuk süresinin başlangıç noktasından itibaren 12 gün olmasının hedeflendiği kaydedildi.
"Tüm diğer ulaşım modlarında olduğu gibi demiryollarında da işler rayında"
Ayrıca açıklamada, in'e giden ilk ihracat blok treniyle ilgili medyada yer alan haberle ilgili olarak ise şu ifadelere yer verildi:
"Uluslararası ticaret ve rutin gümrükleme çalışmalarından sonra trenin seferine devam etmediği şeklindeki yalan haberler, ancak farklı gündemleri bulunanların eseri olabilir. Medya mensuplarının haberlerini farklı kanallardan doğrulatması genel ilkesinin çiğnenmiş olması bir yana, demiryolu taşımacılığı sektöründe yer alan kimi art niyetli çevrelerin, basın mensuplarına yanlış ve yanıltıcı bilgi servis etmesi, ancak kötü niyet ile izah edilebilir. Yük ve yolcu taşımacılığında demiryollarımızı en verimli şekilde kullanmak ve lojistik alanında bir rekabet avantajına çevirmek için bugüne dek çok büyük bir çaba gösterdik. Hem altyapısal hem de donanımsal olarak inovatif ve cesur adımlar attık. Mevcut hatları rehabilite ettik. Yeni hatları halkımızın kullanımına sunduk. YHT projesi ile halkımızın ekonomik ve hızlı ulaşım ihtiyacını giderdik. Türkiye'den hatta Avrupa'dan in'e kesintisiz olarak yük ve yolcu taşımacılığının demiryolu aracılığı ile yapılabilmesi, hayata geçirdiğimiz Marmaray Projesi ve Anadolu boyunca kesintisiz hale getirdiğimiz demiryollarımız sayesinde mümkün olmuştur. Deyim yerindeyse 'demiryolunda yeni bir çağ başlattık' Bütün bunları büyük bir ülke olduğumuza inanarak, kendimize güvenerek ve vatandaşlarımıza en iyisini sağlamak azmiyle yaptık. Gelişen, büyüyen, güçlenen Türkiyemizi çekemeyen bazı çevreler iftiralarını her zaman atacaklardır. Yapılan büyük işleri karalayarak mesaisini dolduranlar her dönemde var olacaktır. Bizler, yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz. Tüm diğer ulaşım modlarında olduğu gibi demiryollarında da işler rayında."
(Mevlüt Hasgül/İHA)