Bugün, 12 Temmuz 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

CHP Genel Başkan Yardımcısı Şahbaz, basın toplantısı düzenledi:

- 'CHP Gölge Sağlık Bakanlığı Enfeksiyon Hastalıkları İzleme ve Değerlendirme Akademik Kurulu oluşturuldu' - 'Akademik kurulumuzla ülkemizi tehdit eden bulaşıcı hastalıklar izlenerek, hazırlık, müdahale ve dayanıklılık için yaklaş?

Politika 10.09.2024 14:58:32 0
CHP Genel Başkan Yardımcısı Şahbaz, basın toplantısı düzenledi:

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, CHP Gölge Sağlık Bakanlığı Enfeksiyon Hastalıkları İzleme ve Değerlendirme Akademik Kurulu oluşturulduğunu belirterek, "Akademik kurulumuzla ülkemizi tehdit eden bulaşıcı hastalıklar izlenerek, hazırlık, müdahale ve dayanıklılık için yaklaşım planlanarak kamuyla paylaşılacak." dedi.

Şahbaz, Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol ile parti genel merkezinde, salgın hastalıklara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

CHP'li Şahbaz, Prof. Dr. Esin Şenol, Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, İstanbul Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Koç Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları, Klinik Mikrobiyoloji ve Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, Tıbbi Mikrobiyoloji, Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, Viroloji Uzmanı Fransız Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Osman Selim Badur, Akdeniz Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mestan Emek, Gazi Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilsel İlter, Bursa Milletvekili Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala ile birlikte CHP Gölge Sağlık Bakanlığı Enfeksiyon Hastalıkları İzleme ve Değerlendirme Akademik Kurulu oluşturulduğunu söyledi.

Şahbaz, "Akademik kurulumuzla ülkemizi tehdit eden bulaşıcı hastalıklar izlenerek, hazırlık, müdahale ve dayanıklılık için yaklaşım planlanarak kamuyla paylaşılacak." diye konuştu.

Türkiye'de ve dünyada yaşanan ve dikkate alınması gereken bulaşıcı enfeksiyon hastalıkların takip altına alındığını söyleyen Şahbaz, "Ülkemizde şu anda yaşanan ve halk sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıkları, enfeksiyon acili olarak önem sırasına göre hali hazırda Kovid-19, Batı Nil virüsü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve M çiçeği virüsü olarak sıralayabiliriz." ifadesini kullandı.

Kovid-19'un yeni varyantlarıyla halen küresel halk sağlığı açısından önemli tehdit olmaya devam ettiğini belirten Şahbaz, Kovid-19'un yeni varyantlarla birlikte yaygın şekilde ekim, kasım aylarında etkisini arttıracağını öne sürdü.

Zeliha Aksaz Şahbaz, tanı için tanı testleri, evde test kitlerinin sağlanması, test merkezlerinin yaygınlaştırılması, çalışanlar için tanı almakla ilgili iş düzenlemelerinin yapılması gerektiğini, yeni varyant aşılarının temin edilerek riskli toplulukların aşılanması gerektiğini kaydetti.

Batı Nil virüsünün Türkiye'de acil hastalıklar arasında 2. sırada yer aldığına dikkati çeken Şahbaz, şöyle devam etti:

"Batı Nil virüsü, kuşlar ve atlar gibi hayvanlardan bulaşan, zoonotik bir enfeksiyon olarak sivrisinek gibi vektörlerle taşınmakta. Bakanlık tarafından 6 vaka açıklandı. Ama biz hastaneye yatan onlarca ciddi vaka olduğunu biliyoruz. İlgili uzmanlardan ölümlü vakalar olduğu duyumunu da aldık. Önem sırasında 3. sıraya Kırım Kongo Kanamalı Ateşi konulabilir. Tokat, Yozgat, Çorum, Artvin, Kars'a kadar giden bölgede, coğrafyasını genişleterek artan sayıda ilde vakalar görülmekte."

- "Önlem alınmalı"

Şahbaz, M çiçeğinin ülkede güncel durumda 4. sırada önemli tehdit olarak değerlendirildiğini ifade ederek, insandan insana bulaşma yakın temas ile olduğu için önlem alınması, hastalık konusunda toplumun bilgilendirilmesi ve verilerin şeffaf şekilde paylaşılması gerektiğini dile getirdi.

İçinde bulunulan yüzyıl ve coğrafyanın, sağlık kavramının tüm bileşenlerinin evrensel ölçütlerde, akademi, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ile birlikte ele almayı gerektirdiğini aktaran Şahbaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sorunların biriktirilmesi ve bu şekilde ele alınmamasının en yakın örneğini önümüzde çığ gibi büyüyen sokak hayvanları sorununda, dünyada eşi olmayan bir yöntem kullanarak yaratılan vahşi katliamda gördük. Bütün bu çağrılar endişe yaratacak bir kapanma, kısıtlama ya da bir küresel pandemi çağrışımı değildir. Ancak pandemi ilanı zaten her şey için çok geç kalındığını ifade etmektedir."

- "Aşı karşıtlığına yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Şahbaz, arttığına dikkati çektiği aşı karşıtlığına ilişkin parti olarak çalışma yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruya, şu yanıtı verdi:

"Parti olarak aşı karşıtlığına yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. İstanbul için örnek vereyim; 100 civarındaki aşı karşıtlığı 40-50 bine ulaşmış durumda. Bu sadece aşılanmamış çocuklara değil, o hastalığı topluma, bağışıklık sistemi zayıf olan duyarlı kişilere yayma anlamında da çok büyük bir tehdit. Tarih boyunca insanlarda çok büyük kıyımlar yapan enfeksiyon hastalıklarını aşıyla önledik. Toplum olarak bilime inanmak zorundayız ve çocuklarımıza aşı yaptırmak durumundayız."

Yorum

Proje Okullarında Yeni Dönem Başladı: MEB’den İki Kategorili Model

Öğretmenlere Ek Ders Zammı, Memurlara Aile Yardımı Artışı: Toplu Sözleşme Gündemi

İstanbul'da Ekmek Fiyatlarına %20 Zam Geldi

Okulda Akran Şiddeti: Yusuf’un Ölümü İkinci Aile Dramını Getirdi

Memurlara 90.000 TL Promosyon Anlaşması İmzalandı Ama Sendikadan İtiraz Var!

MEB’den Öğretmenlere Zorunlu Eğitim: Her Yıl 60 Saat Hizmetiçi Program!

Proje Okulları Yönetmeliği Baştan Sona Yenilendi! İşte Kritik Değişiklikler!

MEB, Eğitimde Esnek Çalışma Modelini Hayata Geçiriyor

Memurlara Tarihi Anlaşma! 90 Bin TL Maaş Promosyonu Hesaplara Yatıyor!

MEB'den Öğretmenlere Özel Uzman Görevlendirme Duyurusu!

LGS 2025’te 719 Tam Puan: MEB’den Şaibe İddialarına Sert Tepki

Maaş promosyonlarında rekorların ardından sert düşüş

Okul Öncesi Öğretmenlerine Haftalık 6 Saat Ek Ders Ücreti Talebi!

Hazırlık Sınıfları Geri Sayımda mı? Lise Eğitimi Neden 5 Yıl Oldu?

Yeni Öğretmenlik Sistemi'nin İlk Sınavı Yarın: MEB-AGS ve ÖABT Nasıl Yapılacak?

Kamuda Sözleşmeli Personele Büyük Zam: İşte Yeni Maaş Tavanları!

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Görevden Alındı Yeni Atama Yapıldı

Kredi kartı faizlerine yönelik yeni karar Resmi Gazete’de yayımlandı

Proje okullarda öğretmenlere verilen yeni görevler belli oldu! Müdürlerle iş birliği ve hizmetiçi eğitin zorunlu oldu

Proje Okulları Yönetmeliği Resmi Gazete’de Yayımlandı

Memur Adayları Dikkat: KPSS-1 Tercih Kılavuzu Yayımlandı, Tercih İşlemleri Başladı!

Haftalık Tatil Hakkı Değişti: 6+1 Sistemi Yerine 10+1 Dönemi Başladı

Başöğretmeni Mine Öğretmen Hayatını Kaybetti

Eğitimde Yeni Dönem: MEB, Özel Eğitim ve Disiplin Yönetmeliklerini Değiştirdi!

MEB'den Sicil Affı Sinyali: Başöğretmenlik ve Uzman Öğretmenlik Yolunda Yeni Dönem!

Yiğit Bulut öldü! Bulut kimdir, hangi görevleri yaptı?

MEB’den Akademi Öğretmenlerine Zam Müjdesi: Yeni Maaşlar Açıklandı

Türkçe ve Matematik Branşlarında Kadro Açıldı: İşte Başvuru Detayları

LGS Sonuçları Açıklandı: LGS Sonuç Sorgulama, Öğrenciler ve Veliler İçin Tercih Süreci Başlıyor!

LGS Sonuçları Açıklanıyor! MEB'den LGS Tercih Süreci İçin Velilere Özel Kılavuz

Yükleniyor

YAZARLAR