Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, yıllardır yaptıkları uyarıların dikkate alındığını belirterek, “Burada vatandaş da mağdur olmayacak. Kanun taslağında vatandaşın hattının kapanması durumunda açtırma hakkı da olacak. Bir mağduriyet yaşanmayacak. Aksine şu anda mağduriyet var. İsteği dışında telefonlarının IMEI’leri kopyalananlar zor durumda kalıyor” diye açıklamalarda bulundu..

Milliyet Gazetesi'nden Hanife Baş'ın haberine göre; klonlama nedeniyle oluşan kayıt dışılığın sektörde oranının yüzde 35’lere geldiğini aktaran Turnacı, “Pazar 10 milyon adet civarında, yılı 11 milyon adetle kapatacak. Ama buna artı olarak 3.5 milyon kayıt dışı getirilen cihaz var. Telefonda bavul ticareti arttı. Bu hem vatandaşı hem vergisini veren şirketleri mağdur ediyor. Ayrıca vergi kaybına neden oluyor. Bu kanunun çıkıyor olmasından dolayı memnunuz” diye konuştu.

TÜKETİCİ İKİCİ EL SATIŞA YÖNLENDİ: 3 SORGULAMAYA DİKKAT!

Bir diğer yandan sıfır telefon fiyatlarındaki artış, tüketiciyi ikinci el satışa yöneltti. İşin uzmanı ise ikinci el telefonlarda dikkat edilmesi gereken en önemli hususun, IMEI numarasının sorgulamasında telefonun kayıtlı olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Pandemiye bağlı olarak tedarik sorunu nedeniyle sıfır cep telefonu fiyatları cep yakarken, ikinci el telefonlara da talep arttı. Vatandaşın ikinci el telefon alırken dikkat etmesi gereken hususlara değinen esnaf Seyfettin Ballı, 10 yıla aşkın telefon satışı yaptığını belirterek, ikinci el telefon alırken müşteriyle karşılıklı güven duyulması gerektiğini söyledi.

Ballı, “İkinci el telefon aldığımızda mutlaka telefonun kutu, fatura ve aksesuarlarının tam olmasına dikkat ediyoruz. Özellikle IMEI numarasının sorgulamasını yapıyoruz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) kendi sisteminden telefonun geçmişini sorguluyoruz. Herhangi kayıp ve çalıntı ihtimali olduğu zaman kesinlikle telefonu almıyoruz. Mümkünse emniyete ‘bu cihaz kayıp’ diye bildirimde bulunuyoruz” diye konuştu..