VATİKAN (AA) - Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi olarak görev yaptığı 1977 yılında Ermeni terör örgütü JCAG tarafından şehit edilen Büyükelçi Taha Carım için anma töreni düzenlendi.

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Ufuk Ulutaş'ın Büyükelçilik'te ev sahipliği yaptığı anma merasimine Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük, Azerbaycan'ın Vatikan Büyükelçisi Ilgar Muhtarov, Azerbaycan'ın Roma Büyükelçisi Rashad Aslanov, KKTC Roma Temsilcisi Mustafa Davulcu'nun aralarında olduğu çok sayıda diplomat ve ilgili katıldı.

Anma töreni, şehit Büyükelçi Carım anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Büyükelçi Ulutaş, törende yaptığı konuşmada, bugünün, merhum Vatikan Büyükelçisi Taha Carım'ın şehadetinin 46. yılı olduğunu belirterek, "Büyükelçimizi ve onun şahsında Ermeni terörüne kurban verdiğimiz bütün diplomatlarımız ile vatanımız için canlarını feda etmiş tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz." dedi.

Merhum Büyükelçi Carım'ın 36 yıl boyunca Türkiye'yi üst düzey görev bilinciyle Vatikan'ın dışında Karakas, Karaçi, Ottawa, Beyrut, Tahran'da ve İskenderiye'de farklı düzeylerde temsil ettiğini anlatan Ulutaş, şunları kaydetti:

"Mesleğinin zirvesine erişmiş çok değerli bir diplomattı. Dönemin Papası Altıncı Paul'ün ifadeleriyle, 'kesinlikle barışçı olan pek yüksek görevini hakkıyla yerine getiren ve bütün meslektaşlarının takdirini kazanmış bir diplomat’ idi. Vefatı dolayısıyla açılan özel defteri imzalamak için Vatikan ve İtalya hükümet yetkililerinin, kordiplomatik mensuplarının ve Roma'nın önde gelenlerinin Büyükelçiliğimize tabiri caizse akın etmiş olmaları, şehit büyükelçimizin ne kadar sevilip sayıldığının bir göstergesi olmuştur."

Büyükelçi Ulutaş, bu hain terör eyleminin esasen milleti ve devleti hedef aldığını dile getirerek, merhum Büyükelçi Carım'ın 2 yıldan az bir zaman içinde Daniş Tunalıgil ve İsmail Erez’den sonra görev başında şehit edilen üçüncü Türk büyükelçi olduğunu, sonrasında da Dışişleri Bakanlığının 90’ı aşkın saldırıda 41 mensubunu şehit verdiğini kaydetti.

Ulutaş, bugün Taha Carım'ı anmakla o menfur saldırıyı, geçmişin büyük acılarını ve fedakarlıklarını tekraren düşünme imkanı bulduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Taha Carım'ı anmak, bizlere siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel bakımdan daha güçlü bir devlet ve toplumun inşası için üzerimize düşen sorumlulukları da hatırlatıyor. Varlık ve birliğimizi tehdit eden bütün bedhahların tarihte ve hafızamızın kör odalarında saklanıp kalmalarını engelliyor. Şüphe yok ki gerçek bir millet ve bütün kurumlarıyla devlet, fedakarlıklarla inşa edilir ve fedakarlıkların hatırlanmasıyla korunur. Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti ve hassaten Türk Dışişleri, tarihte eşi görülmemiş fedakarlıklar göstermiştir. Umut edelim ki kafi derecede acıya şahit olan milletimiz ve Dışişleri Bakanlığımız, bugün ve gelecekte yalnızca geçmişin fedakarlıklarının hatırlanmasıyla meşgul olur ve benzer acılar tekrar etmez."

Bu menfur hadiselerin, başta terör olmak üzere her türlü şiddet eyleminin dünyadan silinmesi gerektiği konusunda yeterli delil olduğuna işaret eden Ulutaş, "Sözde Ermeni soykırımı iddialarını siyaset malzemesi yapan devletlerin adaletle ve tarihle düşünebilmeleri için akıl sahiplerine bir uyarıdır. Bu vesileyle Karabağ'ı Ermeni işgalinden kurtarmak için can veren can Azerbaycan’ın şanlı şehitlerini de rahmetle anıyorum. Karabağ’ın azatlığı, 20. asrın başında Osmanlı topraklarında, sonra Hocalı'da, Karadağlı'da Ermeni mezalimine kurban verdiğimiz şehitlerimizin acısını bir nebze olsun hafifletmektedir. Cumhuriyet'imizin 100'üncü, Hariciye Teşkilatımızın teşekkülünün 500'üncü yıl dönümünü idrak ettiğimiz ve Türkiye Yüzyılı'nın taç kapısından girmekte olduğumuz bu tarihi dönemde merhum Büyükelçimiz Taha Carım'ın ve bütün şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, onları rahmet ve minnetle bir kez daha yad ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Taha Carım, Ermeni terör örgütü JCAG tarafından 9 Haziran 1977 öğle saatlerinde Giovanni Paisiello Caddesi'ndeki ikametine girişi sırasında vurularak şehit edilmişti.