Bugün, 25 Temmuz 2025 Cuma
  • BIST 100

    10642,6%-0,43
  • DOLAR

    40,55% -0,49
  • EURO

    47,62% -0,56
  • GRAM ALTIN

    4347,29% -1,49
  • Ç. ALTIN

    6999,67% -0,32

Bulgaristan Meclis Başkanı Jelyazkov, Kuzey Makedonya'yı ziyaret etti

Genel 14.11.2023 18:12:19 0
Bulgaristan Meclis Başkanı Jelyazkov, Kuzey Makedonya

ÜSKÜP (AA) - Bulgaristan Meclis Başkanı Rosen Jelyazkov, Kuzey Makedonya ziyareti kapsamında başkent Üsküp'te Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi ile bir araya geldi.

Caferi ve Jelyazkov, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Caferi, görüşmede, iki ülke meclisleri arasındaki işbirliği ile ilgili ortak ilgi alanları noktasında somut adımların atılması konusunu ele aldıklarını ifade etti.

Kuzey Makedonya'nın Anayasa değişikliği sürecinde olduğuna dair mevkidaşını bilgilendirdiğini dile getiren Caferi, bu değişikliklerin yapılması için mecliste üçte iki çoğunluğa ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Bulgaristan Meclis Başkanı Jelyazkov ise ülkelerinin Avrupa Birliği (AB) üyeliği yönünde gösterdikleri açık tutumdan dolayı Kuzey Makedonyalı milletvekillere teşekkür etti.

Anayasa değişikliklerini destekleyen milletvekillerine de teşekkür eden Jelyazkov, mecliste üçte iki çoğunluğun sağlanması temennisinde bulundu.

Bulgaristan'ın da Kuzey Makedonya'nın AB üyeliğini desteklediğini söyleyen Jelyazkov, "Her iki ülkenin gerekli tavizler uyguladığını biliyorum ancak bu tavizler, milletlerimiz adına yapılıyor." dedi.

Jelyazkov, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'un Avrupa yolunda beraber yürümesinin Bulgaristan için son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

Görüşmede güven inşa etme meselesinin de ele alındığını belirten Jelyazkov, bu meselenin, nefret söylemine karşı çıkması gerektiğini ifade ederek, "Bunun garantisi, anayasa değişikliklerinin de parçası olduğu Bulgar toplumunun haklarına aktif bağlılıktır." değerlendirmesinde bulundu.

- Anayasa değişiklikleri

Kuzey Makedonya Meclisi'nde, ülkenin AB üyelik sürecine yönelik anayasa değişikliğini tartışmaları 18 Ağustos'ta resmen başladı.

AB ile geçen yıl ilk hükümetler arası konferansı yaparak katılım müzakerelerine başlayan Kuzey Makedonya'nın, diğer hususların yanı sıra Bulgarları, anayasasına dahil etmesi gerekiyor.

Bulgarları anayasaya dahil etmeden AB ile fasıl açamayan Kuzey Makedonya'da bunun gerçekleşmesi için de 120 sandalyeli Meclisin 3'te 2 çoğunluğuna, yani 80 milletvekiline ihtiyaç var.

Anayasa değişiklikleri tartışmalarının başladığı meclis oturumunda konuşan Başbakan Dimitar Kovaçevski, anayasa değişikliği için yapılan teklifin, aylarca süren tamamen açık, şeffaf ve siyasi bir tartışmanın sonucu olduğunu söylemişti.

Kovaçevski, anayasada yer alan "Kuzey Makedonya vatandaşları; Makedon, Arnavut, Türk, Ulah, Sırp, Romen, Boşnak" ifadesine, "Bulgar, Hırvat, Karadağlı, Sloven, Yahudi ve Mısırlı" milletlerinin de ekleneceğini açıklamıştı.

Yorum

Öğretmen Atamaları İçin MEB Akademi Giriş Sınavı (AGS) Puanları Nasıl Hesaplanacak?

Memur Sen memur maaş zammı ve toplu sözleşme taleplerini açıkladı

Müdür yardımcısı ve öğretmen pes peşe hayatını kaybetti

MEB'den Ücretli Öğretmenlik Duyurusu: Başvuru Şartları ve Değerlendirme Kriterleri Belli Oldu!

Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor: Memur Maaşlarında Sürpriz Olacak mı?

Öğretmenlerin Eylül Seminerleri Yüz Yüze Mi Olacak? MEB'den Net Açıklama Geldi!

MEB Personeline Yılın Ödülleri İçin Süreç Başladı: Valiliklere Kritik Çağrı!

Okul Müdür Yardımcısı Gülşen İptaş ve Öğretmen Ahmet Bulut Vefat Etti!

LGS 2024 Yerleştirme Sonuç Tarihi Belli Oldu

İlçe Milli Eğitim Müdürü Olmak İçin Sınava Girmek Zorunlu Hale Geldi: İşte Yeni Şartlar!

Ekrem İmamoğlu Bel Ağrısı Nedeniyle Hastaneye Kaldırıldı: Sağlık Durumu Nasıl?

Antalya'da Orman Yangını Kabusu: 3 İlçede Eş Zamanlı Alevler, Evler Tahliye Ediliyor!

Sahte Diploma Skandalı: Dolandırıldılar, Üstüne Şikayet Ettiler!

Görme Engelli Öğretmen İbrahim Yirçi'den Azim Dolu Başarı

Milli okçular Üniversite Oyunları’nda şampiyon oldu

ALES/2 2025 Sınav Sonuçları Açıklandı! ALES sonuçlarını sorgula

Polisi yaralayan şahıs vurularak öldürüldü

Ekrem İmamoğlu hastaneye kaldırıldı! İmamoğlu’nun rahatsızlığı ne?

Antalya Alev Alev: 3 Farklı Noktada Orman Yangını Paniği! Evler Boşaltılıyor

2025-2026 Özel Üniversite Fiyatları!

Memurlar 105 Bin TL maaş promosyonu!

MEB'den Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Kritik Değişiklik

Rehber Öğretmenlere Tercih Danışmanlığı İçin Zamlı Ek Ders Müjdesi

10 Bin Öğretmen Atamasında AGS Sonuçları ve Branş Dağılımında Kritik Viraj

MEB'den Temmuz Ayı Ek Ders Açıklaması: Öğretmenler ve İdareciler Dikkat! İşte Kritik Tarihler!

MEB’den Yönetmelik Değişikliği: Akademi Eğitimi LGS Okulları İçin Şart

e-Okul'da Önemli Duyuru! 28 Temmuz-1 Ağustos Arasında Erişim Kesintileri Yaşanabilir!

Hükümet maaş zam teklifini geri çekti! Yeni teklif %11 + enflasyon farkı

KPSS 2025 Yerleştirme Sonuçları ve Taban Puanlar Açıklandı!

MasterChef Türkiye'de Ana Kadroya Giren 12. İsim Belli Oldu: işte MasterChef tüm kadrolardaki isimler

Yükleniyor

YAZARLAR