Bugün, 29 Mayıs 2025 Perşembe
  • BIST 100

    9198,88%0,23
  • DOLAR

    39,11% 0,04
  • EURO

    44,28% 0,22
  • GRAM ALTIN

    4145,79% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6646,21% -0,13

Bosna Hersek Mahkemesi, Bosnalı Sırp lider Dodik hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti

Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik hakkında, Bosna Hersek Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) kararlarına saygı duymadığı gerekçesiyle hazırlanan iddianamenin kabul edildiği bildirildi.

Genel 11.09.2023 23:38:00 0
Bosna Hersek Mahkemesi, Bosnalı Sırp lider Dodik hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik hakkında, Bosna Hersek Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) kararlarına saygı duymadığı gerekçesiyle hazırlanan iddianamenin kabul edildiği bildirildi.

Bosna Hersek Mahkemesince yapılan açıklamada, Bosna Hersek Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin kabul edildiği belirtilerek, uluslararası temsilci niteliği taşıyan Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi ve OHR'nin kararlarına her durumda karşı çıkan Dodik hakkında, yasal işlem başlatılacağı ifade edildi.

Ayrılıkçı söylemleriyle gündeme gelen Dodik, iddianamenin kabul edilmesine ilişkin henüz açıklama yapmazken, Bosnalı Sırp yetkililer mahkemenin kararına tepki gösterdi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Zeljka Cvijanovic, yapılanların RS yetkililerine karşı yürütülen 'siyasi kovalamacanın' devamı olduğunu kaydederek, Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi'nin yasal bir yetkili olmadığını savundu.

RS Başbakanı Radovan Viskovic de iddianamenin kabul edilmesini 'RS'ye yapılan bir saldırı' şeklinde nitelendirdi.

Bu arada, Dodik'in yanı sıra RS Resmi Gazete Müdürü Milos Lukic hakkında hazırlanan iddianame de mahkeme tarafından kabul edildi.

RS Ulusal Meclisi (NSRS), geçen aylarda Yüksek Temsilci'nin kararlarının entitenin Resmi Gazetesi'nde yayımlanmaması yönünde karar almıştı. Yüksek Temsilci Christian Schmidt ise NSRS'nin bu kararını iptal ettiğini ve yürürlüğe giremeyeceğini açıklamıştı. Schmidt'in açıklamasına rağmen karar yürürlüğe girmişti.

- Bosna Hersek'te OHR ve Yüksek Temsilci

Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması'nın getirdiği karmaşık siyasi yapının yanı sıra ülkede yine Dayton ile oluşturulan Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) ihtiyaç durumunda yasa çıkarabilecek yetkiye sahip.

OHR, uluslararası toplum adına Bosna Hersek'te barış anlaşmasının uygulanmasını denetliyor. Yüksek Temsilcilik, ülkede faaliyet gösteren uluslararası kurumların etkinliklerini de koordine ediyor.

Birleşmiş Milletlere (BM) her yıl Bosna Hersek'teki gelişmeler ve sorunlarla ilgili rapor sunan Yüksek Temsilci, 'Bonn yetkileri' olarak bilinen geniş yetkilere sahip. Yüksek Temsilci, Devlet Başkanlığı Konseyinin üyeleri dahil olmak üzere ülkede barışın uygulanmasına engel olan kişileri görevden alabiliyor, ihtiyaç durumunda yasa çıkarabiliyor.

Yorum

Dersler erken bitecek! MEB’den önemli karar, Öğretmenler ve öğrenciler dersleri erken bitirecek

İlahiyat Öğrencisi Ağaçta Asılı Bulundu!

Ortaokullarda İkinci Yabancı Dil Dönemi Başladı: Gözler Almanca'da!

Öğretmen maaşına 82.300 TL memnuniyet yarattı

Ek Ders Ücretleri 350 TL Olacak Mı?

MEB, Öğretmenlere Sene Sonu Analiz Raporlarını İstiyor

MEB’den Öğretmenlere sert uyarı! Uymayanlara kınama cezası verilecek

KURUOĞLU: TERÖRLE DANSIN BEDELİNİ MİLLET ÖDER, VATANSEVER OLDUĞUNU İDDİA EDENLER NEREDE?

"Evde Eğitim Hizmetleri Kılavuzu" Yayımlandı!

Memur maaşına yüzdelik zam yerine hiyerarşik zam talebi Liyakat Sen’den geldi

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için MEB’den müjdeli haber bekleniyor

Bir öğretmen daha hayatını kaybetti

Okul Öncesi Eğitim Gelişim Raporu (Anaokulu) Öğretmen Bilgilendirme Kılavuzu"nu yayımladı

MEB İl Dışı Öğretmen Atama İhtiyaç Listesi: Öğretmenler İçin Yer Değiştirme Süreci Başladı!

Memur maaşı yeni zamla 53.000- 127.000 TL aralığına geliyor! Öğretmen, memur, doktor, polis maaşları Temmuzda ne kadar olacak?

Memur Sen, 8. Toplu Sözleşme Taleplerini Memurların Talepleri İle Belirliyor

En İyi 10 Lise! LGS 2024 Sonuçlarıyla Türkiye'nin Zirvesi Belli Oldu! İşte En İyi 10 Devlet Lisesi ve Geleceğin Yıldızlarını Yetiştiren Okullar!

Bakan Yusuf tekin için istifa tarihi açıkladı, gazeteciden olay yaratan paylaşım

Kıdem tazminatına memur maaş zammı ayarı! Temmuzda yeni tavan belirleniyor

İl Milli Eğitim Müdürü Hayatını Kaybetti

Disiplin Cezalarında Emsal Karar: Yargı İptali Sonrası Yeni Zaman Aşımı Kuralları!

4+4+4 Eğitim Modeli Güncellenecek mi? Eğitim-Bir-Sen’den Önemli Açıklamalar

Eğitim Bir-Sen Ankara 4 Nolu Şube'nin Yeni Başkanı Tayfun Kütük Oldu!

Haftalık ders programı değişiyor! 1 dersin süresi 14 saat oluyor

Uzman öğretmenlerin ve başöğretmenlerin beklentisi gerçekleşmedi, hayal kırıklığı devam ediyor

Öğretmenlerin Haziran Seminer Tarihi Belli Oldu, Seminerler Online Mi Yüz Yüze Mi Olacak?

Ortaokul ve Lise Öğrencileri İçin Son Dakika: Karne Öncesi Takdir/Teşekkür Şartları!

Kilo nasıl verilir? Sağlıklı, hızlı ve kalıcı kilo verme yöntemleri ve kilo verdiren beslenme ürünleri

MEB'den İl Dışı Atama Hamlesi: Ancak Kontenjanlar Neden Bu Kadar Kısıtlı?

Matematik Öğretmeni Emin Ersöz Hayatını Kaybetti

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1

YAZARLAR