İSTANBUL Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, İsrailli aşırılık yanlısı yerleşimcilerin dün işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde Filistinlilere düzenlediği saldırılara tepki gösterdi.

​​​​​​​Wennesland, yaptığı yazılı açıklamada, İsrailli aşırılık yanlılarının, El Halil'in Eski Şehir bölgesinde Filistinlilere yönelik şiddet içeren saldırılarını kınadığını ifade etti.

Bu gibi eylemlerin, zaten gergin olan ortamı daha da kötüleştirebileceği uyarısında bulunan Wennesland, herkesin, aşırılık yanlılarına karşı harekete geçme ve her türlü şiddet ve tahrik eylemine karşı sesini yükseltme sorumluluğu olduğunu belirtti.

İsrail'deki aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi lideri Itamar Ben-Gvir'in öncülük ettiği Yahudi yerleşimciler, dün, El Halil'deki Harem-i İbrahim Camisi ve çevresinde gerçekleştirdikleri "Hazreti Sare Günü" kutlamalarında taşkınlık yaparak Filistinlilere, dükkanlarına ve araçlarına saldırmıştı.

- Ne olmuştu?

İsrail yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisi'ni Yahudilerce kutsal sayılan "Hazreti Sare Günü" gerekçesiyle Filistinlilere kapatma kararı almıştı.

Filistin Vakıflar Bakanlığından 17 Kasım'da yapılan açıklamada, İsrail yönetiminin Harem-i İbrahim Camisi'ni 18 Kasım Cuma günü ikindi vaktinden 19 Kasım Cumartesi günü akşam saatlerine kadar kapatma kararı aldığı duyurulmuştu.

Açıklamada, İsrail'in, Yahudi bayramlarını Filistinlilere karşı bir baskı aracı olarak kullandığı, toplu cezalandırma uyguladığı, kutsal mekanlara ulaşımlarını engellediği ve askeri kontrol noktalarındaki uygulamalarını sıkılaştırdığı belirtilmişti.