Bugün, 3 Temmuz 2025 Perşembe
  • BIST 100

    10282,51%0,92
  • DOLAR

    39,89% 0,29
  • EURO

    47,09% 0,00
  • GRAM ALTIN

    4300,49% 0,14
  • Ç. ALTIN

    6823,45% 0,00

BM, Suriye'de PKK/YPG işgalindeki kampların insanlık dışı durumuna dikkati çekti

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, düzenlediği basın toplantısında komisyonun Suriye raporunu paylaştı

Genel 12.09.2023 19:44:00 0
BM, Suriye

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'de terör örgütü PKK/YPG'nin işgalinde olan, terör örgütü DEAŞ üyelerinin tutulduğu Hol ve Roj kamplarındaki yaklaşık 52 bin kişiye zalimce ve insanlık dışı muamele yapıldığının belgelendiğini bildirdi.

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, düzenlediği basın toplantısında komisyonun Suriye raporunu paylaştı.

Buna göre raporda, Suriye'deki durumu istikrara kavuşturmak için, Suriye'nin Arap Ligi'ne yeniden katılmasının da dahil olduğu diplomatik çabalar yürütüldüğü belirtilerek, 'Suriyeliler, birçok cephede artan çatışma, huzursuzluk, şiddetli ekonomik bozulma ve sürekli insan hakları ihlalleri ile ilgili suiistimallerinden dolayı mağdur durumda.' ifadeleri yer aldı.

Ülkelerin tek taraflı zorlayıcı tedbirlerini ve bunun Suriyeliler ile insani yardım aktörleri üzerindeki etkilerini gözden geçirmeleri gerektiği vurgulanan raporda, depreme karşı yaptırımların hafifletilmesine yönelik atılan yapıcı adımların sürdürülmesi çağrısı yinelendi.

Raporda, Suriye'deki acil ihtiyaçlar için uluslararası yardımların etkinliğinin ve sunumunun acilen gözden geçirilmesi yönünde çağrıda da bulunuldu.

Şubat ayındaki yıkıcı depremlerin ardından Şam yönetimi ve diğer tarafların hayat kurtaran yardımları gereksiz olarak engellediği ve depremden etkilenen bölgedeki hedefleri bombalamaya devam ettiği vurgulanan raporda, 25 Haziran'da İdlib'de bir açık pazarda gerçekleştirilen hava saldırısında 37'den fazla sivilin öldürüldüğü veya yaralandığı hatırlatıldı.

- 'Depremden etkilenen bölgedeki 15 saldırıdan birçoğu savaş suçu teşkil edebilir'

Raporda, 'Depremden etkilenen bölgedeki 15 saldırıdan birçoğu savaş suçu teşkil edebilir. İsrail'in şüpheli hava saldırıları, insani operasyonlar üzerinde olumsuz etkiler oluşturdu ve önemli ulaştırma altyapısını çalışmaz duruma getirdi.' ifadeleri kullanıldı.

Son haftalarda İdlib'de binlerce kişinin yerinden edilmesine, Deyrizor'da onlarca kişinin ölümüne neden olan çatışmaların arttığına yer verilen raporda, başta Süveyda olmak üzere rejim kontrolündeki bölgelerde ekonomik, sosyal, sivil ve siyasi haklar talep eden büyük ölçekli protestoların yaşandığı belirtildi.

Raporda, şunlar kaydedildi:

'Suriye'deki güvensiz ortam cephe hatlarının çok gerisinde de yaygın olmaya devam ediyor. Bu durum da Suriyeli mültecilerin güvenli bir şekilde geri dönüşünü imkansız kılıyor. Ayrıca komşu ülkelerden dönen Suriyeli mültecilerin rejimin güvenlik güçleri tarafından kötü muameleye maruz kaldığı vakalar da belgelendi. Bu kişilerden bazıları serbest bırakılmaları için şantaja uğradı, bazıları ise güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Aralarında çocukların da bulunduğu pek çok kişi o zamandan beri kayıp.'

Çatışmanın taraflarının, kontrol ettikleri bölgelerde sivilleri keyfi olarak gözaltına alarak, işkence yaparak, zorla ortadan kaldırarak ve infaz ederek savaş suçları ile insanlığa karşı suçlar işlemeye devam ettiğinin de altı çizildi.

Raporda, Suriye'de keyfi olarak gözaltına alınan tüm kişilerin serbest bırakılması ve bağımsız gözlemcilerin tüm gözaltı yerlerine erişebilmesi yönündeki çağrı da yinelendi.

Suriye'de terör örgütü PKK/YPG'nin işgalindeki DEAŞ'lı teröristlerin ailelerini tutulduğu Hol ve Roj kamplarında kadın ve çocuklar da dahil 5 yıl boyunca yaklaşık 52 bin kişinin zalimce ve insanlık dışı muameleye maruz kaldığı, bu kişilerin kişisel onuruna hareket edilen yaşam koşullarının da belgelendiği aktarıldı.

Pinheiro, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, Suriye'nin artan şiddet ve ekonomik bozulma neticesinde daha kötü duruma düşmemesi için kilit aktörlerden sivillere yönelik saldırıları durdurma ve onların acil ihtiyaçlarına yanıt vermesini istedi.

Son dönemde artan gösterilere ilişkin rejimi dikkatli olmaya, Suriyelilerin meşru istek ve haklarına olumlu yanıt vermeye de davet eden Pinheiro, bunun çatışmayı sona erdirmenin bir anahtarı olabileceğini de belirtti.

Pinheiro, raporun sunumunun 22 Eylül'de BM İnsan Hakları Konseyi'nde de yapılacağını kaydetti.

Komisyon üyesi Lynn Welchman ise deprem müdahalesindeki başarısızlıklardan öğrenilecek derslerin kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Welchman, 'Taraflardan ve uluslararası toplumdan sınır ötesi insani yardımın gerekli ölçekte, ilkeli, ihtiyaç odaklı ve sürdürülebilir bir şekilde devam etmesini sağlamalarını istemek çok mu olur?' ifadelerini kullandı.

- 'Hol ve Roj kamplarındaki durumu yoğun şekilde inceledik'

AA muhabirinin 'Deyrizor'da PKK/YPG'nin Arap aşiretlerine ait topraklarda onlara karşı güç kullanmasını, çok sayıda kişiyi öldürmesini ve hakimiyetini empoze etmesini nasıl yorumluyorsunuz?' sorusunu yanıtlayan Pinheiro, rapor kapsamında farklı tarafların davranışlarını izlediklerini ve Suriye'nin kuzeydoğusunda PKK/YPG'nin üzerine yoğunlaştıklarını söyledi.

Geçmiş raporlarda da PKK/YPG'nin yaptığı gözaltı ve işkenceler hakkında bilgi verdiklerini anımsatan Pinheiro, gündeme getirdiklerinde bazen bu raporların soruşturulduğunu ve bazı kişilerin gözaltına alındığını dile getirdi.

Pinheiro, 'Raporun ayrıntılarında göreceğiniz üzere, Hol ve Roj kamplarındaki durumu yoğun şekilde inceledik. Burada çoğunlukla kadın ve çocuk yaklaşık 52 bin kişi tutuluyor. Ayrıca on binden fazla DEAŞ ile ilişkisi olduğundan şüphelenilen kişi de Suriye Demokratik Güçleri (PKK/YPG) tarafından tutuluyor. Önceki raporlarda olduğu gibi bu raporda da iyi delillerimiz var. Bu suçların işlenmiş olabileceğini ve harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz.' şeklinde konuştu.

Yorum

Memur maaşına %15,57’lik zamma Hür Sen’den açıklama

Okul öncesi-anasınıfı öğrencilerine yönelik ücretsiz kurs

Kamu-Sen'den Hükümete 'Refah Payı' Çağrısı! Ek Zam ve Refah Payı Olmadan Memur ve Emekliler Zorlanacak!" İşte Rakamlar!

Sigara Fiyatlarına Temmuz Zammı: En Ucuz Paket 11 TL Birden Artıyor

Ek ders ücreti ve öğretmen maaşı Temmuz 2025 zamlı tabloları

Öğretmen Atamalarında Yeni Dönem: Akademilerde Kimler Ders Verecek?

Bedelli Askerlik Ücreti Zamlandı! Temmuz 2025 İtibarıyla Yeni Tutar Belli Oldu

Emekliye Promosyon Engeli: Kredi Kartı ve Teknoloji Şartı Tartışma Yarattı

AGS ve ÖABT Sınav Giriş Belgeleri Erişime Açıldı! Sorgulama Ekranına Git

Öğretmenlerin Haziran Ayı Ek Ders Ücretleri İçin Ödeme Takvimi Belli Oldu!

Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Güncellendi: Temmuz 2025 Zamları Açıklandı

SGK ve Bağ-Kur Emeklilerine Temmuz Zammı: En Düşük Aylıklar Mercek Altında

Vergi Dilimine Göre Ek Ders Ücretleri Değişti: Öğretmenler Ne Kadar Alacak?

MEB Sınav Görev Ücretleri Zamlandı! Memur Zammı Sonrası Öğretmenler Ne Kadar Alacak? İşte Yeni Tablo!

14 günlük maaş zammı farkları belli oldu! Memurlar kaç TL maaş farkı alacak?

Öğretmenler maaş talebiyle nöbete başladı

Memur ve Emeklilere Temmuz Zammı Kesinleşti! SSK/Bağ-Kur'a %16,67, Memura %15,57 Zam!

Kira Artışında Yeni Dönem Başladı! Yüzde 25 Sınırlaması Kalktı, Temmuzdaki Artışlar Belli Oldu!

Memur ve Emekli Zammı Resmen Belli Oldu! İşte Kademelere Göre Yeni Maaşlar ve Ödeme Takvimi!

Haziran Enflasyonu Sonrası Memur ve Emeklilere %15,6 Zam! En Düşük Memur Maaşı Belli Oldu!

2025 Temmuz Zamları Belli Oldu: Öğretmenler Ne Kadar Maaş Alacak?

En Düşük Memur Maaşı Belli Oldu! 2025 Temmuz en düşük memur maaşı kaç TL oldu?

Dünya Turuna Hazırlanan Pilot Mehmet Demirci Kaçkar Dağları'nda Can Verdi, Hicran Kaya Kurtarıldı!

Temmuz zamlı Öğretmen maaşları belli oldu! Derecelere göre öğretmen, uzman Öğretmen ve başöğretmen maaşları tablosu

Temmuz memur maaş zammı açıklandı! TÜİK enflasyon verilerine göre meslek meslek memuru maaşları tablosu

Lise Eğitimi 4 Yıldan 3 Yıla mı Düşüyor? Zorunlu Eğitimde Dönüşüm

Milyonların Gözü TÜİK'te! Haziran Enflasyon Verileri Saat 10.00'da Açıklanıyor!

ENAG haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı

Üniversitede Çifte Diploma Fırsatı: ÇAP Başvuruları Başladı, Başarı Şartları ve Detaylar Neler?

Memur maaşına zam beklenirken %25 zam haberi geldi

Yükleniyor

YAZARLAR