Bugün, 19 Temmuz 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    10366,16%-0,04
  • DOLAR

    40,33% 0,13
  • EURO

    46,92% 0,36
  • GRAM ALTIN

    4350,46% 0,56
  • Ç. ALTIN

    6958,85% 0,87

BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze halkının benzeri görülmemiş yıkıma maruz kaldığını söyledi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 'Tüm Gazze halkı tarihte benzeri görülmemiş boyut ve hızda yıkıma maruz kalıyor. Hiçbir şey Gazze halkının toplu cezalandırılmasını meşrulaştıramaz.' dedi.

Genel 23.01.2024 22:54:00 0
BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze halkının benzeri görülmemiş yıkıma maruz kaldığını söyledi

NEW YORK (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 'Tüm Gazze halkı tarihte benzeri görülmemiş boyut ve hızda yıkıma maruz kalıyor. Hiçbir şey Gazze halkının toplu cezalandırılmasını meşrulaştıramaz.' dedi.

Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen üst düzey katılımlı Filistin oturumunda konuştu.

Son 100 günün Gazze'deki Filistinli siviller için korkunç olduğunu belirten Guterres, insani durumun dehşet verici olduğunu vurguladı.

Guterres, kış aylarında 2,3 milyon Filistinlinin, insanlık dışı ve sefil koşullarda sığınma, ısınma, temizlik malzemeleri, gıda ve su olmadan yaşam mücadelesi verdiğini kaydetti.

'Tüm Gazze halkı tarihte benzeri görülmemiş boyut ve hızda yıkıma maruz kalıyor. Hiçbir şey Gazze halkının toplu cezalandırılmasını meşrulaştıramaz.' diyen Guterres, Gazze'de yarım milyondan fazla insanın çok ciddi boyutta açlıkla karşı karşıya olduğunu belirterek, Gazze'ye engelsiz insani erişim talebinde bulundu.

- 'Gazze halkı bulaşıcı hastalıklardan ölme riskiyle karşı karşıya'

Guterres, sağlık sistemi çökerken hastalıkların yaygınlaştığına dikkati çekerek, 'Gazze halkı sadece bombalamalar yüzünden değil, aynı zamanda hepatit A, dizanteri ve kolera gibi bulaşıcı hastalıklardan ölme riskiyle karşı karşıya.' uyarısında bulundu.

BM Gazze Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigrid Kaag'ın görevine başladığını anımsatan Guterres, tüm üye ülkelere kendisiyle işbirliği yapma çağrısında bulundu.

Genel Sekreter Guterres, tüm korkunç koşullara rağmen mevcut durumda Gazze halkına etkili bir şekilde insani yardım sağlanamadığının altını çizerek, Gazze halkının sadece yardımla hayatını sürdürme ihtimalinin bulunmadığını, ticari ürünlerin tekrar bölgeye gönderilmesi gerektiğini ifade etti.

Guterres, 'Güvenliğe ihtiyacımız var. Savaş bölgesinde çalışıyoruz. Mevcut insani yardım bildirimleri gerçek güven sağlamıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Gazze'ye yardımların hızlı girişi için daha fazla geçiş noktasına da ihtiyaç olduğunun altını çizen Guterres, aynı zamanda Gazze'nin kuzeyine de erişime ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

- 'Hızlı, güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir insani erişim talebinde bulunuyorum'

Guterres, İsrail'in Gazze'nin kuzeyine yönelik insani yardım operasyonlarının çoğunu engellediğine işaret ederek, 'Gazze'nin tümüne hızlı, güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir insani erişim talebinde bulunuyorum. Aynı zamanda tüm uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin sonlandırılması gerektiğini yineliyorum.' ifadelerini kullandı.

Gazze'deki savaş ve acının, bölgedeki karmaşayı da tetiklediğini kaydeden Guterres, tüm taraflara bölgesel bir çatışmaya neden olacak adımlardan kaçınma ve gerginliği acilen azaltma çağrısı yaptı.

Guterres, kalıcı barışın sadece İsrail-Filistin meselesinin iki devletli çözümüyle elde edileceğinin altını çizerek, İsrailli yetkililerin iki devletli çözüme karşı çıkan açıklamalarının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

'Filistin halkının devlet kurma hakkının inkar edilmesi çatışmayı uzatır ve küresel barış ve güvenlik için çok büyük bir tehdit teşkil eder.' diyen Guterres, tarafların ve uluslararası toplumun birlikte hareket ederek kalıcı barış için harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Yorum

Gebze Başsavcıvekili Asılsız İddialarla Hedef Alındı: Yasalara Uygunluk Teyit Edildi

10 Kasım Ara Tatil Mi Oldu? MEB’den Net Açıklama

Ücretli Öğretmenlik Başvurularında Sertifika Zorunluluğu: MEB’den Yeni Düzenleme

Öğretmenlere Özür Grubu Tayininde Kritik Şart: 360 Günlük Sigorta Zorunluluğu!

Eğitimde Bayrak Değişimi: Murat Küçükali Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Koltuğunda!

İŞKUR Üzerinden Okullara Güvenlik Görevlisi Alımı Yapılacak: İşte Başvuru Şartları

PTT’den KPSS’siz Personel Alımı: Hibrit Çalışma ve Yüksek Maaş Fırsatı!

Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni İbrahim Yılmaz Hayatını Kaybetti

Öğretmenler de Yarı Zamanlı Çalışabilecek! Maaş Kesintisi Belirsizliği Gündemde!

Okul Servislerinde Güvenlik Dönemi Başladı: Zam Talebi Yüzde 35!

Bakan Tekin'den Ders Kitabı Fiyatı İddialarına Yanıt: "Geçen Yılın Bile Altında Kaldı!"

E-Devlet'e Yeni Özellik Eklendi: Zamlı Emekli Maaşınızı Artık Kendiniz Hesaplayın!

Memur maaşına yeni ödeme! Hesaplamalar yapıldı, bankaya yatacak

Toplu İş Sözleşmesinde Arabulucuya ve Hakeme Başvurma Yönetmeliğinde Değişiklik

Yarım Zamanlı Çalışma Yönetmeliğinin Sakıncalı Dezavantajlı Yönleri Neler

Devlet Memurlarına Yarım Zamanlı Çalışma Hakkı Yönetmeliği Resmî Gazete'de Yayımlandı

Zincir Market Skandalı: HAKMAR Sahibi Servetini FETÖ’ye Vasiyet Etmiş!

AB'den Türk Vatandaşlarına Aşamalı 5 Yıllık Schengen Vizesi Onayı!

Devlet Kapısı Açıldı: Temmuz’da 1.291 Yeni Kamu Personeli Alımı Başladı!

Genç Türkçe Öğretmeni Pınar Başar Canay Hayatını Kaybetti

Öğretmen Fazlalığına Çözüm: 540 Saatlik Eğitimle Yeni Branş Fırsatı

Okul Gösterisinde Dehşet: Tartışmayı Ayırmak İsteyen Öğretmen Bıçaklandı!

Memurlara Doğumdan İlköğretim Çağına Kadar Haftalık 20 Saat Çalışma İmkânı!

Polis Maaşlarında Tarihi Artış Kapıda! Emniyet Hizmetleri Sınıfına Dev Zamlar Geliyor!

Adalet Bakanlığına 20 Bin Yeni İstihdam Geliyor

Memurlara Müjde: Yarı Zamanlı Çalışma Dönemi Başlıyor! Erdoğan Detayları Açıkladı!

Ek Ders Ücretiyle Görevlendirme: Yaz Tatilinde Öğretmenlere Yeni Kazanç Kapısı

Kredi Faizlerinde Beklenen Düşüş Başladı: İşte yeni avantajlı mevduat faizleri

LGS sorularının paylaşımına 29 kişiye soruşturma! LGS PDF’leri MEB’e mi aitti?

LGS sorularının sızdırıldığı iddiasının ardından sorumlu Genel Müdür Özgür Türk görevden alındı

Yükleniyor

YAZARLAR