Bugün, 9 Temmuz 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    9998,20%-1,08
  • DOLAR

    40,02% 0,13
  • EURO

    46,93% 0,22
  • GRAM ALTIN

    4251,41% -0,87
  • Ç. ALTIN

    6816,95% 0,06

Bebeğin kaka rengi kokusu kıvamı nasıl olmalı kaka renkleri ve anlamları mekonyum kaka

Bebeğin kaka rengi nasıl olmalı kaka renkleri ve anlamları sarı beyaz kahverengi gri turuncu koyu açık renkli kaka neden olur. Yeni doğan bebeklerde gelişim süreçlerine göre kaka rengi nasıl olur, kaka rengi bebeklerde ne anlama gelir, kaka r

Saglık 18.06.2022 06:56:17 0
Bebeğin kaka rengi kokusu kıvamı nasıl olmalı kaka renkleri ve anlamları mekonyum kaka

Bebek kakasının rengi, yapısı, kaka yapma sıklığı gini konular bebek sağlığına ilişkin önemli ipuçları veriyor olabilir. Peki yeni doğan bir bebeğin kaka rengi nasıl olmalı, kakasının yoğunluğundan rengine kadar merak edilenlerle ilgili detaylar:

'Bebeğin kakası ne renk olmalı?' sorusunun cevabı birçok ebeveyn tarafından merak ediliyor. Ancak maalesef bu sorunun genel bir cevabı yok; çünkü bebek kakası rengi aylara göre değişiyor. Bu nedenle, ebeveynlerin ay ay bebek gelişimine göre kaka renginin ne olması gerektiğini öğrenmesi gerekiyor ki birçok hastalığın da belirtisi olan farklı kaka renklerii önceden fark edilerek, erken teşhis sağlanabilsin. Gelin birlikte bebek kakası renkleri ve anlamlarına göz atalım.

 

Yeni doğan Bebeğin Kakası Nasıl Olur?

Bebeklerle ilgili olarak bilinen en önemli hususlardan biri yeni doğan bebeğin ilk kakası doğumu izleyen ilk 24 saat içinde atılmasıdır
Dünyaya merhaba diyen bebek en geç doğumdan sonraki ilk 48 saat içinde 'mekonyum' ismi verilen bu ilk kakayı yapmalıdır.
DOğum sonrasında bebeğin ilk kakasının rengi siyaha çalan koyu bir yeşil tonda olabilmektedir
Bebeğin ilk kakasının bu renkte olmasının nedeni ise doğumda yutulan sıvılardır ve bebeğin kakasının kanlı ya da sümüklü olması ilk 3-4 gün için olağandışı değildir.
Bebeğin ilk kaka olarak bilinen mekonyumu vücuttan atmasının ardından 3-4 gün boyunca yeşile çalan koyu sarı renkli cıvık bir geçici kaka dönemine girer.

Yeni doğan Bebeğin Kaka Yapma Sıklığı Nasıldır


Yenidoğan bir bebekte doğum sonrasındaki birkaç gün bebeğin kaka yapıp yapmaması çok büyük önem arz etmemektedir. Bebeğin kaka yapmaması bir sorun olarak algılanmamalıdır.
Dünyaya gelen bebeğin mekonyum olarak adlandırılan ilk kakayı yaptıktan sonra ilk gün 3-4 kaka yapabileceği gibi ilk kakasını yapması 2. günün sonunu da bulabilir.
Sonraki günlerde ise anne sütü ile beslenen bebekler günde yaklaşık 8 defa kaka yapabilirler. Anne sütü ile beslenen bebeklerde kakanın kıvamı daha cıvık ve sulu olur.
Mama ile beslenen bebekler ise günde yaklaşık 3-4 kez kaka yaparlar ve kaka renkleri daha kıvamlı, koyu ve kokulu olabilir.
Bebeğiniz kaka yaparken zorlanmadığı ve genel sağlık durumu normal seyrettiği sürece endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur.

Ek Gıdaya Geçişte Bebek Kakası Nasıl Olur?


Anne sütü ve mamadan ek gıdaya geçiş nedeniyle 6 aylık bebeğin kaka yapma sıklığı ve kaka renklerinde birçok değişiklik olabilir.
Bebek tükettiği besinlerin hepsini sindiremiyor ve direk dışkılıyorsa, turuncu, sarı, kırmızı gbii değişik renklerde kaka yapabilir. 
Ancak bu durumlar endişelenmenizi gerektirmez; normaldir.
Eğer bebeğiniz henüz yememesi gereken bir şey yediyse, kaka renginde kırmızılık olabilir ve besin alerjisi geçirebilir.
Ek gıdaya geçişle birlikte bebeğinizin kaka yapma sıklığında azalma da olabilir. Olabildiği kadar lifli gıdalar tüketmesini sağlarsanız, dışkılamayı da kolaylaştırmış olursunuz.
Bebeklerde Cıvık ve Sulu Kaka Neden Olur?
Bebeklerin özellikle ilk 1,5 ay boyunca kakalarının sulu olması normal kabul edilir.
Bu durumun sebebi ise bebeğin bağırsak emiliminin henüz yeterli düzeye gelmemiş olmasıdır. 
Ayrıca, anne sütü ile beslenen bebeklerin kakası, devam sütü kullananlara kıyasla biraz daha cıvık olabilir ve karşılaştırma yapmak doğru değildir.
Eğer iki durum da bebeğinize uymuyorsa ve bebeğinizin kakası yine de suluysa doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz. 
Dilerseniz bebeklerde ishal yazımıza göz atarak, sıvı kaybını önlemek için neler yapmanız gerektiğini görebilirsiniz.


Bebeğin Kakası Neden Yeşil Olur?


Öncelikle, eğer bebeğiniz yenidoğansa ve kakasının rengi yeşilse bu durum normaldir.
Bebeklerin ilk kakalarında koyu yeşil rengin sebebi doğumda yuttukları kandır ve bu renk, 2-3 gün içinde yeşile çalan koyu bir sarıya dönecektir.
Ayrıca, 3-4 aylık bebeklerde de yeşil renkli kaka normaldir. 
Bu durumun nedeni ise bebeğin karaciğerinden dökülen safra salgısının artmasıdır. 
Eğer bebeğinizin durumu bu senaryolara uymuyorsa ve yine de kakasının rengi yeşilse sebebi bazı enfeksiyon hastalıkları olabilir. Bu nedenle, doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.


Bebeklerde Koyu Renkli Kaka Neden Olur?


Yenidoğan bebeklerin kakasının renklerinin koyu olması normaldir ve bu durumun 2. aydan önce değişmesi beklenir.
Ayrıca, anne sütü yerine devam sütüyle beslenen bebeklerin kaka rengi de daha koyu ve kokulu olacaktır.
4 aylık bebeğin kakasının renginin koyu olması ise demir takviyeleri nedeniyle olabilir.
Özellikle 4. ya da 6. ayda başlanan demir takviyeleri, bebeklerde siyah renk kakaya neden olabilir.
Eğer bebeğinizin genel sağlık durumu iyiyse, neşeliyse ve uyku gerilemesi yaşamıyorsa, endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur.
Ancak, bebeklerde siyah ya da koyu renkli kaka bağırsak enfeksiyonlarını ve dizanteri enfeksiyonunu da akla getirir. 
Bu nedenle, eğer bebeğiniz 2 aydan büyükse ve demir ilacı almadığı halde kakası siyaha yakın bir koyu renge döndüyse doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Bebeklerde Beyaz veya Gri Kaka Neden Olur?


Özellikle yenidoğanlarda beyaz renk kaka rengi, kolik bebek sendromunu akla getirir. 
Eğer bebeğinizde beyaz renk kakaya ek olarak uyku sorunları ve huysuzluk da varsa bebeğiniz kolik olabilir.
Ayrıca, yenidoğanlarda görülen beyaz kakanın bir diğer nedeni de oldukça ciddi bir sağlık sorunu olan kolestatik sarılık olabilir.
Ancak, daha büyük bebeklerde beyaz renk kaka karaciğer hastalıklarının habercisi olabilir.
Eğer bebeğinizin kakası beyaz, gri, krem rengi ya da renksiz kakaysa mutlaka doktorunuza başvurmanız gereklidir.

Bebeklerde Turuncu Kaka Neden Olur?


Ek gıdaya geçişte turuncu renkli kaka görülmesi çok sık rastanan bir durumdur.
Eğer bebeğiniz son günlerde havuç ya da tatlı patates gibi turuncu renkli gıdalar tükettiyse kakasının rengi turuncu olabilir.
Bu durumun nedeni, bebeğinizin henüz o gıdaları sindirmeye hazır olmaması olabilir.
Sindirilmeden dışkılanan turuncu renkli gıdalar kaka renginde turunculuğa neden olabilir. Ancak endişelenecek bir durum yoktur.
Turuncu renkli bebek kakası herhangi bir hastalığın belirtisi değildir.
Ancak turuncu kakaya eşlik eden ağlama krizleri, uyku sorunları, iştahsızlık gibi sorunlar da varsa doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.


Bebeklerde Sarı Kaka Neden Olur?


Özellikle anne sütüyle beslenen bebekler için sarı kaka rengi oldukça normaldir; çünkü anne sütü ile beslenen bebeğin kakası sarı renkli, sulu ve kokusuz olur.
Devam sütü ile beslenen bebeklerde ise koyu renkli, kıvamlı ve kokulu kaka olur. (Humus gibi)
Eğer bebeğinizin kakasında ekstra bir sapsarı olma durumu varsa akla kullanılan ilaçlar gelir. Hem bebeğinizin hem de sizin kullandığınız bir ilaç sarı renkli kakaya neden olabilir.
6 aylık bebekte sarı renkli kaka ise ek gıdadan olabilir. Bebeğiniz henüz yediği besinlerin bir kısmını sindirmeye hazır olmayabilir ve sindirilmeden dışkılanan besinler kakanın rengini sarı yapabilir.
Bu durumların hiçbirinde endişlenmenize gerek yoktur.


Bebeklerde Kanlı Kaka Neden Olur?


6 aylık bebeklerde kanlı kaka sanılan durumun nedeni bebeğin tükettiği besinler olabilir. Bu nedenle öncelikle bebeğinizin yediklerini gözden geçirmelisiniz.
Eğer bebeğiniz son günlerde kiraz, çilek gibi besinler tükettiyse bu besinler sindirilmeden dışkılanmış olabilir ve kan sanmış olabilirsiniz. 
Bebeklerde kanlı kakanın bir diğer nedeni ise alerjik proktokolit olabilir. Basitçe besin alerjisi olarak adlandırılan bu durum bebeğiniz henüz ek gıdaya geçmemiş dahi olsa yaşanabilir ve mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.
Bebeğin kakasında kan olmasının bir diğer nedeni de dışkılama sırasında kakaya bulaşan kılcal damar kanamalarıdır.
Eğer bebeğinizin dışkılamasını kolaylaştırmak için poposuna bir şey sürdüyseniz, kılcal damarları zedelemiş olabilirsiniz.
Eğer kanlı kakaya ek olarak, kaka kıvamında yoğunluk vev dışkılamada varsa bebeğiniz kabız olabilir.
Bebeklerde Kabızlık yazımıza göz atarak diğer belirtilerden de emin olmanızı ve doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular


6 aylık bebeğin kakası nasıl olmalı?


Ek gıdaya geçişle birlikte bebek kaka sıklığında azalma ve kıvamda koyulaşma görülebilir. Ayrıca bebeğin kakası yediği besinlerin rengine de dönebilir. Ancak eğer 6 aylık bebek kakasında kan varsa bu durum alerjik proktokolit habercisi olabilir.

Anne sütü ile beslenen bebeğin kakası nasıl olur?


Anne sütü ile beslenen bebeğin kakasının rengi açık sarı renk olabilir; bebek daha sık kaka yapabilir ve kaka kıvamı biraz cıvık olabilir.

Mama ile beslenen bebeğin kakası nasıl olur?


Mama ile beslenen bebeğin kakası koyu sarı renkli, kıvamlı ve kokulu olur. Formül mama ile beslenen bebeğin kaka yapma sıklığı ise ortalama günde 3-4 kezdir.

Bebek kakası neden kötü kokar?


Özellikle formül mama ile beslenen bebeklerde kakanın ağır kokması normaldir. Bebeğin kaka renginde ve kıvamında bir sorun yoksa endişelenmemelisiniz.

Bebek ilk kakasını ne zaman yapar?


Mekonyum adı verilen ilk kakayı bebek ilk 24 saat içinde vücuttan atar. Ancak 48 saate kadar bebeğin ilk kakasını yapmaması normal kabul edilebilir.
 

Yorum

Tayini Çıkan Öğretmenlere Promosyon Krizi: Bankalar Ödemeyi Geciktiriyor

Memurların 14 Günlük Maaş Farkı Ne Kadar? Ödeme Tarihi Açıklandı!

Öğretmenlere Yeniden Ek Derece Hakkı: İşte Tüm Detaylar!

Öğretmenlerin Mazeret Tayinlerinde İl Emri Kararı Netleşti

3 Bakanlığa 2659 personel alımı ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı

Karşılıksız Burs Desteği Artıyor! İOKBS Burs Miktarı Temmuz Zammıyla Ne Kadar Oldu?

Ortaokullarda Ana Sınıfı Dönemi Başlıyor!

ÖSYM'den Kamuya Büyük Alım! KPSS 2025/1 Başvuru Detayları Açıklandı

Öğretmenlere Yaz Tatilinde Ek Kazanç Fırsatı! Açık Lise Sınav Görevlendirme Başvuruları Başladı

Okul Yöneticilerine Resmi Kadro Geliyor: Görev Süresi ve Ek Ders Ücretleri Değişiyor

Okullara Binlerce Temizlik Personeli Alımı Ne Zaman? MEB'den İŞKUR İşbirliğiyle Yeni Dönem Başlıyor!

MEB'den Evde Eğitim Atılımı: Öğretmenlere Boş Gün ve %25 Ek Ders Müjdesi!

Bartın'da Müdür Yardımcısı Sibel Duman Erdemir Hayatını Kaybetti

Lise Eğitiminde Yeni Dönem: MEB'den 3+1 ve 2+2 Sistemleri Mi Geliyor

DENİZLİ EĞİTİM GÜCÜ SEN EĞİTİM ÖĞRETİM YILINI DEĞERLENDİRDİ

Eğitim İş 8. Toplu Sözleşme Taleplerini MEB Önünde Eçıkladı

Hakkında Hapis Cezası Bulunan Öğretmen Yakalandı!

Temmuz Zammıyla Ek Ders Ücretleri Yükseldi: Öğretmenler Yeni Tarife Bekliyor

Sayıştay'da Görevde Yükselme Yönetmeliği Değişti: Hangi Kadrolar Kapsama Alındı?

MEB’den Eğitim Kurumlarına Yeni Düzenleme: Yönetmelik Resmî Gazete’de Yayımlandı

Öğretmen Seminerleri ve Kursları Ertelendi! MEB'den Yeni Eğitim Yılı Öncesi Kritik Karar!

SSK, Bağ-Kur, Memur Emeklileri Dikkat! Temmuz Zammı Netleşti, Ödeme Takvimi Belli Oldu!

MEB'den Gecikme Açıklaması: Öğretmen Yollukları Neden Hesaba Yatırılmıyor?

Maaşlar yetersiz kaldı, meclisten maaşlara ek zam geliyor

Emekliye 72.500 TL’lik maaş promosyonu dopingi!

3 bankadan borç temizleme uygulaması! Mecliste kabul edildi

Zamlı memur maaşları ve maaş farkı ödeme tarihi! 14 günlük fark ne zaman hesaba yatacak?

Bekçi maaşları yeni zamla yeniden hesaplandı! Bekçi maaşı kaç TL oldu?

Ücretsiz ders kitapları listesi ve dağıtım detayları MEB tarafından açıklandı

Maaş Zammı Bedelli Askerliğe Yansıdı: En Uygun Kredi Faizi Hangi Bankada?

Yükleniyor

YAZARLAR