Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Öğretmenlik Meslek Kanunu Kaiyer Basamakları sınavlarını geçen yaklaşık 600 bin öğretmen uzman öğretmen ve başöğretmen unvanına 2023 Ocak ayında kavuşacak. Ocak ayı itibariyle öğretmenler uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik tazminatı almaya başlayacak. Ancak öğretmenlerin tamamı aynı miktar ve oranda uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik tazminatı alamayacak.

Uzman öğretmenlik tazminatında ÖMK'dan önceki düzenleme şu şekildeydi;

Uzman öğretmenlik tazminatı ÖMK'dan önce 657 sayılı Devlet Memurlaru Kanunu'nun 152. maddesinde 2022 yılına kadar "yüzde 20'sine kadar" şeklinde düzenlenmişti.

657 sayılı Develet Memurları Kanunu'nun uygulanmasını gösteren zam ve tazminat kararnamesinde ise tazminatların ödenmesinde derece ayrımına gidilmiş, %20 oranı 1 ve 2. derece için geçerli olmuş, diğer derecelerdeki öğretmenler için ise % 15 oranı belirlenmiştir.

Kariyer basamaklarınsan başöğretmenlik ile ilgili hükümde de benzer bir belirleme yapılmıştır. 657 sayılı Kanunun 152. maddesinde 2022 yılına kadar "yüzde 60'ına kadar" şeklinde düzenlenme yapılmış buna karşın, zam ve tazminat kararnamesinde ise derece ayrımına yer verilmiştir. Bu çerçevede, yüzde 40 oranı 1 ve 2. derece için geçerli olmuş, diğer derecelerdeki öğretmenler için ise yüzde 30 oranı belirlenmiştir.

Uzman öğretmenlik tazminatı için zam ve tazminat kararnamesi değişmeli
Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik tazminatı için öncelikle Zam ve tazminat kararnamesinde değişiklik yapılmalıdır. Şuan için sadece 657 sayılı Kanunda değişiklik yapılmıştır.

Yeni uzman öğretmenlik tazminatı 2023 yılında nasıl uygulanacak?

Şu anda yapılan uygulamada, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik tazminatı 1 ve 2. dereceler için bir oran diğer dereceler için başka bir oran şeklinde uygulanıyor. Bu uygulamanın 2023 yılında da devam etmesi bekleniyor, ancak bu belirleme zam ve tazminat kararnamesinde yapılacaktır.

ok büyük bir ihtimalle; 

Uzman öğretmenlikte 1 ve 2. dereceler için yüzde 60 oranı diğer dereceler için yüzde 45 oranı belirlenecektir.

Yine başöğretmenlik için de 1. ve 2. dereceler için yüzde 120, diğer dereceler için ise 90 oranı esas alınacaktır.

Uzman öğretmenlik tazminatındaki derece farkı ne kadar eksiklik oluşturur?

2023 Ocak'ta, uzman öğretmen ve başöğretmenlerin alacağı ilave tazminat tutarları gazetememur.com tarafından açıklanmıştı. Kasım ve Aralık'ta yüzde 3 enflasyon çıkması halinde uzman öğretmenlere 2 bin 376 lira, başöğretmenlere ise 4 bin 753 lira ilave tazminat ödemesi verilecektir. Ancak bu ödemeler sadece 1 ve 2. derecede olanlara verilecektir. Diğer derecelerde olanlara ise yüzde 25 oranında yani dörtte bir oranında daha düşük ödeme yapılacaktır.

İşte zam ve tazminat kararnamesinde yer alan mevcut düzenleme