ERBİL (AA) - HEMİN HÜSEYİN / BEKİR AYDOĞAN - Bangladeş’ten Irak’ın Erbil kentine çalışmaya gelen ve burada çiftçilik yapmaya başlayan 4 arkadaş, Iraklıları ülkelerine has ürünlerle tanıştırıyor.

Erbil'in işlek cadde ve parklarında çiçek, oyuncak ve balon satarak geçimlerini sağlayan çok sayıda Bangladeşli görmek mümkün.

Bu amaçla buraya gelen Bangladeşli 4 arkadaş ise Erbil merkeze bağlı Arapkend köyünde kiraladıkları tarlada çiftçiliğe el attı.

Ülkelerine has sebze ve meyve yetiştirerek kent merkezinde kurulan pazarda bu ürünleri satan Bangladeşlilerin Irak’ın güney kentlerinden de müşterileri bulunuyor.

- Tohumlar Bangladeş'ten getirildi

AA muhabirine konuşan Iraklı tarla sahibi Mevlüd Faruk, önceki yıllarda burada buğday ekimi yaptığını ancak Bangladeşlilerin talebi üzerine tarlasını uygun bir fiyata kiraya vermeyi kabul ettiğini söyledi.

Ülkeye yeni ürünlerin kazandırılmasını desteklediğini vurgulayan Faruk, Bangladeşlilerin yaz aylarında kabak, domates, patlıcan, salatalık, bamya ve biber; kışın da pancar ve turp yetiştirdiğini belirtti.

Faruk, "Bu ürünlerin tamamının tohumu Bangladeş'ten getirildi. Tadı, rengi ve şekli farklı. Irak halkı bu lezzetlere çok yabancı. Müşterileri de özel." ifadelerini kullandı.

Bangladeşlilerin çiftçilik yaparken hiçbir cihaz kullanmadığını belirten Faruk, tamamen el emeğiyle üretim yaptıklarını ve haftada bir ürünleri suladıklarını kaydetti.

- Bangladeş'e has ürünler Erbil'de

Bangladeşli çiftçiler de daha önce Erbil'de çeşitli işlerde çalıştıklarını ancak bir yıldan uzun süredir bu işi yaptıklarını anlattı.

Hayrul İslam, şubat ayında ekime başladıklarını ve kasımda bu işlemin sona erdiğini söyledi.

Bangladeşli çiftçi, "Ektiğimiz ürünlerin tamamı kendi ülkemize has. Mesela buranın patlıcanı siyah, bizimki beyaz. Bangladeş kabağının her bir tanesi yaklaşık 10 kilogram. Aynı şekilde bamya ve diğer ürünler de çok farklı." dedi.

- Ürünlerini kent merkezinde kurulan Bangladeş pazarında sergiliyorlar

Ürünlerini alan özel müşterileri olduğuna dikkati çeken İslam, "Müşterilerimizin bazıları Bangladeşli ve yabancı; bir kısmı da Irak'ın orta ve güney bölgelerinden gelip ürünlerimizi alıyor." diye konuştu.

İslam, ürünlerini cuma günleri Erbil merkezde kurulan "Bangladeş pazarı"nda sattıklarını ve bazı marketlere de dağıtım yaptıklarını dile getirdi.

Bir diğer Bangladeşli Şahab Racak da çiftçilik yaparken bazı ürünlerin kullanılan maddeler nedeniyle yok olduğuna dikkati çekerek, "Biz tamamen doğal çiftçilik yaptığımız için hiçbir otu zayi etmiyoruz." dedi.