Bugün, 11 Temmuz 2025 Cuma
  • BIST 100

    10331,31%1,61
  • DOLAR

    40,15% 0,20
  • EURO

    47,02% 0,14
  • GRAM ALTIN

    4291,11% 0,18
  • Ç. ALTIN

    6833,05% 0,00

Bakan Uraloğlu, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin etkinliğinde konuştu:

- 'Pekin'den, Orta Asya'dan çıkan trenler kesintisiz şekilde inşallah Londra’ya kadar ulaşmış olacak, bunun gayreti içerisindeyiz'

Ekonomi 28.05.2024 23:24:46 0
Bakan Uraloğlu, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin etkinliğinde konuştu:

ANKARA (AA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Pekin'den, Orta Asya'dan çıkan trenleri kesintisiz şekilde Londra'ya kadar ulaştırmanın gayreti içerisinde olduklarını bildirdi.

Uraloğlu, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin TCDD Kule Restaurant'da düzenlediği "Zengezur Koridorunun Önemi" adlı konferansın açılışında yaptığı konuşmada, son 22 yılda sadece yap-işlet-devret modeliyle yaklaşık 45 milyar dolarlık ulaştırma yapısını hayata geçirdiklerini söyledi.

Uraloğlu, bundan sonra da ülke genelindeki 14 bin kilometrelik demir yolu ağının 28 bin kilometreye çıkarılacağını aktararak, 2 bin 251 kilometre olan yüksek hızlı tren hattının da öncelikle limanlara bağlanacağını sonrasında ise uluslararası koridorlar kapsamında geliştirileceğini anlattı.

Uraloğlu, koridorların genel anlamda daha çok doğu batı ekseninde geliştiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Orta koridoru güçlendirecek olan Bakü-Tiflis-Kars hattını hayata geçirdik. Bu hattı Avrupa’ya bağlayacak demir yolu hattı şu an sadece Marmaray üzerinden geçiyor. Marmaray'daki yoğunluk sebebiyle de günde sadece dört sefer geçirebiliyoruz. Bu yüzden mutlaka alternatifler gerekli. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden Kapıkule'ye kadarki bütün hattı da ihalesini bu sene yapacağız. Böylelikle ülkemizdeki demir yolunu ağını sınırdan sınıra yapmış olacağız. Pekin'den, Orta Asya'dan çıkan trenler kesintisiz şekilde inşallah Londra’ya kadar ulaşmış olacak, bunun gayreti içerisindeyiz."

Yaşanılan olayların söz konusu koridorların alternatiflerinin de oluşturulmasını zorunlu kıldığını ifade eden Uraloğlu, yapılacak farklı güzergahların, afet ve kriz durumlarında oluşacak büyük zararların önüne geçeceğinin altını çizdi.

Uraloğlu, bu alternatif güzergahların "Kalkınma Yolu" ve "Zengezur Koridoru" olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Zengezur, Türk dünyasına daha kolay yoldan ulaşacak bir koridor. Azerbaycan tarafından ciddi mesafe alındı, Türkiye tarafında ise ilaheyi yaptık, bu sene başlayacağız. Pekin'den yola çıkan bir yük Londra'ya Ümit Burnu'ndan 45 günde, Süveyş Kanalı'ndan 35 günde ulaşabiliyor. Biz hayata geçirmeyi planladığımız Basra Körfezi'ndeki Fav Limanı'ndan başlayacak güzergah Ovaköy Sınır Kapısı'ndan ülkemize ve oradan Avrupa'ya kadar gidecek. Söz konusu yükün süresi bu güzergahta ise toplam 25 güne düşecek."

- Zengezur konusunda Ermenistan olmaz ise İran üzerinden bağlantı yapılır

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım da Zengezur Koridoru'nun Türkiye ve Türk dünyası açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Laçin koridorunun açıldığını ve yapımını Azerbaycan'ın üstlendiğini ifade eden Yıldırım, Zengezur Koridoru'nda ise Ermanistan'ın sorun çıkardığını söyledi.

Yıldırım, Ermenistan'ın tutumu nedeniyle Zengezur'un açılıp açılmayacağının netlik kazanmadığını kaydederek, Türkiye'nin ve Azerbaycan'ın bu dönemde boş durmayarak alternatif güzergahlar konusunda hazırlık yaptığını anlattı.

En önemli meselenin Zengezur'un Korudoru'nun Ermenistan'dan geçen 46 kilometrelik kısmıyla ilgili olduğuna işaret eden Yıldırım, "Tercih edilen, Kafkaslar'da barışın, kardeşliğin ve işbirliğinin gelişmesi için Ermenistan'ın burada söz verdiği üzere Zengezur Koridoru'nu açması veya buna rıza göstermesi." diye konuştu.

Yıldırım, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın son dönemde Türkiye'ye yönelik bazı söylemlerinin umut verici olduğunu belirterek, "Zengezur konusunda Ermenistan bir şekilde cesur davranamazsa çözümsüzlük yoktur. Bu sefer İran üzerinden bu bağlantı yapılır." değerlendirmesinde bulundu.


Yorum

Sağlık Bakan Yardımcılığına ve 4 Üniversite Rektörlüklerine Atamama Yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Resmi Gazete’de

MEB'den Öğretmenlere Sicil Affı Sinyali: Başöğretmenlik ve Uzman Öğretmenlik Şartları Değişiyor Mu?

Milli Eğitim Akademisi'nde Danışman Öğretmen Olma Şartları Belli Oldu!

MEB Disiplin Amirleri Yönetmeliği'nde Önemli Değişiklikler: Sözleşmeli Personel de Kapsama Alındı

MEB'den Okul Yöneticilerine Sert Uyarı: Usulsüz İşlenlere İşlemine Geçit Yok!

Türkiye'nin İklim Dönüşümünde Milat: Yeni İklim Kanunu Resmen Yürürlükte!

Memur ve Emekli Zammında Ek İyileştirme Yok, Gözler Yeni Planda!

Ek Ders Müjdesi! MEB, Uzaktan Türkçe ve Türk Kültürü Öğretecek Öğretmen Arıyor!

LGS Tercih Sürecinde Görev Alacak Öğretmenlere Günlük Kaç Saat Ek Ders Ücreti Ödenecek?

10 Bin Öğretmen Atamasında MEB Akademiye Giriş Sınavı Puanları Nasıl Belirlenecek?

Bakan Uraloğlu’ndan maaş promosyonu açıklaması

Öğretmenlerin 2025 Yaz Tatili İller Arası Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu Yayımlandı

Okul Müdürü Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti, 3 Yaralı

Eğitim Gücü-Sen'den Hukuki Zafer: İcap Nöbeti Davasında Rehber Öğretmene Beraat Kararı!

Ücretli Öğretmenlerin Sayısı Mercek Altında! Yıllara Göre Değişim Tablosuyla İşte Çarpıcı Gerçekler!

Milli Eğitim Akademisi'nde Aday Öğretmenlerin Eğitim Ücretlerine Zam Yapıldı

Kıdem Tazminatında Yeni Dönem: Tavan Ücret 53 Bin TL’yi Aştı

İstifa ve Tayin Nedeniyle Ayrılan Öğretmenler İçin Yönetici Başvuruları ve Takvim Belli Oldu!

İlişik Kesme Sonrası Yolluk Süreci Netleşti: İşte Ödeme Takvimi

Müdür Yardımcısı Emine Erdoğan- Papa Görüşmesi Paylaşımı Sonrası Açığa Alındı

öğretmenlere yaz tatilinde müdür ve müdür yardımcısı olma fırsatı

2025 Uzaktan ve İkinci Öğretim Ücretleri ile Katkı Payları Resmi Gazete'de Yayımlandı

MEB'den Önemli Duyuru: Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitimleri İçin Tarih Verildi!

Açık Lise Sınavlarında Görev Alan Öğretmenlere Ne Kadar Ödenecek? İşte Detaylı Ücret Tablosu!

Sağlıkta İstihdam Seferberliği: 18 Bin Kişilik Alım İçin Tarih Açıklandı

Öğretmenlere %20 Zam, 3.000 TL Ek Ödenek ve Yeni Sosyal Haklar Geliyor

Öğretmenlere Bölgeye Göre Ek Ödeme: Norm Fazlası Sorunu Tarih Oluyor

İletişim Başkanlığı'nda Kritik Atama! Burhanettin Duran Yeni Başkan Oldu!

Öğrencilere hem burs hem iş imkanı! Anlaşma sağlandı

Yükleniyor

YAZARLAR