Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Öğretmenlik Meslek kanunu, Uzman Öğremtenlik, Başöğretmenlik, Kariyer Sınavı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan mahmut Özer, öğretmenlere kariyer basamaklarında uygulanan sınavla ilgili şu gerekçeleri anlattı:

UZMAN ÖĞRETMENLİK SINAVI NEDEN YAPILIYOR

'Kamuoyunda şöyle bir algı var. Sanki bu getirilen kanun tüm öğretmenlerimizin özlük hakkının iyileştirilmesi için getirilmiş bir kanun gibi bir algı var. İlave zam yapılmak gerektiği zaman tüm öğretmenlere yapılır. Bu bir kariyer sistemi. İsteyen öğretmenlerimizin 'zorunluluk yok'' lisans üstü çalışmalar yapmışsa da sınavlara hiç girmeden, öğretmenlerimizi sadece öğreten değil hayat boyu öğrenenler olarak belirleyecek bir kariyer sistemi. Bunun sonucunda da bazı haklar elde edecekler. Sınavsız bir kariyer elde etmek mümkün değil. Uzman veya başöğretmenlik sınavında biz öğretmenlerimizin yeterliliklerini ölçmüyoruz. Sistemimiz içerisinde zaten fedakar bir şekilde öğretmen olarak çalışıyor. Bu sadece uzman ve başöğretmenlikte alınan eğitimi değerlendiren bir sınav. Bu ayrı bir şey. Bu öğretmenin yeterliliğini ölçen bir sınav değil.'' 


Bakan mahmut Özer Gazeteciyle yapılan telefon görüşmesiyle alakalı konuya ise şunları söyledi:

Ordaki benim bahsettiğim şey şu. Biz başlangıçta bu kanunu hazırlamaya destek verirken aklımızda şu vardı. Türkiye OECD ülke standartlarına göre lisans üstü eğitim oranı Türkiye'de çok düşük. Öğretmenlerimiz bu konuda istekliler. Sadece lisans üstüne mahsus bir şey yapalım dedik. Eğitim Bir Sen ile görüştük. Eğitim Bir Sen sınav yapılsın demedi. Hiçbir sendika sınav olsun demedi. Türk Eğitim Sen'inde duruşu en baştan belli idi.