Slovakya'nın başkenti Brastislava'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt avuşoğlu, Bratislava Türk Şehitliği ve Anıtı'nın açılışını gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt avuşoğlu, bu yıl 15.'si düzenlenecek Bratislava Küresel Güvenlik Forumu'na (GLOBSEC) katılmak üzere geldiği Slovakya'nın başkenti Bratislava'da temaslarına başladı. Bakan avuşoğlu, Birinci Dünya Savaşı'nda Galiçya Cephesinde şehit olan askerler için yapılan Bratislava Türk Şehitliği ve Anıtı'nın açılışını gerçekleştirdi. Açılış törenine Slovakya Dışişleri Bakanı Ivan Korcok da katıldı.

Açılışta konuşma yapılan avuşoğlu, "Slovakya'nın çok kıymetli Dışişleri Bakanı Ivan Korcok, İçişleri Devlet Sekreteri, Ekselansları çok kıymetli büyükelçiler, kıymetli çalışma arkadaşlarım, değerli konuklar bugün Bratislava Türk Şehitliği ve Anıtı'nın açılışında sizleri aramızda görmekten büyük bir mutluluk ve onur duydum. Katılımınız için çok teşekkür ediyorum" dedi.

"Şehitlik makamı bizim için kutsal bir mertebe" diyen avuşoğlu, "Tüm şehitlerimizi rahmet, saygı ve minnetle anıyorum. 1916'da Birinci Dünya Savaşı'nda 15. Kolordumuz, yaklaşık 30 bin kişilik bir Kolordumuz, Galiçya cephesine intikal etti ve cennet vatanı dört bir yanından geldiler" ifadelerini kullandı.

avuşoğlu, "O gün buraya intikal eden askerlerimizin çoğu Mustafa Kemal Atatürk ile anakkale'de de çarpıştı. Galiçya'da şehit sayımız hakkında kesin bir bilgi yok. Yaklaşık 5 bin olduğu söyleniyor ve bu şehitliğimizde ise 54 şehidimiz ebedi istirahatte. Şehitlerimiz aziz hatıralarını yaşatmak boynumuzun borcu. Bratislava Şehitliği'miz hatıralarına layık şekilde yeniden tanzim edildi. Şehitliğimizin yeniden tanzimi yapılırken verdikleri destekten dolayı Slovakya Dışişleri Bakanlığı'na, İçişleri Bakanlığı'na, Bratislava Belediyesi'ne ve yüklenici firmaya huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Şehitlikteki çalışmaların daha önce Bratislava'da Büyükelçi olarak görev yapan, şimdi de Polonya'nın başkenti Varşova'da Büyükelçi olan Tunç Üğdül zamanında başlatıldığını belirten avuşoğlu, "Tunç Bey aynı zamanda bu çalışmaların tamamlanmasına vesile olan kıymetli Büyükelçimiz Aslıgül Üğdül'ün de değerli eşleri. O nedenle her iki Büyükelçimize ve emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma da huzurlarınızda teşekkür ediyorum" dedi.
avuşoğlu, "Şehitlerimizin kutsal hatırası dost Slovakya topraklarında yaşatılacak. Aziz şehitlerimizin mekanı cennet olsun. Ruhları şad olsun" ifadelerini kullandı.
(İHA)