BAĞDAT (AA) - Irak'ın başkenti Bağdat'ta ramazana sayılı günler kala halk iftar sofrasını süsleyecek yiyecek ve içecekleri temin için tarihi Şorca Çarşısı'na akın ediyor.

Bağdat'ın merkezinde yer alan, etrafı Osmanlı ve Abbasi dönemine ait camilerle süslü Şorca Çarşısı, Iraklıların ramazan ayı alışverişi için en çok tercih ettiği noktalardan biri.

Bağdatlılar, iftar sofralarını süslemek için kullandıkları baharat çeşitleri ile içeceklerin yanı sıra mercimek, kuru fasulye, kuru kaysı, hurma ve kuruyemiş gibi ürünleri fiyatları uygun olduğu için buradan satın alıyor.

- "Evimdeki ramazan köşesi için süsler satın aldım"

Iraklı öğretmen An Celal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ramazan ayının gelişini kutlamak için evin bir bölümünde kuracağım ramazan köşesine yerleştirmek üzere bu ayı sembolize eden süsler satın aldım. Iraklılar olarak evin bir kenarında 'ramazan köşesi' yapmayı severiz ki bize bu ayın bereketini idrak ettirir. Ramazan ayının özellikle çilekeş Irak halkı için şiddetten uzak ve hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

- Komşu için iftarda pay ayırma geleneği

Ramazan sofrasını süsleyen yemeklerde kullanılacak özel baharat karışımını buradan temin ettiğini dile getiren Celal, iftarda yemeklerin daha lezzetli ve sofraların da daha bereketli olduğunu söyledi.

Celal, "Iraklılar olarak tanıdık ve akrabalarımızı iftara davet etme ve yakın komşu için iftar yemeğinden pay ayırma gibi eski geleneklerimizi sürdürüyoruz. Komşular da bize tatlı ve iftarda yaptıkları yemeklerden ikram eder. Bu gelenekler ramazan ayını daha güzel ve hayırlı kılar." şeklinde konuştu.

- Ramazanın ilk iftarında ailenin tüm fertleri toplanıyor

Şorca Çarşısı'nda ramazan alışverişi yapan Enes Ali, "Iraklılar olarak her yılki ramazan alışverişi geleneğimizi devam ettiriyoruz. Burada da sofra için istediğimiz her şeyi buluyoruz. Irak'ta özellikle ramazanın ilk iftarında tüm aile fertleri toplanır orucunu birlikte açar. İftar sofrasının vazgeçilmezi ise mercimek çorbasıdır." dedi.

Çarşıda babasıyla esnaflık yapan Leyt Nofel de babasının dükkanının önünde kurduğu küçük tezgahında ramazan ayını simgeleyen el yapımı malzemeler sattığını anlattı.

Nofel, "Çarşıdaki hareketlilik normal günlerde saat 07.00'da başlarken ramazan ayı boyunca bu hareketlilik öğleden sonra başlayıp iftara kadar sürer." diye konuştu.