Birleşik Arap Emirlikleri tarafından 2015 yılından itibaren Sokotra Valiliğine yapılan geliştirme yardımı, bir takımada şehri olan Sokotro’da, birçok zorluğun üstesinden gelinmesini sağlayarak yerel makamların Sokotra halkının insanı yaşamı ve geçim koşullarının iyileştirmesi konusunda yardımcı oldu.

Resmi raporlara göre, 2015'ten 2021'e kadar adaya sağlanan yardımın toplam miktarı, Emirlik Kızılayı (ERC), Khalifa bin Zayed Al Nahyan Vakfı, Şeyh Sultan bin Khalifa Al Nahyan İnsani ve Bilim Vakfı, Abu Dabi Kalkınma Fonu (ADFD) ve Abu Dabi Atık Yönetim Merkezi gibi bağışçı kurumlar başta olmak üzere toplam 110 milyon ABD Doları tutarında yardım yapıldı.


Sokotra Valiliğine üzerindan yapılan ve en hayati sektörlere sağlanan bu yardımlar, sosyal ve sağlık hizmetleri, temel ihtiyaç malzemeleri, ulaşım ve depolama, eğitim, balıkçılık, inşaat, halk eğitimi, enerji, su ve halk sağlığı, devlet desteği ve sivil toplum kuruluşları gibi alanları kapsıyor.

Ulaşım Sektörü

Sokotra’daki Havaalanı ve Liman da BAE tarafından yapılan yardımlardan pay aldı. Bu yardım, Sokotra'nın havaalanının restore edilmesine yardımcı olarak havalimanının geliştirilme sürecine hizmet edip adadan adaya ulaşımımın kolaylaştırmasını sağladı. Ayrıca Bu destek, havalimanının aydınlatmasının iyileştirilmesi, dokuz kilometrelik çevre çitini iyileştirilmesi ile bagaj işlemleri için iki VIP salonu ve diğer yolcu salonları inşa etmeyi içeriyordu.

BAE’nin yağtığı bu yardımlar sayesinde, 90 kilometre uzunluğundaki bir iskelenin restorasyonu ve daha büyük gemilerin yanaşması için liman derinliğinin 4,5 metre’ye çıkarıldı.


Sağlık Sektörü

BAE bu yardımlarla, uluslararası standartlara uygun hastane ve tıp merkezlerini destekleyip, tıbbi ekipman ve ambulans tedarik ederek, tam donanımlı bir acil durum tesisi kurdu. Ayrıca iki ameliyat odası da kurup 13 yataklı bir alan ve bir yoğun bakım ünitesi bağışlayarak Şeyh Khalifa Hastanesi'nin genişletilmesi ve yatak kapasitesinin 42'ye çıkarılmasını sağladı.  5  hemodiyaliz ünitesi 16 tarama makinesi ve  yoğun bakım ünitesilerine dört yatak daha eklenmesi adanın sağlık sektörünün performansını iyileştirmeye önemli katkıda bulundu.

Enerji Sektörü

BAE adaya 4 enerji santrali kurarak uzak köylere elektrik jeneratörleri sayesinde enerji ulaştırdı. 30'dan fazla site için bir dağıtım ağı oluşturarak güneş enerjili sokak aydınlatları inşa etti. Hadibo'da 2.2  ve Qalansiya'da 800 kilovat kapasiteli olmak üzere iki güneş enerjisi santrali kurdu. Ayrıca su deposu sterilizasyon istasyonları yaparak, 48 artezyen kuyusu açıp güneş enerjisi kullanarak yer altından suyu çıkarma pompaları inşa etti.


Abu Dabi Kalkınma Fonu (ADFD), ana yolların ve içme suyu istasyonlarının yeniden inşası ve güneş enerjisi santrallerinin finansmanını kapsayan çeşitli projelerle bir ada şehri olan Sokotra’yı destekledi.

Şeyh Khalifa bin Zayed Al Nahyan Vakfı, yeni bir mali ve idari sistem kurarak valiliğin otoritesini güçlendirmeye yardımcı olup Halk Sağlığı Ofisine temel malzeme ve ekipman sağladı. Ek olarak Mali ve idari kontrolü iyileştirmek için bir bilgi ve istatistik birimi kurulmasına da destek oldu.

BAE ayrıca adanın Balıkçılık Kooperatifi Birliği ve 27 balıkçı birliğinin oluşturulması ile  demirleme alanlarının kurulmasına yardımcı oldu. Bu çerçevede 8 binayı restore etti, bir balık pazarı da kurarak yerel halktan 500 kişinin istihdamını sağladı. Ayrıca ayda 500 ton üretim kapasiteli bir balık fabrikasının kurulumu ile balıkların taşınması için 30 balıkçı teknesi, saklanması için de 10 buzdolabı ve 13 izolatör bağışladı.


Sokotra’ya yardımlarını sürdüren BAE, okullarak dört ulaşım otobüsü bağışlayarak ve öğrencileri çöl ortamında taşıması için 15 otobüs  de kiralayıp  adanın toplu taşıma ve deniz taşımacılığı sektörünün iyileştirilmesine büyük katkıda bulundu.

Eğitim Sektörü

BAE yardımları sayesinde adada Sokotra Üniversites kuruldu ve iki kolej açıldı. Sağlanan burslar sayesinde Mısır'da 80, BAE de ise 40 öğrencinin üniversite eğitimi almasını sağladı. Ayrıca, yerel okulların restorasyonu ile yeni sınıfların inşası ve Sokotra Danışmanlık ve Eğitim Enstitüsü'nün kurulışu gibi çeşitli eğitim projelerini de hayata geçirerek Sokotra'daki eğitim sektörüne yurt dışından öğretmenler gelmesine yardımcı oldu. Yaklaşık 440 yerel öğretmen işe alındı. Mısır'dan 17 öğretmen getirilerek, lise öğrencileri için destek sınıfları oluşturdu. Ataya Okulu ve  iki laboratuvarın açılışını yaptı. Okullarda dağıtılmak üzere 227.000 ders kitabı da basıldı.

İnsanı Yardımlar

İnsani yardım BAE insani yardım kuruluşları, siklon kurbanlarını "Makunu" ve "Shapla" kurtararak ve Zayed Şehrinde 161, Dafarh'ta 21, Arshani'de 51 ve Zaheq ile Dixam'da toplam 161 konut inşa ada halkına büyük destek sağladı.

Sosyal Destekler

BAE uzun yıllardırdır adadaki Ramazan İftar projelerini desteklemektedir. Bu kapsamda camileri restore ederek onlara eneji su tedarki etti. Sosyal destekler kapasımda düğünleri finanse ve organize ederek evlenmek isteyen gençlere yardımcı olmuştur. Kültürel faliyetler kapsamında Sokotra'da Şiir Festivali, korniş maratonu, demir adam ve deve yarışı gibi kültürel ve sportif etkinlikler düzenlemenin dışında emeklilere maddi yardımda da bulunarak toplamda 1500 aileye destek sağladı.

Ailecek üretim yapanlara da dikiş makineleri sağlayarak, kızlar için atölyeler kurarak onların BAE'deki festivallere katılmalarını sağladı. Ayrıca bir çocuk ve annelik merkezi kurdu. Palmiye ağacı ile uğraşan çiftçileri eğiterek aileleri ve kadın derneklerini projelerinde destekledi. 31 hektarlık çiftlikler kuran BAE, adada yılda 1200 ton kapasiteli bir mezbaha da kurup, hurma fabrikası açıp küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemiştir.
Bu bir TANITIM YAZISI'dır.