ANKARA Avustralya Postasının Güney Avustralya eyaletindeki şubesinde kullandığı uyarı panosu, Hintlere yönelik “ırkçı” ifadeler içerdiği gerekçesiyle eleştirildi.

ABC News'in haberine göre, Avustralya’nın posta, perakende, seyahat ve finansal hizmetler sağlayan devlete ait şirketi Avustralya Postasının, Güney Avustralya’nın başkenti Adelaide’deki şubesinde pasaport fotoğrafı çekimine ilişkin uyarısı tepki çekti.

Üzerinde “Işıklandırma ve arka plan kalitesi nedeniyle maalesef Hint fotoğrafı çekemiyoruz.” ifadesinin yazılı olduğu uyarı panosu, çok sayıda sosyal medya kullanıcısı tarafından “ırkçı” bulunarak eleştirildi.

Fotoğraf çekimi için söz konusu şubeye başvuru yapanlara yönelik ikazın yalnızca Hint müşterileri kapsamasına bazı internet kullanıcıları, “Yani sadece Hintler mi? Diğer koyu tenli ırklar tamam mı?” diyerek tepki gösterdi.

- Uyarı panosu için özür dilendi

Avustralya Postası ise konuya ilişkin açıklamasında “izinsiz” konulan uyarı panosu için özür diledi.

Uyarıdaki ifade tarzının “kabul edilemez” olduğu belirtilmekle birlikte şube çalışanlarının, Hintlere yönelik ırkçı söylemler içeren “kasıtlı bir saldırı” içinde olmadığı anlatıldı.

Açıklamada, panonun “derhal” kaldırıldığı, konuyla ilgi şube çalışanlarıyla görüşüldüğü ve gerekli soruşturmanın yapılacağı kaydedildi.

Avustralya Postası, Hindistan pasaportu için müracaat eden çok sayıda kişinin başvurularının Adelaide şubesinde çektirdikleri fotoğraf nedeniyle reddedilmesinin ardından çalışanların böyle bir uyarı yayımlama ihtiyacı duyduklarını söyledi.

Pasaport başvurularında kullanılan fotoğraflarla ilgili sorunun giderilmesi için Hindistan Büyükelçiliği ile görüşüldüğü belirtildi.