Bugün, 17 Temmuz 2025 Perşembe
  • BIST 100

    10121,52%-1,02
  • DOLAR

    40,19% -0,01
  • EURO

    46,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    4333,01% 0,03
  • Ç. ALTIN

    6880,30% 0,00

Avrupa Parlamentosu seçimleri, Türk diasporası için fırsat olabilir

- Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enes Bayraklı: - 'Türk partileri Avrupa’da ciddi sayılardaki Türk seçmeni Avrupa Parlamentosu seçimleri için mobilize edebilir. Eğer seçmen iyi yönlendirilirse çok fazla Türk milletvekil

Genel 5.06.2024 11:17:43 0
Avrupa Parlamentosu seçimleri, Türk diasporası için fırsat olabilir

İSTANBUL (AA) - ENES TAHA ERSEN / ÖMER FARUK MADANOĞLU - Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enes Bayraklı, Avrupa'da yaşayan Türklerin sorunlarını çözmek için kurdukları partilerin 6 Haziran'da yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine girmesinin Türk diasporası için büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.

Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enes Bayraklı, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin Türk diasporası için taşıdığı öneme ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bayraklı, diasporanın halen temsil sorunları yaşadığını ancak seçimlere Türk asıllı isimlerin girmesinin bir fırsat olacağına vurgu yaptı.

- Türklere yönelik ırkçı ve ayrımcı tutum sürüyor

Türkiye’den Avrupa’ya göç eden Türklerin şu an üçüncü kuşak torunlarının Batı ülkelerinde yaşadığını hatırlatarak, orada doğmuş olsalar da sosyal hayatta ayrımcılığa maruz kaldıklarını söyledi.

Avrupa’da doğan Türklerin iş hayatında da zorluklarla karşılaştığını belirten Bayraklı, Türklerin iş yerinde başarılı olsalar dahi mevki olarak belli bir noktadan ileriye gidemediğini vurguladı.

Bayraklı, Türklere sadece “yabancı” oldukları için ayrımcılık uygulanmadığını ayrıca dinleri nedeniyle de ötekileştirildiğini dile getirerek, “Avrupa'da yükselen aşırı sağcılık, aşırı sağcı terör, marjinal, radikal gruplar nedeniyle Müslüman nüfusa Türk diasporasına yönelik olarak nefret söylemlerinden başlayıp nefret suçları ve teröre uzanan bir dizi suçlar işleniyor.” ifadelerini kullandı.

Avrupa'da özellikle Avrupalı olmayana karşı ırkçılığın çok ciddi kültürel köklere sahip olduğunu ifade eden Bayraklı, şu an yapılan saldırıların, arka planı olmadan okunmaması gerektiğini aktardı.

- Avrupa’daki siyasi partiler Türkleri temsil etmiyor

Bayraklı, Türk diasporasının Avrupa’daki ırkçı saldırılarla baş etmek için ilk kuşaktan itibaren örgütlendiğini bildirerek, “Cami derneklerinden tutun da normal derneklere kadar. Türklerin Avrupa'daki sosyal hayatı, kültürel hayatı çok zengin.” diye konuştu.

Avrupa’ya göç eden Türklerin sendikalaştığını ve sendikalara üye olduğunu vurgulayan Bayraklı, 1970’lerden sonra işçilerin orada kalıcı hale gelmesinin bu durumda büyük payının olduğunu kaydetti.

Bayraklı, Avrupa’da yaşamaya başlayan Türklerin siyasi hareketler içerisinde de rol almasının aynı dönemlere denk geldiğini anlatarak, şöyle devam etti:

“Türkler Avrupa’da siyasi hayata da adapte oldular. Tabii çeşitli siyasi nedenlerle Avrupa’ya iltica edenlerin aktif olması da söz konusu. 1980’ler sonrası özellikle Avrupa'daki mevcut siyasi partiler içerisinde siyaset yapma davranışı ya da isteği söz konusu. Uzunca yıllar Türkler Avrupa'daki mevcut siyasal partiler içerisinde mevcut varlıklarını gösterdiler. Hristiyan Demokratları olsun, Sosyal Demokratlar ya da Yeşililer gibi. Sadece biz ırkçı partilerde Türkleri pek göremiyoruz. Onun dışında hepsinde var.”

Türklerin partilere girerken siyasal mühendislikle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Bayraklı, Türklerin siyasi partiler tarafından kendi ideolojilerine göre süzgeçten geçirilerek partilere kabul edildiğine değindi.

Bayraklı, muhafazakar ya da milliyetçi kökenli Türk siyasetçilerinin Avrupa’daki partiler tarafından dışlandığının altını çizerek, “Türkleri temsil ettiğini iddia eden, bu siyasal partilerle siyaset yapan ama hep Türkiye'ye karşı negatif pozisyon alan Türkiye kökenli milletvekilleri ortaya çıktı.” değerlendirmesinde bulundu.

Türk diasporasının yaklaşık yüzde 65’inin muhafazakar ya da milliyetçi görüşe yakın olduğundan bahseden Bayraklı, siyasi partilerin yaptıkları bu filtreleme nedeniyle bu insanların siyaseten temsil edilemediği bilgisini verdi.

- Seçimler bir fırsat

Bayraklı, Avrupa’da siyaseten ötekileştirilen Türklerin kendi seslerini duyurmak için alternatifler bulmaya çalıştığını belirterek, “Diasporadaki Türkler seslerini orada duyuramayınca Türkiye’de siyaset yapmayı tercih ediyorlar ya da kendi partilerini kurmaya başladılar.” görüşünü paylaştı.

Avrupa Parlamentosunun 6 Haziran 2024’de yapacağı seçimlerin bir fırsat olduğunu söyleyen Bayraklı, Türk asıllı siyasetçilerin seçilme şanslarının daha yüksek olduğunu kaydetti.

Bayraklı, Avrupa’da doğan yeni nesil Türklerin seslerini siyasetle duyurabileceklerine inançları olduğuna dikkati çekerek, “Avrupa'da özellikle Türk nüfusunun siyasal temsili konusunda ciddi sorunlar var. Hala Avrupa’nın bazı yerlerinde Türkler oy kullanamıyor.” dedi.

Türklerin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanmasının önemli olduğunu dile getiren Bayraklı, bunun demokratik yollarla temsiliyeti güçlendirmesi açısından büyük bir atılım olabileceğini ifade etti.

Bayraklı, Avrupa’da Türk partilerinin kurulmuş olmasını Batı demokrasisi için bir zenginlik olarak gördüğünü aktararak, şunları söyledi:

“Türk partileri, parlamento seçimlerinde illa başarılı olmak zorunda değiller. Bir siyasi parti kurulması, siyasal kimliğe ve hüviyete girmiş olması, siyasetin bir parçası olması önemli zaten gerisi gelir. Seçimlerde milletvekilliği kazanırsınız ama parlamentoya girersiniz girmezsiniz orası ayrı mesele.”

Bayraklı, Türk partilerinin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Türklerin yaşadığı toplumsal sorunları dile getirmek açısından önemli olacağını ve Türk diasporasının kurduğu partilerin zamanla kurumsallaşarak daha etkili olacağını vurguladı.

Bayraklı, Avrupa’da kurulan Türk partilerinin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde boy göstermesinin Batı’da yükselen ırkçılıkla da mücadele konusunda ön ayak olması açısından önemini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türk partileri Avrupa’da ciddi sayılardaki Türk seçmeni Avrupa Parlamentosu seçimleri için mobilize edebilir. Eğer seçmen iyi yönlendirilirse çok fazla Türk milletvekili parlamentoya gönderilebilir. Bu da Avrupa Parlamentosu'nda da Türk diasporasının sesinin duyurulması açısından ciddi etkili olacak. Geçmişte tabii mevcut partiler üzerinden seçilen Türkler olmuştu ama orada dediğim kıstaslar söz konusuydu. Kurumsal ırkçılıktan bahsettik, yapısal ırkçılıktan bahsettik. Türklerin yaşadığı sıkıntılar üzerine bugünden yarına hızlı bir çözüm söz konusu değil. Çok uzun süreli bir mücadeleyi gerektiriyor.”​​​​​​​

Yorum

Hekimlik Mesleğine Yeni Sınırlama! Bunu yapanlar doktorluk yapamayacak

İmam Hatiplerdeki Tam Puan İddialarına ÖNDER'den Açıklama!

“14 Aylık Eğitim Modeliyle Öğretmenlere Hizmet İçi Destek Geliyor”

4 Gün Okul, 3 Gün Tatil Eğitim Modeli Geliyor Mu?

ÖSYM Sınav Görevlisi Ücretleri Belli Oldu: Temmuz Zammıyla Artan Yeni Tarifeler!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Muharrem İnce'den sabun göndermeli cevap

Süveyda'da Çatışmalar Duruldu, İsrail Şam'ı Vurdu: Gerilim Tırmanıyor

Açıköğretim öğrencilerine iki fakülte diploması müjdesi

4 imam tutuklandı! İmamların tutuklanma nedeni şaşkınlık yarattı

Zorunlu Eğitim Süresi Kısalıyor Mu? Bakan Tekin İlk Kez Konuştu!

Öğretmenlere Açık Lise Sınavlarında Ödenecek Ücret Belli Oldu

Öğretmenlerin İl İçi Özür Grubu Atamalarında Büyük Hüsran: Binlerce Öğretmen Yer Değiştiremedi!

Okul Müdürlerine Ek Ders Müjdesi: Fiilen Derse Girme Şartı Tarih Oldu!

Türk Eğitim-Sen'den Öğretmenlere Yeni Unvan Müjdesi Talebi

Jandarma ve Sahil Güvenlik'ten Dev Alım: 548 Subay ve Astsubay Öğrencisi Aranıyor!

MEB’den Öğretmenlere Yeni Görev Yerleri: İl İçi Atama Sonuçları Yayınlandı

Milli Eğitimde Sürpriz Atamalar: 8 İlçeye Yeni Milli Eğitim Müdürü Atandı!

Memur maaş promosyonu iptal edildi, bankanın yeni teklifi rekor seviyeye ulaştı

TÖB SEN parasız eğitim için eylem yaptı, okul hakkında suç duyurusunda bulundu

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Yeni Başhekimi Belli Oldu

Süleyman Ekici il milli eğitim müdürü olarak yeniden atandı

Yapay Zeka Müfredata Giriyor, Mevcut Dersler de Güncellenecek!

EYSEN'den Şube Müdürleri ve Eğitim Müfettişlerine Özlük Hakkı Müjdesi

Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Sürpriz Atama!

Memur ve Emeklisini Bekleyen Acı Gerçek: Toplu Sözleşme Yine Mağduriyet Yaratacak Mı?

Ekrem İmamoğlu’na beraat ve hapis cezası kararı

Özel Eğitim Öğretmenleri 5 Farklı Kademede Kritik Rol Oynuyor!

Kocaeli Kartepe'de Akıl Almaz İddia: "Öğretmen Derse Girmeden Yüzde 25 Fazla Ücret Aldı!"

Memur maaşına 2.129 TL’den, emekli maaşına 940 TL’den fazla fark ödemesi yapılacak

Temmuz Zamlı Maaş Farkları Ne Zaman Yatacak? SGK’dan Beklenen Açıklama

Yükleniyor

YAZARLAR