Aralık ayına kısa bir zaman kala asgari ücretle ilgili yeni öngörüler ortaya atılıyor. Milyonlarca insan 'Asgari ücret ne kadar olacak' sorusunun yanıtını merakla beklerken enflasyon rakamları baz alınarak tahminler yürütülmeye devam ediyor. Asgari ücretin 9-10 bin TL civarına ulaşması beklentisi dillendirilse de yapılan son değerlendirmeye göre asgari ücret zammı daha düşük bir rakamı işaret ediyor..

ASGARİ ÜCRETTE BEKLENTİLER 8 BİN ÜSTÜ

Temmuz ayında asgari ücrete ara zam uygulanmış, yeni asgari ücret 5 bin 500 lira olmuştu. Aralık ayında yapılacak görüşmelerde 2022'nin son 6 ayının enflasyon oranı hesaba katılacak. Uygulanacak zam oranının yüzde 40-50 aralığında olması, böylelikle 8 bin TL'nin üstünde bir asgari ücret rakamı beklense de Habertürk canlı yayınında konuşan Koç Üniversitesi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Yılmaz, farklı bir beklentiden söz etti.

ASGARİ ÜCRET İİN 'YÜZDE 25' TAHMİNİ

Hükümetin 'Yıl sonunda asgari ücrete ezdirmeyeceğiz' söylemine değinen Yılmaz, 6 aylık enflasyon beklentisinin yaklaşık yüzde 18 olduğunu söylerken yıl sonu 67 civarı beklediğini ifade etti. Yılmaz, enflasyon rakamlarına dayandırdığı asgari ücret tahminini yüzde 25 olarak belirtirken 7 bin TL civarı bir rakam olabileceğini dile getirdi.

"7 BİN 500 OLSA BİLE''

"Asgari ücret şu anda 9 binlere gidemez" diye sözlerine devam eden Yılmaz, "İhracatçı ciddi sıkıntıda, sanayi tarafında sıkıntı var; asgari ücreti oraya çıkardığın zaman orada tepki var. 7 bin 500'lerde yapabilse bile baktığınızda yüzde 25-30 arası bir artış var." 

"Bence emeklilere daha fazla verebilir çünkü onu devlet kaynaklarından veriyorsunuz" ifadelerini kullanan Yılmaz ayrıca "Yüzde 30 da verseniz ilk 6 ayda bu eriyecek" ifadelerini kullandı..